IIHF uz nenoteiktu laiku aizliedz Krievijai un Baltkrievijai piedalīties hokeja turnīros

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Krievijas hokejisti
Krievijas hokejisti Foto: AFP/SCANPIX

Starptautiskā Ledus hokeja federācija (IIHF) pirmdien piesprieda vairākas sankcijas Krievijai un Baltkrievijai, vēstīts IIHF paziņojumā.

Krievijas un Baltkrievijas vīriešu hokeja izlases nevarēs piedalīties šā gada pasaules čempionātā, kas no 13. līdz 29. maijam risināsies Somijā.

Somijas medijs "Iltalehti" pirmdien vēstīja, ka 2022. gada pasaules čempionātā Krieviju vārētu aizstāt Austrija, bet Baltkrieviju aizvietotu Francija.

"IIHF asi nosoda militāra spēka izmantošanu un mudina izmantot diplomātiskos līdzekļus, lai atrisinātu konfliktu," vēstīts paziņojumā.

IIHF piespriestās sankcijas Krievijai un Baltkrievijai:

  • Krievijas un Baltkrievijas visiem klubiem un visām izlasēm jebkurā vecuma grupā nenoteiktu laiku aizliegts piedalīties IIHF sacensībās vai pasākumos;
  • Krievijai atņemtas tiesības rīkot 2023. gada pasaules junioru čempionātu;
  • Baltkrievijas klubam HK "Gomeļ" liegta dalība IIHF Kontinentālajā kausā 2022. gadā no 4. līdz 6. martam;
  • Krievijas un Baltkrievijas izlasēm liegta dalība 2022. gada U-18 pasaules čempionātā no 21. aprīļa līdz 1. maijam;
  • Krievijas Olimpiskās komitejas (KOK) komanda un Baltkrievijas izlase nevar piedalīties 2022. gada pasaules čempionātā no 13. līdz 29. maijam;
  • Krievijas U-18 sieviešu izlasei liegta dalība 2022. gada pasaules čempionātā (turnīra datums nav zināms);
  • Krievijas U-20 izlase nevarēs piedalīties 2022. gada pasaules junioru čempionātā
  • Krievijas Olimpiskās komitejas (KOK) sieviešu hokeja izlase nevarēs piedalīties 2022. gada pasaules čempionātā no 26. augusta līdz 4. septembrim)

IIHF tuvākajās nedēļās ziņošot par šo turnīru dalībnieku sastāvu - proti, kādu valstu vienības aizstās Krievijas un Baltkrievijas komandas.

2023. gadā Sanktpēterburgā paredzēts pasaules čempionāts hokejā vīriešiem, taču šī turnīra organizēšanas tiesības IIHF pagaidām nav atņēmusi Krievijai.

"Lēmums par pasākuma pārvietošanu galvenokārt tika pieņemts, rūpējoties par visu iesaistīto spēlētāju, amatpersonu un līdzjutēju veselību un labklājību. IIHF padome arī pauda nopietnas bažas par spēlētāju un amatpersonu drošu pārvietošanās brīvību uz Krieviju, no tās un tās iekšienē," vēstīts paziņojumā.

"IIHF padome ņēma vērā arī Krievijas valdības pārkāpumus olimpiskā pamiera rezolūcijā, kas tika pieņemta 2021. gada decembrī Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Ģenerālajā asamblejā. Olimpiskā pamiera pārkāpums pagājušajā nedēļā izraisīja Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) valdes nosodījumu. IIHF padome nav izlaidusi iespēju veikt turpmākas darbības, kas ietekmētu turpmākos notikumus vai citas IIHF aktivitātes, bet galvenokārt cer uz ātru un miermīlīgu kara atrisinājumu," pavēstījusi IIHF.

"IIHF nav politiska vienība un nevar ietekmēt lēmumus, kas tiek pieņemti saistībā ar karu Ukrainā," sacīja IIHF prezidents Luks Tardifs. "Tomēr mums ir pienākums rūpēties par visiem mūsu biedriem un dalībniekiem, un tāpēc mums jādara viss iespējamais, lai nodrošinātu, ka mēs varam organizēt savus pasākumus drošā vidē visām komandām, kas piedalās IIHF pasaules čempionāta programmā."

"Mēs bijām neticami šokēti, redzot attēlus, kas nākuši no Ukrainas," piebilda Tardifs. "Esmu sazinājies ar Ukrainas Hokeja federācijas biedriem. Mēs ceram, ka šo konfliktu varēs atrisināt mierīgā ceļā un bez turpmākas vardarbības."

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu