Valdība apstiprina uzlabotu kārtību iedzīvotāju nodrošināšanai ar pārtiku valsts apdraudējuma gadījumā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Ieva Lūka/LETA

Otrdien valdībā apstiprināta uzlabotā kārtība iedzīvotāju nodrošināšanai ar pārtiku valsts apdraudējuma gadījumā.

Kā skaidroja Zemkopības ministrijā (ZM), līdz šim Ministru kabineta noteiktais pārtikas produktu klāsts bija pārāk plašs un detalizēts. Jaunie noteikumi optimizē esošo pārtikas produktu klāstu.

Saskaņā ar jaunajiem noteikumiem valsts apdraudējuma gadījumā tiks ieviesta normēta pārtikas apgāde ar tādiem pamatproduktiem, kas būtu ātri pagatavojami, ar diezgan ilgu derīguma termiņu un uzglabājami vienkāršos apstākļos, un kurus valsts tautsaimniecība spētu nodrošināt valsts apdraudējuma gadījumā.

Valsts apdraudējuma gadījumā normētai pārtikas apgādei tiks izmantoti tādi pārtikas produkti, kas ir lietojami uzturā uzreiz. Tādi ir, piemēram, gaļas un zivju konservi, sausiņi, un tamlīdzīgi.

Tāpat pārtikas apgādei tiks izmantoti produkti, kuru pagatavošanā nav nepieciešams daudz laika, ūdens un energoresursu, piemēram, graudaugu pārslas, makaroni, putraimi, milti un tamlīdzīgi.

ZM paredz, ka šādā situācijā būtu nepieciešami 8,329 miljoni eiro.

Valsts apdraudējuma izsludināšanas gadījumā aptuvenās izmaksas vienam iedzīvotājam veidotu 1,63 eiro dienā, papildus 0,87 eiro dienā paredzot tām personām, kas veiks valsts apdraudējuma seku likvidēšanas pasākumus.

Savukārt aptuvenās izmaksas zīdaiņiem un bērniem līdz divu gadu vecumam būtu 1,95 eiro dienā.

Nepieciešamais finansējums norādīts atbilstoši izmantotajam plānošanas pieņēmumam, ka valsts apdraudējuma gadījumā tieši skartie iedzīvotāji veidotu 2% no kopējā Latvijas iedzīvotāju skaita un ka valsts apdraudējuma ilgums nepārsniegs trīs mēnešus, jo saskaņā ar likuma "Par ārkārtējo situāciju un izņēmuma stāvokli" Ministru kabinets ārkārtējo situāciju izsludina uz noteiktu laiku, bet ne ilgāku par trim mēnešiem.

Līdztekus ministrijā atzīmē, ka izmaksu apmērs ir atkarīgs no valsts apdraudējuma apmēriem un ilguma.

Ministru kabineta "Noteikumi par iedzīvotāju nodrošināšanu ar pārtiku valsts apdraudējuma gadījumā" stāsies spēkā pēc to publikācijas oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu