"Mēs viņu nekad nepametīsim!" Ukraiņu lācene Maša kara dēļ nespēj pārcelties uz jaunajām mājām

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: SIPA/Scanpix

Labdarības organizācija "Free The Wild" aktīvi vāc naudas līdzekļus, lai slaveno ukraiņu lāceni Mašu nogādātu jaunās mājās Rumānijā. Tiesa, šis process pašlaik ir ievilcies, jo Krievija sākusi karu Ukrainā.

Mašu pārvest uz Rumāniju bija plānots jau šonedēļ, taču Krievijas agresija pret Ukrainu šo procesu ir ievērojami palēninājusi. Bažas rada notikumi Ukrainā, jo, ja Maša drīzumā netiks pārvietota uz Rumāniju, viņa atkal varētu nonākt zoodārzā vai cirkā.

Maša ir Eirāzijas brūnā lācene, kura dzimusi 2000. gada 28. janvārī zoodārzā Ukrainā. Kad lācene bija vien dažas nedēļas veca, viņa tika nošķirta no mātes. Mašu sāka dresēt, lai viņa varētu uzstāties Ukrainas cirkā.

Lācenei iemācīja lēkt cauri riņķiem, braukt ar skūteri, staigāt soli solī ar dresētāju un veikt dažnedažādus trikus. Tas viss tika pildīts ar uzvilktu uzpurni un pātagu.

Viņa 19 gadus darbojās cirkā, dzīvojot mazā būrī automašīnas kravas nodalījumā brīžos, kad neuzstājās.

2019. gada maijā Maša dzīvnieku aizsardzības biedrības uzzināja par viņas stāvokli, un tika veikti pasākumi, lai lāceni izglābtu.

Viņa tika aizvesta uz pagaidu novietni Sambirā, kas atrodas uz dienvidiem no Ļvivas Rietumukrainā. Te Maša varēja dzīvot daudz brīvākā gaisotnē.

Tiesa, saimniecības īpašnieki tika piespiesti šķirties no zemes daļas, kur mitinās Maša, tāpēc labdarības organizācija "Free The Wild" bija spiesta iespējami ātri meklēt lācenei jaunas mājas.

2022. gada janvārī Rumānija piedāvāja apmetni, kas specializējas lāču uzturēšanā.

Kopš izkļūšanas no cirka Maša ir atguvusi zinātkāri un vēlmi atklāt, ko nozīmē būt lācim. Viņas jaunā mītne Rumānijā dos Mašai lielākas priekšrocības un iespēju sadraudzēties ar saviem sugasbrāļiem - ko tādu Maša nav izjutusi un darījusi nekad savā dzīvē.

Jaunākā informācijas par Mašas situāciju

Kā 24. februārī "Facebook" rakstīja organizācija "Warriors of Wildlife", Mašas nogādāšanu jaunajā mājvietā Rumānijā aizkavējis Krievijas iebrukums Ukrainā.

"Visas robežas ir slēgtas, un transportēšanu uz Eiropas Savienību nācās atcelt," raksta organizācija.

"Mēs neesam pametuši un arī nepametīsim Mašu. Mēs cīnīsimies, lai nogādātu viņu brīvībā. Pašlaik Mašai viss ir kārtībā - viņai ir ēdiens un jumts virs galvas," raksta organizācija. 

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu