Vairāki iedzīvotāji satraukušies - kāpēc atmaksājamā IIN summa sistēmā tiek uzrādīta mazāka? VID skaidro situāciju

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Yavdat/Shutterstock.com

Atmaksājamā iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) summa var mainīties pēc iesniegto gada deklarāciju un maksājuma dokumentu pārbaudes, skaidroja VID pārstāvji.

Sociālajos tīklos vairāki iedzīvotāji pauduši satraukumu, ka pēc VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmas (EDS) darbības pārtraukuma atmaksājamā IIN summa tiek uzrādīta mazāka, nekā tā tika uzrādīta, iesniedzot deklarāciju 1.martā.

VID pārstāvji skaidro, ka atmaksājamā summa veidojas no iedzīvotāju, viņu darba devēju un valsts datubāžu datiem. Sagatavotās deklarācijas VID pārbauda, tāpēc sākotnēji automātiski aprēķinātā atmaksājamo nodokļu summa var mainīties.

Tā var notikt gadījumos, kad, piemēram, iesniegti nederīgi maksājumu dokumenti, viena ģimenes locekļa izdevumi deklarēti vairākās deklarācijās vai cilvēka darba devējs maina datus par darbinieka ienākumiem un citos gadījumos, skaidro VID pārstāvji.

Ja tomēr rodas bažas, ka aprēķinātā summa jau pēc deklarācijas iesniegšanas un pārmaksas vai VID lēmuma saņemšanas nav pareiza, VID aicina rakstīt VID EDS sadaļā "Sarakste ar VID" un VID speciālisti atkārtoti pārliecināsies par datu precizitāti.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu