VIDEO Kāpēc cilvēki karo?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: pexels.com

Kā būt laimīgam, kā justies labi un kā dzīvot dzīvi, kad būšu pieaudzis? Bērnu un pusaudžu psihoterapeits Nils Sakss Konstantinovs stāsta, ka viena no galvenajām lietām, kas cilvēkam liek justies laimīgam, ir būšana iesaistītiem, būšana draudzīgiem.

Konstantinovs stāsta par Hārvarda universitātē veiktu pētījumu, kurā ilgu laiku tika analizēti daudzi cilvēki. Pētnieki pētīja, kas atšķir laimīgos no mazāk laimīgajiem.

"Izrādās, ka tā ir viena pavisam vienkārša lieta. Laimīgākajiem ir tuvākas draudzības, viņi ir emocionāli un visādi citādi tuvāki ar sev dārgiem cilvēkiem. 

Otra lieta - būšana atbildīgam. Mums vajag, lai ne tikai mūs saprot un atbalsta, bet arī mums pašiem jājūtas lietderīgiem, kādam vajadzīgiem. Arī lielās lietās. 

Tāpēc ir vērts padomāt, kā varam palīdzēt citiem, arī ja paši nejūtamies līdz galam labi. Tas noteikti cels pašsajūtu.

Trešais, kas liek cilvēkam justies laimīgam, ir brīvība. Vispirms tā ir iekšējā brīvība - vai sliktas emocijas mani pārņem, kas notiek, kad mani kāds sadusmo? Cilvēkam ir svarīgi mācēt savaldīties, būt brīvam no šīm negatīvajām emocijām, citu viedokļiem vai negatīvajiem komentāriem.

Protams, arī ārējā brīvība. Visi pētījumi rāda, ka cilvēki ir vislaimīgākie valstīs un sabiedrībās, kur cilvēki ir visbrīvākie un brīvība - vislielākā.

Ir jēga runāt par brīvību, jo tā ir ļoti cieši saistīta ar laimi," norāda psihoterapeits. 

Seko mums arī Instagram un TikTok – uzzini visu pirmais!  

Tagad mēs esam arī Telegram!  

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu