Piedņestra aicina Moldovu atzīt tās neatkarību

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Piktokracja/shutterstock.com

Dienu pēc Moldovas oficiālā lūguma uzņemt to Eiropas Savienībā pašpasludinātā "Moldovas Piedņestras Republika" Krievijas kontrolētajā Piedņestras apgabalā aicinājusi Kišiņevu atzīt tās neatkarību.

Piedņestras tā dēvētās Ārlietu ministrijas paziņojumā norādīts, ka "Moldovas pieteikums dalībai ES (..) pieliek punktu regulēšanas procesam un prasa starptautisku juridisku formalizāciju”.

Tiraspole norādīja, ka pašreizējos apstākļos tā aicina "Moldovas pusi uzsākt dialogu ar Piedņestru par civilizētu noregulējumu, kas balstīts uz mierīgām un labām kaimiņattiecībām starp divām neatkarīgām valstīm, parakstot visaptverošu starpvalstu līgumu".

Piedņestras vadītāji piektdien pauda neapmierinātību par pieteikuma parakstīšanu dalībai ES, iniciatīvu nosaucot par "tīri populistisku" un uzstājot, ka "tik nopietnu lēmumu par valsts vektoru ir jāpieņem, ņemot vērā Piedņestras reģionu".

Kā ziņots, Moldova ceturtdien oficiāli pieteicās uzņemšanai ES, parakstot attiecīgu lūgumu.

Moldova jau 2014.gadā parakstīja asociācijas vienošanos ar ES, kas to saista ar ES politiskajiem un ekonomiskajiem standartiem, tomēr negarantē uzņemšanu.

Tiesa gan, pat ja valsts iegūs kandidātvalsts statusu, uzņemšanas process būs garš, un tā gaitā būs jāīsteno plašas reformas.

Turklāt visām esošajām bloka valstīm ir veto tiesības attiecībā uz jaunu valstu uzņemšanu.

Lielākoties krievvalodīgo apdzīvotais Piedņestras reģions atšķēlās no Moldovas 1990.gadā, lielai daļai iedzīvotāju bažījoties, ka Moldova varētu apvienoties ar kaimiņvalsti Rumāniju, jo abas valstis etniski un lingvistiski pārstāv vienu tautu. Taču pašpasludinātā republika netika oficiāli atzīta. Bruņotais konflikts, kas izcēlās pēc neatkarības pasludināšanas, beidzās tikai pēc Krievijas karaspēka iejaukšanās. Krievijas karavīri joprojām uzturas Piedņestras apgabalā, mazinot Moldovas izredzes kādudien iestāties Eiropas Savienībā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu