Ukraina trešo sarunu kārtu ar Krieviju plāno nedēļas nogalē. Vēlas starptautisko vidutāju

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/Scanpix

Ukraina trešo sarunu kārtu ar Krievijas pārstāvjiem plāno šajā nedēļas nogalē, piektdien paziņoja Ukrainas delegācijas loceklis, Ukrainas prezidenta kancelejas vadītāja padomnieks Mihailo Podoļaks.

"Trešā kārta varētu notikt rīt vai parīt, mēs visu laiku kontaktējamies," pavēstīja Podoļaks, norādot, ka sarunas ar Krieviju noritēs smagi, taču tās notiks.

Viņš sacīja, ka Krievijas nostāja sarunās ir stingra, taču Ukrainas pozīcijas ievērojami stiprina Rietumu atbalsts.

Ceturtdien Baltkrievijā notikušajā Ukrainas un Krievijas sarunu otrajā kārta puses panāca saprašanos par kopīgu humāno koridoru nodrošināšanu, lai evakuētu mierīgos iedzīvotājus no vissmagāko kauju vietām.

Kā pēc sarunām atzina Podoļaks, Kijeva nav guvusi rezultātus, uz kuriem cerēja.

"Puses panākušas saprašanos par kopīgu humāno koridoru nodrošināšanu mierīgo iedzīvotāju evakuēšanai, kā arī medikamentu un pārtikas produktu piegādei vissmagāko kauju vietās, ar iespēju uz laiku pārtraukt uguni uz periodu, kad tiek veikta evakuācija," pēc sarunām sacīja Podoļaks.

Viņš precizēja, ka uguns pārtraukšana būs iespējama ne visur, bet tikai vietās, kur atradīsies humānie koridori, evakuācijas laikā.

Podoļaks pirms sarunām pavēstīja, ka no Ukrainas puses galvenie sarunu jautājumi ir tūlītēja uguns pārtraukšana, pamiers un humāno koridoru izveidošana mierīgo iedzīvotāju izvešanai no sagrautajām vai nemitīgi apšaudītajām pilsētām un ciemiem.

Krievijas Ārlietu ministrija iepriekš paziņoja, ka Krievijas prasības Ukrainai ir minimālas, taču konkrētākas detaļas neatklāja.

Pirmās Ukrainas un Krievijas sarunas kopš kara sākuma notika pirmdienas vakarā uz Ukrainas un Baltkrievijas robežas, bet tām nebija taustāmu rezultātu.

Kijeva vēlas starptautisko vidutāju sarunās ar Maskavu

Ukraina vēlas, lai sarunās ar Krieviju par kara izbeigšanu būtu starptautisks vidutājs, piektdien paziņoja Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska padomnieks Mihailo Podoļaks.

"Mēs it nemaz neuzticamies Krievijas Federācijai, tāpēc mēs gribam starptautisku vidutāju," preses brīfingā sacīja Podoļaks.

Ukrainas puse ievēro visas juridiskās formalitātes un reģistrē visus Krievijas pārkāpumus, sacīja padomnieks, apstiprinot, ka trešais sarunu raunds ar Krieviju būs nedēļās nogalē atkal, pēc visa spriežot, Baltkrievijā, jo Maskava noraidījusi iespēju rīkot sarunas citās valstīs.

Sarunas turpmāk varētu rīkot tādas valstis kā Turcija, Ungārija un Polija, viņš pieļāva.

Padomnieks no jauna pauda nopēlumu Baltkrievijai, ko Krievija izmanto kā placdarmu uzbrukumiem Ukrainai.

Kaut arī iepriekšējās sarunas bija pārsteidzoši konstruktīvas, Ukraina nepiekāpsies Krievijas stingrajām prasībām, viņš uzsvēra.

Prezidents "pavisam noteikti neizies ne uz kādu piekāpšanos, kas vienā vai otrā veidā varētu pazemot mūsu cīņu Ukrainā par tās teritoriālo vienotību un brīvību", sacīja Podoļaks.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu