Latvijā radiācijas līmenis joprojām normas robežās

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: TebNad/Shutterstock.com

Arī sestdien radiācijas līmenis Latvijā un citur Eiropā ir normas robežās un radiācijas apdraudējuma iedzīvotājiem nav, informē Valsts vides dienests (VVD).

Saskaņā ar dienesta sniegto informāciju, Ukrainas kontaktpunkts ir saziņā ar naktī uz piektdienu Krievijas armijas apšaudē cietušo Zaporižjas atomelektrostaciju (AES) un apstiprina, ka radiācijas līmenis arī tur nav paaugstināts.

Kā piektdien norādīja VVD Radiācijas drošības centra speciālisti, kuri nepārtraukti monitorē un analizē situāciju, Zaporižjas AES apšaudes rezultātā nav bojāta radiācijas drošības nozīmīga infrastruktūra. Radiācijas monitoringa staciju dati no Ukrainas neuzrāda paaugstinātu radiācijas līmeni. Arī Latvijas radiācijas monitoringa stacijas neuzrāda paaugstinātu radiācijas līmeni.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija informē, ka radiācijas līmeņa nepārtrauktu novērošanu Latvijā tiešsaistes režīmā veic 20 stacionāras spektrometriskās monitoringa stacijas, no kurām divas izvietotas Baldonē, divas Daugavpilī, bet pa vienai Balvos, Demenē, Silenē, Medumos, Jūrmalā, Jelgavā, Liepājā, Madonā, Rēzeknē, Rucavā, Salacgrīvā, Salaspilī, Talsos, Valmierā, Rīga un Ventspilī.

Stacionārās spektrometriskās monitoringa stacijas nodrošina apkārtējās vides jeb fona gamma starojuma dozas jaudas un spektru mērījumus. Mērījumi tiek veikti ar desmit minūšu intervālu. Dati par gamma starojuma dozas jaudu Latvijas teritorijā pieejami tabulā "Dati par gamma starojuma dozas jaudu Latvijas teritorijā" tiešsaistes adresē.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu