Blinkens pie Polijas robežas ticies ar Ukrainas ārlietu ministru

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens.
ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens. Foto: Jacquelyn Martin/Pool via REUTERS/File Photo

ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens sestdien uz Polijas un Ukrainas robežas ticies ar Ukrainas ārlietu ministru Dmitro Kulebu, apliecinot solidaritāti ukraiņu tautai, kas desmito dienu turpina cīņu pret Krievijas iebrukumu.

Nepilnu stundu ilgās sarunas laikā apspriesta esošo sankciju efektivitāte Krievijas agresijas savaldīšanā un turpmākie soļi šai virzienā, paziņojusi Ukrainas Ārlietu ministrija.

"Mēs sarunājāmies tieši uz robežas neitrālajā zonā, un tad pārnācām Ukrainas pusē dažus simboliskus soļus kā atbalsta apliecinājumu," žurnālistiem pastāstījis Kuleba. "Ceru, Ukrainas tauta ieraudzīs, ka mums ir draugi, kas vārda tiešā nozīmē nostājas mums līdzās."

Viņš aicinājis Vašingtonu pastiprināt bruņojuma piegādes Ukrainai, īpaši norādot, ka tai vajadzīgi iznīcinātāji un pretgaisa aizsardzības sistēmas, lai cīnītos pret Krievijas gaisa spēkiem.

"Mums vajadzīgas nopietnas pretgaisa aizsardzības sistēmas, lai nosargātu debesis. Ja mēs zaudēsim debesīs, uz zemes līs daudz vairāk asiņu," uzsvēris Ukrainas ārlietu ministrs.

Vienlaikus viņš atzinīgi novērtējis līdz šim piegādāto prettanku bruņojumu un munīciju.

Blinkens no savas puses apliecinājis ticību Ukrainas spējai uzvarēt.

Tikšanās laikā Kuleba arī vēlreiz kritizējis NATO lēmumu nenoteikt virs Ukrainas lidojumiem slēgtu zonu, nosaucot to par alianses vājuma zīmi, par ko "nāksies maksāt Ukrainas tautai".

Alianse noraidījusi iespēju slēgt Ukrainas gaisa telpu, lai apturētu Kremļa spēku īstenotos gaisa triecienus civilajiem mērķiem Ukrainā, jo tas nozīmētu, ka NATO lidmašīnām jāstājas pretī Krievijas aviācijai.

"Ukraina katrā ziņā uzvarēs šo karu, jo tauta cīnās par savu zemi, bet jautājums ir - par kādu cenu," sacījis Kuleba. "Ja mūsu partneri turpinās pieņemt drosmīgus sistēmiskus lēmumus, lai palielinātu ekonomisko un politisko spiedienu, (..), ja viņi turpinās nodrošināt mums nepieciešamos ieročus, cena nebūs tik augsta. Taču ja pasaule sāks justies nogurusi no sankcijām, Ukrainai tas prasīs vairāk cilvēku dzīvību un nozīmēs vairāk ciešanu."

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu