"Es lūdzu viņu pamest valsti, bet viņa neklausīja." Jauna ukraiņu brīvprātīgā nogalināta, piegādājot barību suņu patversmei

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ash_Stewart_/Twitter

Anastasija Jalanska bija 26 gadus veca ukrainiete. Pēc Krievijas iebrukuma valstī 24. februārī viņa nolēma palikt Kijevā un palīdzēt kā cilvēkiem, tā dzīvniekiem. Ceturtdien, 3. martā, viņa piegādājusi pārtiku suņu patversmei Kijevas priekšpilsētā, kad viņu nošāvis Krievijas karaspēks.

Automašīnai, kurā viņa atradās, esot trāpīts no tuva attāluma, teikts Lielbritānijas raidsabiedrības BBC "Newsday" izlaidumā.

Anastasijas tuvs draugs Andris BBC žurnālistam teica: "Mēs piedāvājām viņai pārcelties uz Bulgāriju, bet viņas lēmums bija palikt Kijevā un palīdzēt cilvēkiem un dzīvniekiem."

Ziņas par Anastasijas traģisko nāvi strauji izplatījušās visos pasaules medijos un sociālajos tīklos. "Global News" žurnāliste Ešlija Stjuarte par Anastasijas nāvi izjautājusi viņas vīru Jevenu Jalansku.

"Es lūdzu viņu būt īpaši piesardzīgai. Šobrīd jebkura neuzmanība var maksāt ārkārtīgi dārgi," stāsta viņas vīrs. "Bet viņa gribēja palīdzēt visiem apkārtējiem.

Es lūdzu viņu pamest valsti, bet viņa neklausīja."

Draugi un ģimene uzskata, ka viņa tika nošauta nejauši.

Anastasija ar vīru.
Anastasija ar vīru. Foto: Ash_Stewart_/Twitter

Anastasija bija izveidojusi "Telegram" kanālu, lai informētu draugus un radus, kā viņai sokas Ukrainā:

Otrdien, 1. martā, viņa rakstīja par palīdzības sniegšanu bērnudārzam, kurā 40 bērni bijuši bez ēdiena un autiņbiksītēm, palīdzēšanu kara hospitālim un pārtikas piegādāšanu brīvprātīgo mājdzīvniekiem.

"Mēs nebaidāmies. Mēs esam vienoti kā nekad agrāk. Mēs uzvarēsim," rakstīja Anastasija.

Ceturtdien, 3. martā, savā nāves dienā, Jalanska izklāstīja savus nākamās dienas plānus.

"Esmu nogurusi. Trešā diena mašīnā," viņa rakstīja. "Nevarēju nokļūt Irpinā. Viņi uzspridzinājuši tiltu, pār kuru vēl vakar braucu. Rīt mēģināsim iekļūt no citas puses."

Anastasijas pēdējā "Instagram" stāstiņā, kas publicēts tikai dažas stundas pirms viņas nāves, redzams, kā viņa sēž transportlīdzekļa aizmugurējā sēdeklī, smaidot kamerai, blakus maisiem ar suņu barību.

Viņa bija kopā ar diviem citiem brīvprātīgajiem, kuri arī tika nogalināti. Viens no brīvprātīgo puišu tēviem atrada automašīnu, kas bija ložu caururbta un ar trim līķiem salonā.

"Viņa bija viens no labākajiem cilvēkiem, ko es pazinu. Viņa bija apņēmusies palīdzēt draugiem un radiem un jebkuram, kuram vajag palīdzību," stāsta viņas vīrs.

"Global News" žurnāliste, kas intervēja mirušās Anastasijas vīru, mikroblogošanas vietnē "Twitter" raksta, ka ir pagājušas vairākas dienas kopš viņas nāves, bet Anastasijas līķis joprojām atrodoties viņas sabiedrotā tēva mājā - kopā ar abiem brīvprātīgajiem, ar kuriem kopā viņa tika nošauta.

Tā kā Kijevas tuvumā noris intensīvas cīņas, nav neviena, kas varētu izņemt līķus vai aizvest tos uz morgu.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu