"Neitrāla pozīcija nav pieļaujama." Deniss Demčenko par influenceru atbildību runāt par karu Ukrainā

Foto: ddenissd/ Instagram/ TVNET kol
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Sociālo mediju platformu un influenceru ietekme informācijas, kā arī dezinformācijas izplatīšanā un sabiedriskā viedokļa veidošanā ir ievērojama. To parāda arī Krievijas iebrukums Ukrainā. Influencera Denisa Demčenko radinieki kara laikā nepameta Ukrainu, un ģimenei šobrīd ir liels pārdzīvojums par notiekošo, tādēļ tikai likumsakarīgi, ka Deniss ir viens no tiem influenceriem, kurš savos sociālo tīklu profilos publicē dažādas ziņas, kas saistītas ar Ukrainu. Portālam "Apollo" viņš skaidro influencera atbildību informēt savus sekotājus.

Krievijas nežēlīgā karadarbība Ukrainā ir būtiski ietekmējusi arī influencera Denisa ikdienu. Kā viņš pats saka - ikdienas rutīna ir pilnībā izjaukta. 

"Es pats nezinu, kā vispār uzvesties, ko domāt un kā darīt," atklāti stāsta Deniss.

Karadarbība viņu ietekmē arī vistiešākajā veidā - Denisa māsīca ar vīru un diviem bērniem dzīvo Kijivā. Satrauktais influencera tētis, kurš pēc tautības ir ukrainis, katru dienu sazinās ar radiem Ukrainā, lai uzzinātu, vai mīļie ir drošībā pārcietuši nakti.

Divas dienas pirms intervijas [intervija notika 9. martā] Deniss sarunājās ar tēti, no kura uzzināja, ka māsīca ar savu ģimeni no pilsētas ir aizbēgusi uz laukiem, lai tur meklētu drošu patvērumu. Deniss stāsta - arī laukos karadarbība ir jūtama un patiesībā nevienā vietā uz Ukrainas zemes vairs nevar justies droši. Lai gan aizbēguši uz laukiem, taču arī tur radinieki katru dienu dzird šāvienu troksni un dzīvo pastāvīgās bailēs par savu dzīvību.

"Es domāju, ka katram influencerim tomēr ir atbildība runāt par šo tēmu. Sevišķi, ja Latvijā esi liels influenceris," savu pārliecību atklāj Deniss.

Šobrīd par Krievijas nežēlīgo izrēķināšanos ar Ukrainas iedzīvotājiem sociālajos tīklos ir jārunā katram cilvēkam, neatkarīgi no sekotāju skaita:

"Ja tev ir 100 sekotāju, 200, 10 tūkstoši - mēs katrs šobrīd esam atbildīgs par informācijas patērēšanu un publicēšanu."

Arī cilvēki ar mazu sekotāju skaitu sociālajos tīklos var ietekmēt savas ģimenes locekļu, draugu un paziņu viedokli un nostāju par karadarbību Ukrainā. "Mēs visi esam sava veida influenceri," saka Deniss.

Viņš uzskata, ka šis karš parāda to, ka influenceri dažkārt pārņem tradicionālo mediju funkcijas un veidu, kā informācija auditorijai tiek pasniegta. Aktīvie sociālo mediju lietotāji nereti biežāk seko influenceru ikdienas gaitām nekā izvēlētā tradicionālā medija darbībām un tā publicētajam saturam. Telefona ekrānā katru dienu vērojot savu iemīļoto influenceri, pamazām rodas uzticības un piederības sajūta. Tas pats attiecas arī uz informāciju, ar kuru influenceri dalās savu sociālo tīklu profilos. Deniss atzīst, ka tas uz viņa pleciem uzliek lielu atbildību, tādēļ ir rūpīgi jāizvērtē avoti, no kuriem informāciju iegūt, lai pēc tam ar to dalītos ar saviem sekotājiem.

Pastāvīga darbošanās ar lielu informācijas apjomu un nemitīga atrašanās informatīvi piesātinātā vidē Denisu manāmi nogurdina. Ziņas un video, kuros katru dienu redzam Ukrainas tautas traģēdiju, būtiski ietekmē vīrieša mentālo veselību:

"Kad tas viss [karš] tik tikko sākās, es pirmās naktis negulēju vispār. Es konstanti sekoju līdzi informācijai, man bija panikas lēkmes, sava veida trauksme. Es nezināju, ko gaidīt, kā reaģēt."

Tomēr Deniss neuzskata, ka visiem influenceriem ir pienākums un atbildība informēt savus sekotājus un izteikt nostāju par karu Ukrainā. Viņaprāt, tas ir morālas dabas jautājums, kas ir atkarīgs no katra paša sirdsapziņas.

Influenceru rīcību lielā mērā ietekmē sabiedrībā valdošais nosodījums pret cilvēkiem, kas darbojas sociālo tīklu vidē. Iespējamā nosodījuma dēļ daži publiski klusē ilgi vai neizsakās vispār tikai tādēļ, lai izvairītos no pārmetumiem, situāciju skaidro Deniss.

Lai gan šobrīd sociālajos tīklos aktīvi norisinās informācijas apmaiņa saistībā ar karu Ukrainā, veidiem, kā palīdzēt Ukrainas bēgļiem, kā arī padomiem, kā saglabāt mieru šajā satraucošajā laikā, Deniss un arī citi viedokļu līderi ir pamanījuši, ka pēdējo dienu laikā sekotāju skaits krasi krītas:

"Tajā brīdī es aizdomājos, kāpēc tā notiek, kāpēc cilvēki tomēr izvēlas atsekot. Vai tas ir tā iemesla dēļ, ka mēs pārāk daudz par to [karu] runājam, vai tas ir tā iemesla dēļ, ka viņi vairs neredz to saturu, ko viņi vēlas, lai mēs viņiem nododam."

Deniss uzskata, ka neitrāla pozīcija nav pieļaujama un par dažādiem globāla mēroga notikumiem ir jārunā vienmēr, ne tikai tad, kad tas mūsu valsti skar tieši:

"Latviešiem mēdz būt mentalitāte - ja tas neskar mani, tad tā nav mana problēma. Es labāk turēšos tālāk no tā visa un negribu tajā jaukties iekšā."

Viņš aicina neklusēt, aktīvi iesaistīties, palīdzēt tiem cilvēkiem, kuriem tas ir nepieciešams, taču tajā pašā laikā saglabāt iekšēju mieru: "Principā nevajadzētu uzskatīt, ka mums ikdiena ir apstājusies, protams, par to ir jārunā, mums ir jābūt vokāliem. Tajā pašā laikā mēs nedrīkstam aizmirst sevi, mēs nedrīkstam aizmirst rūpēties par mūsu mentālo veselību."

Seko mums arī Instagram un TikTok – uzzini visu pirmais!  

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu