"Nāve mūs nebiedē." Drosmīgās ukraiņu sievietes, kas stājas pretī iebrucējiem

Foto: @Tincan989/Twitter
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Kristīna ar ģimeni Itālijā dzīvoja vairāk nekā desmit gadus - viņa strādāja lielveikalā un brīvajā laikā dziedāja kāzās. Taču, pirms gada pieaugot militārajai spriedzei pie Ukrainas austrumu robežas, 29 gadus vecā ukrainiete atgriezās savā dzimtenē, lai kļūtu par karavīru.

Kristīna pilnībā apzinājās briesmas, kurās nokļūs, - kopš 2014. gada Ukraina ir bijusi Krievijas agresijas mērķis tās austrumu reģionā Donbasā.

"Risks atvadīties no dzīves pastāv vienmēr. Nāve mūs nebaida, mums ir bail būt vergiem," portālam VICE sacīja Kristīna, kura drošības apsvērumu dēļ neizpauda savu uzvārdu un atrašanās vietu. "Es aizstāvēšu savu zemi līdz pēdējam."

Tādu drosmīgu sieviešu kā Kristīna nav maz, un viņu lēmumi paņemt rokās ieročus, lai aizstāvētu valsti pret Krievijas draudiem, palīdzējuši izveidot armiju, kurā ir lielāks sieviešu īpatsvars nekā vairumā citu pasaules bruņoto spēku.

Saskaņā ar Aizsardzības ministrijas datiem 2021. gada sākumā Ukrainas bruņotajos spēkos bija aptuveni 57 000 sieviešu, kas ir 22,8 procenti no kopējā armijnieku skaita. Šis rādītājs ir daudz augstāks nekā tās kaimiņvalstīs Polijā (7,5 procenti) un Krievijā (4 procenti), kā arī ASV (16 procenti) un Vācijā (12 procenti). Līdzvērtīgs vai augstāks sieviešu pārstāvības līmenis armijā ir tikai retās valstīs, kas iesauc vīriešus un sievietes ar vienādiem nosacījumiem, - piemēram, Norvēģijā un Zviedrijā.

Foto: @UN_women/Twitter

Krievijai turpinot uzbrukumus Ukrainai, atbildība par valsts aizsardzību daļēji ir kritusi uz augošajām neoficiālo kaujinieku rindām. Viņu vidū ir arī 79 gadus veca sieviete, kura nesen iemācījusies šaut ar ieroci, bijusī skaistumkaraliene Anastasija Lenna, kura pārstāvēja Ukrainu 2015. gada konkursā Miss Grand International, un Kristīna, bijusī kāzu dziedātāja.

Neskatoties uz to, ka Kristīna ir vienīgā sieviete savā kaujas vienībā, viņa sacīja, ka "visu dara un sagaida vienlīdzīgi ar vīriešiem".

"Viņi pret mani izturas, pirmām kārtām, kā pret militāristu, tad kā pret draugu, kā pret māsu," viņa sacīja.

Kopš Krievijas līderis Vladimirs Putins 24. februārī iebruka Ukrainā, arī civiliedzīvotāju rindās vērojama neiedomājama sieviešu drosme - viņas cīnās ar Krievijas spēkiem, sākot ar Molotova kokteiļu gatavošanu un beidzot ar ceļa zīmju demontāžu.

Viņu loma Ukrainas pretestībā ir meklējama Maidana protestos 2013. gadā, kad masu demonstrāciju vilnis izraisīja Ukrainas prezidenta Viktora Janukoviča gāšanu no amata.

Protestu laikā, pret kuriem asi iebilda Krievijas valdība, sievietes palīdzēja pagaidu slimnīcās un pievienojās pašaizsardzības vienībām. Tajā gadā militārpersonas novēroja lielu sieviešu skaita pieaugumu, un šis skaitlis sešu gadu laikā līdz 2020. gadam ir vairāk nekā dubultojies.

"[Šīs sievietes] atklāj, ka Ukrainas sabiedrība darīs visu, lai aizsargātu savu brīvību un suverenitāti,"

sacīja Oļesja Hromeičuka, Ukrainas institūta Londonas direktore. Tā ir labdarības organizācija un ar Ukrainu saistītu izglītības pasākumu centrs.

Foto: AFP / Scanpix

Kad 2014. gadā anektēja Krimu un atbalstīja separātistus Ukrainas austrumu Donbasa reģionā, daudzas sievietes vienkārši atkārtoja lomu, kuru bija ieņēmušas protestu laikā, bet šoreiz bruņotajos spēkos, sacīja Hromeičuka.

Sākotnēji sievietēm nebija atļauts ieņemt kaujas amatus, lai gan dažas joprojām atrada veidu, kā apiet juridiskos ierobežojumus.

Gadu gaitā ir parādījušies ziņojumi par diskrimināciju dzimuma dēļ, kā arī apsūdzības par seksuālu uzmākšanos armijā.

Taču 2018. gadā militārā dzimumu līdztiesības likuma pieņemšana piešķīra sievietēm tādas pašas tiesības kā vīriešiem armijā, izraisot pamatīgas pārmaiņas sabiedrībā, atzīmēja Hromeičuka.

"Sievietes, kas pievienojās armijai, daudz darīja, lai mainītu Ukrainā izplatīto tradicionālo priekšstatu par dzimumiem," sacīja Hromeičuka. "Sievietes pamazām sāka uztvert nevis kā sievietes, bet gan kā profesionāles, kuras izvēlējušās doties militārajā dienestā."

Šis skaitlis varētu vēl vairāk pieaugt pēc iebrukuma. Pagājušā gada decembrī Aizsardzības ministrijas veiktais noteikumu atjauninājums noteica, ka sievietēm vecumā no 18 līdz 60 gadiem, kuras tika uzskatītas par piemērotām militārajam dienestam, ir jāreģistrējas bruņotajos spēkos, lai viņas varētu mobilizēt kara laikā.

"Ņemot vērā, ka pie mūsu robežām atrodas vairāk nekā 122 000 Krievijas karavīru, lēmums šķiet loģisks, savlaicīgs un saprātīgs," žurnālistiem toreiz sacīja Ukrainas parlamenta deputāte Oleksandra Ustinova.

Februārī Ukrainas varas iestādes paziņoja, ka vēlas savervēt vairāk nekā 1,5 miljonus civiliedzīvotāju teritoriālajos aizsardzības spēkos, kas ir militārās rezerves nodaļa, kurā ietilpst civilie rezervisti.

Pagājušajā gadā Jevhenija Čeha nolēma, ka pievienoties šādai vienībai ir viņas nacionālais pienākums.

Pirms gada viņa bija kosmētiķe, kas dzīvoja Poltavas apgabalā Ukrainas vidienē. Tagad viņa ir arī vietējās rezerves vienības locekle. Tādi brīvprātīgie kā Čeha ir pazīstami kā "nedēļas nogales karotāji" - cilvēki, kuri strādā civilos amatos, bet piedalās militārajās mācībās un kurus var aicināt atbalstīt bruņotos spēkus, pretojoties iebrucējiem.

Pirms iebrukuma Čeha sestdienas pavadīja militārajās mācībās, un bez iepriekšējas sporta pieredzes viņai klājās grūti. Taču 46 gadus vecā sieviete VICE sacīja, ka nebaidās un nevilcināsies iesaistīšanos cīņā.

"Tagad visa Ukraina un ukraiņi karo ar Krievijas armiju," viņa sacīja. "Es jūtos apņēmīga un pārliecināta, bez bailēm un žēluma pret ienaidnieku."

Man ir ģimene. Es uztraucos ne tikai par viņiem, bet arī par visiem šīs valsts iedzīvotājiem."

Taču fakts paliek fakts - tādi karotāji kā Čeha, bez iepriekšējas militārās pieredzes, ir nepilnīgs pašreizējās krīzes risinājums. Piemēram, pirms kāda laika popularitāti iemantoja kāds videoklips, kurā bijušais Ukrainas prezidents Petro Porošenko sniedz interviju tiešraidē, kamēr viņam aiz muguras kāds karavīrs nejauši nomet ieroča magazīnu.

Karavīra neveiklā kļūda kļuva par mēmu, kas izraisīja smieklus, bet pēc tam - līdzjūtību.

Lai gan nav skaidrs, vai vīrietis bija profesionāls karavīrs vai "jauniņais", komentētāji pieņēma, ka viņš ir viens no daudzajiem Ukrainas civiliedzīvotājiem, kas iesaistījušies karā, tostarp sievietes, kuras ir uzņēmušās militāros pienākumus haotiskā Krievijas iebrukuma laikā.

"Fakts, ka civiliedzīvotāji uzskata, ka viņiem ir tik maz iespēju, ka jāņem rokās ieroči, liecina par starptautiskās sabiedrības nespēju adekvāti aizsargāt Ukrainu pret Krievijas uzbrukumu," sacīja Hromeičuka.

Seko mums arī Instagram un TikTok – uzzini visu pirmais!  

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu