Izveidota interneta platforma faktu par Krievijas noziegumiem un cilvēktiesību pārkāpumiem Ukrainā apkopošanai

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ScanPix

Tiek vākti fakti par Krievijas noziegumiem un cilvēktiesību pārkāpumiem Ukrainā, tamdēļ izveidota arī interneta platforma, lai pēc tam šo informāciju izmantotu starptautiskās tiesās, vēsta Ukrainas vēstniecība Latvijā.

Lai efektīvāk vāktu un apstrādātu informāciju par Krievijas cilvēktiesību pārkāpumiem kara laikā Ukrainā, ir izveidota digitālā platformā "humanrights.gov.ua", ziņo Ukrainas vēstniecībā Latvijā.

Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska biroja vadītājs Andrejs Jermaks sola, ka savāktie fakti tiks izmantoti kā aizsardzības pierādījumi, kā arī Ukrainas pārstāvniecībai Eiropas Cilvēktiesību tiesā un Starptautiskajā ANO tiesā. Viņš uzsvēra, ka prezidents Zelenskis ar savu rīkojumu pilnvaroja atbildīgas personas pārstāvēt un aizsargāt Ukrainas intereses Starptautiskajā ANO tiesā lietā pret Krieviju saistībā ar apsūdzībām genocīdā.

Ukrainas prezidenta biroja vadītāja vietniece Julija Sokolovska atzīmēja, ka izdevies sakoordinēt Ukrainas prezidenta biroja, Ukrainas Tieslietu ministrijas, Ārlietu ministrijas un Ukrainas prezidenta pārstāvniecības Krimā centienus saņemt partneru atbalstu un īsa laikā periodā izveidot starpvaldību platformu, kura palīdzes vākt pierādījumus par cilvēktiesību pārkāpumiem Ukrainā. Viņa pauda pārliecību, ka saņemtā informācija ļaus saukt pie atbildības Krieviju un aizstāvēt Ukrainas intereses starptautiskā līmenī.

Lai fiksētu cilvēktiesību pārkāpumu vai noziegumu, ir nepieciešams aizpildīt formu, aprakstīt ienaidnieka veikto cilvēktiesību pārkāpuma faktu un pievienot esošus pierādījumus - fotogrāfijas vai video materiālus, dokumentus, informāciju par lieciniekiem un upuriem.

Visa informācija un liecinieki, kuri to sniegs, atradīšoties drošībā. Informāciju apstrādās un sagatavos Ukrainas interešu aizsardzībai kvalificēto juristu komanda. Pierādījumu bāze tiks izmantota tikai Ukrainas tiesu lietās pret Krieviju, ievērojot starptautiskus tiesvedības standartus, uzsvēra Ukrainas vēstniecība Latvijā.

Kā vēstīts, 2022. gada 24. februārī agresors Krievija atkārtoti iebruka Ukrainā ar mērķi pilnībā okupēt Ukrainas teritoriju un apspiest ukraiņu tiesības būt par neatkarīgu valsti demokrātisko Eiropas valstu saimē.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu