Pārtraukts Zaķusalas televīzijas torņa pārbūves iepirkums

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Zaķusalas televīzijas tornis īsi pirms rekonstrukcijas uzsākšanas.
Zaķusalas televīzijas tornis īsi pirms rekonstrukcijas uzsākšanas. Foto: Gints Bāliņš/TVNET

Ņemot vērā pašreizējo situāciju un būvmateriālu sadārdzināšanos, pārtraukts vairāk nekā 50 miljonus eiro vērtais Zaķusalas televīzijas torņa pārbūves iepirkums, pirmdien Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" sacīja valsts AS "Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs" (LVRTC) valdes priekšsēdētājs Ģirts Ozols.

Viņš norādīja, ka iepirkums tika izsludināts 2020.gadā, un uzņēmums rēķinājās ar 60 miljoniem eiro, kurus varētu atļauties ieguldīt torņa pārbūvē. Taču pēdējo divu gadu laikā būvniecības izmaksas augušas par vairāk nekā 20%, turklāt, ņemot arī vērā ģeopolitisko situāciju, nolemts pārtraukt iepirkumu.

Pēc Ozola teiktā, par šo lēmumu esot informēti visi četri iepirkuma dalībnieki.

Vienlaikus Ozols uzsvēra, ka LVRTC turpinās tornī esošo pamatelementu nomaiņu, tostarp komunikācijas, ugunsdrošības sistēmas, kā arī liftu.

Viņš uzsvēra, ka šobrīd priekšplānā izvirzīti darbi, kas saistīti ar torņa drošību.

Kā ziņots, LVRTC 2020.gadā izsludināja slēgtu konkursu Zaķusalas televīzijas torņa pārbūvei. Paredzamā līgumcena bija 54 miljoni eiro bez pievienotās vērtības nodokļa.

Informācija par iespēju piedalīties slēgtā konkursā tika nosūtīta gan būvniekiem Latvijā, gan būvuzņēmējiem Eiropas Savienībā (ES).

LVRTC norādīja, ka bija paredzēts pārbūvēt un paplašināt televīzijas torņa ēku, izveidojot tajā zinātnes un inovāciju centru, biroja telpas LVRTC vajadzībām, konferenču telpas, kā arī telpas sabiedriskām aktivitātēm. Darbu laikā bija paredzēts izbūvēt arī inovatīvus un atraktīvus risinājumus tornī dažādos augstumos esošo skatu platformu atjaunošanai. Tāpat tika paredzēt uzstādīt pasaulē lielāko Fuko svārstu un labiekārtot pieguļošo teritoriju, izveidojot unikālu Latvijas siluetu. Konkursa uzvarētājam bija plānots veikt arī fiziski novecojušā inženiertehniskā aprīkojuma nomaiņu.

Zaķusalas televīzijas tornis ir augstākais tornis Eiropas Savienībā. Tas nodots ekspluatācijā 1989.gadā, bet apraidi nodrošina kopš 1986.gada. Šobrīd televīzijas tornis ir jaunākā būve Latvijā, kas iekļauta kultūrvēsturisko pieminekļu sarakstā.

Tāpat vēstīts, ka LVRTC pagājušajā gadā, pēc provizoriskiem datiem, strādāja ar 22,073 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 10,1% vairāk nekā gadu iepriekš, kā arī guva 5,478 miljonu eiro peļņu.

LVRTC ir 100% valstij piederošs uzņēmums, kas nodrošina televīzijas un radio apraidi, datu centru, datu pārraides, "eParaksta", kiberaizsardzības un citus pakalpojumus valsts un pašvaldību sektoram, kā arī ārvalstu un pašmāju elektronisko sakaru pakalpojumu sniedzējiem un komersantiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu