Vieta, kur apiet sankcijas. Krievijas bagātākie iedzīvotāji atraduši "paradīzi"

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AFP / Scanpix

Saulaina, politiski stabila vieta, kurā gan finanšu caurspīdīgums ir miglā tīts. Tā ir vieta, kur ir relatīvi viegli investēt biznesā vai nekustamajā īpašumā un apmaiņā pret to saņemt rezidenta vīzu.

Savā mājaslapā Dubaijā bāzētais dzīvesstila izdevums "Russian Emirates" piedāvā lasītājiem visbiežāk uzdoto jautājumu sadaļu. Tur tiek runāts par to, kur atrast Krievijas pārtikas preces Apvienotajos Arābu Emirātos (AAE), kā arī – kur pieejami krieviski runājoši ārsti. Tomēr vispopulārākais jautājums, kam ir vairāk nekā 83 tūkstoši skatījumu, ir "Kā es varu iegūt AAE pilsonību?".

Kopš Krievijas sāktā kara Ukrainā februāra otrajā pusē, kam sekoja Rietumvalstu sankcijas pret Krieviju, "Russian Emirates" mājaslapas apmeklējumu skaits ir dubultojies, sasniedzot 300 000 lasījumu nedēļā. Tiek norādīts, ka interese turpināsies, jo daudzi Krievijas iedzīvotāji meklē iespējas, kā apiet sankcijas un saglabāt savas bagātības. Daudzi arī meklē iespējas, kā vienkārši aizbēgt no arvien nestabilākās iekšpolitiskās situācijas valstī.

Krievijas iedzīvotāji, kuri jau paspējuši ierasties Dubaijā, norāda, ka šī vieta ir ļoti laba, lai pasargātu savu mantisko stāvokli. Tāpat tiek ziņots, ka Krievijas oligarhu privātās lidmašīnas arvien biežāk lido maršrutā no Maskavas uz Dubaiju. Šīs pilsētas piestātnēs manītas arī vairākas oligarhu superjahtas. Tas ir tādēļ, ka AAE pret Krieviju nav noteikuši sankcijas, līdz ar to sankcionētie Krievijas pilsoņi šeit var neuztraukties par savu īpašumu.

Intereses pieaugums

Neraugoties uz ilgtermiņa labām attiecībām ar ASV, AAE nav paudusi stingru nostāju attiecībā uz karu Ukrainā, tāpēc šī valsts sankcijas nav noteikusi. Tāpēc interese no Krievijas par iespējām turpināt biznesu AAE vai vienkārši pasargāt savus īpašumus ir pieaugusi.

"Dubaija noteikti var kļūt par Krievijas oligarhu naudas krātuvi," norāda Džordžtaunas universitātes profesore korupcijas jautājumos Džodija Vitori. Jau pašlaik vairāku Eiropas Savienības valstu valdības ir arestējušas jahtas, kas pieder Krievijas oligarhiem. Vitori norāda, ka Krievijas pilsoņi Dubaiju kā "naudas atmazgāšanas centru" izmanto jau kopš deviņdesmitajiem gadiem, taču – valstī pastāvošās finanšu necaurspīdības dēļ netīrie darījumi visbiežāk tā arī nav atklāti.

"Transparency International" pētniece Maira Martini norāda, ka AAE varasiestādes neievāc visu nepieciešamo informāciju, bet korupcijas izmeklētājiem vēlāk vien nākas secināt, ka kādi netīrie aktīvi ir reģistrēti AAE jurisdikcijā.

Beidzot uzlabojumi?

Pateicoties tādu organizāciju darbībai kā Finanšu darījumu darba grupa (FATF), kas ir naudas atmazgāšanas nozares uzraugs, ir izdevies panākt atsevišķas pārmaiņas noteikumos. Marta sākumā FATF, vairāk nekā gadu pēc uzraudzības sākuma, iekļāva AAE pelēkajā sarakstā, kas nozīmē, ka šī valsts tiks pastiprināti uzraudzīta.

AAE, reaģējot uz nokļūšanu pelēkajā sarakstā, nāca klajā ar vairākiem jauniem noteikumiem, kas paredzēti labākai netīro līdzekļu kontrolei, taču eksperti norāda, ka ar to arī varētu nebūt pietiekami. Piemēram, ja pašlaik cilvēks vēlas atvērt uzņēmumu AAE, viņam beidzot būs skaidri jānorāda, kas ir patiesais labuma guvējs.

Neraugoties uz jauniem noteikumiem, joprojām AAE ir vieta, kur relatīvi vienkārši slēpt savas bagātības. Piemēram, AAE ir 39 dažādi uzņēmumu reģistri, kas izplatīti visos septiņos emirātos. Eksperti norāda, ka šāda sistēma ir juceklīga un nevar būt efektīva.

Tāpat valstī ir vairāk nekā 40 tā saucamās "brīvās zonas", galvenokārt Dubaijā, kur ārzemnieki var dibināt (vai pārreģistrēt) savus uzņēmumus. Līdz ar to, ja tiek veiktas investīcijas vai iegādāts īpašums, neviens īpaši neuzdos papildu jautājumus.

Nekustamā īpašuma iegāde AAE ir relatīvi vienkāršs uzdevums, un tas pircējiem piedāvā papildus tikt pie rezidenta vīzas. Dažādas birokrātiskās procedūras ir ļoti nelielas, tāpēc visu izsaka investīcijas un nauda, norāda izmeklētāji.

Investīcijas apmēram 185 tūkstošu eiro vērtībā ļauj īpašuma pircējam tikt pie trīs gadu rezidenta vīzas. Investēt 1,18 miljonus eiro nozīmē piecu gadu vīzu. Vidusmēra Krievijas uzņēmējam, kurš vēlas izvairīties no potenciālām problēmām savās mājās, noteikti ir iespējams pārcelt savu uzņēmumus uz AAE, kā arī vismaz uz trīs gadiem tikt pie rezidenta vīzas.

Kopumā pašlaik AAE Krievijas iedzīvotāji reģistrējuši 62 īpašumus – to vidū garāžas, dzīvokļus un dzīvojamās mājas.

Kāpēc AAE?

AAE, protams, nav vienīgā vieta, kur bagātnieki var paslēpt savu naudu. FATF pelēkajā sarakstā ir 23 valstis, to vidū Pakistāna, Dienvidsudāna, Kaimanu salas, Jemena, Maroka un citas. Tomēr daļa no šīm valstīm aktīvi darbojas, lai sarautu saiknes ar Krieviju, tāpēc AAE joprojām Krievijas iedzīvotāju acīs ir pievilcīga vieta.

"Tā ir unikāla vieta. AAE nav tranzīta punkts kā Kaimanu salas. AAE faktiski ir galvenā pietura netīriem līdzekļiem. Tiesa gan, te ir arī ļoti daudz "tīrās naudas", jo daudzi starptautiski uzņēmumi darbojas tieši šeit un dara to pilnībā legāli," skaidro Vitori.

"Neviens īpaši nevēlas investēt netīrās naudas uzņēmumos, jo tāpat – daudzi zina, ka AAE nav tā "tīrākā vieta biznesam", tas ir acīm redzams. Tomēr šis balanss starp legālo un nelegālo sektoru ir pietiekami nozīmīgs, kas Dubaiju padara tik pievilcīgu," saka Vitori.

Dubaija ilgu laiku ir bijusi populārs galamērķis ceļotājiem no Krievijas, uz kurieni aizbraukt bez vīzas. 2019. gadā Dubaija piesaistīja aptuveni 730 000 tūristu no Krievijas. Pašlaik AAE dzīvo aptuveni 100 000 krievvalodīgo, no kuriem 40 000 ir no Krievijas, bet pārējie – no citām bijušās PSRS valstīm. Arī politiskā situācija ir labvēlīga – AAE pārvaldes sistēma ir monarhija. Arī cilvēktiesību aizstāvji AAE raksturo kā autoritāru monarhiju bez reālas opozīcijas, kur vārda un preses brīvība ir manāmi apspiesta.

Slepenība, stabilitāte, ātrums

Iepriekš aprakstītais nozīmē, ka žurnālisti un aktīvisti nedrīkst runāt par daudzām lietām, taču – politiskā situācija ir samērā stabila.

Eksperti norāda, ka ir divi galvenie iemesli, kādēļ AAE ir piemērota vieta, kur slēpt savas bagātības. Pirmkārt, slepenība attiecībā pret finanšu transakcijām un otrkārt – AAE pārāk nesadarbojas ar citām valstīm šajos jautājumos. FATF ziņoja, ka Dubaija no ārvalstīm laika posmā no 2013. līdz 2018. gadam saņēma 300 pieprasījumu pēc palīdzības, taču valsts reaģēja uz tikai 89 pieprasījumiem.

AAE varasiestādes ir ļoti lēnas, un tās nerīkojas proaktīvi. Ja, piemēram, kāds ārvalstnieks pārceļas uz dzīvi AAE, ļoti maz ticams, ka viņu kāds "izmetīs". Tās ir kvalitātes, kas šo valsti padara pievilcīgu to cilvēku acīs, kas vēlas izvairīties no sankcijām vai slēpt savas bagātības.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu