Austrālija un Nīderlande iesniedz jaunu prasību pret Krieviju par Malaizijas lidmašīnas notriekšanu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: X90168/SCANPIX

Austrālija un Nīderlande pirmdien iesniedza jaunu prasību pret Krieviju par Malaizijas pasažieru lidmašīnas notriekšanu Donbasā 2014.gadā, nogalinot 298 cilvēkus.

Abas valstis iesniegušas prasību pret Krieviju Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Starptautiskajā Civilās aviācijas organizācijā (ICAO), apsūdzot Krieviju par starptautisko konvenciju pārkāpumu, palaižot raķeti uz civilo lidmašīnu.

"Krievijas neizprovocētais un nepamatotais iebrukums Ukrainā un tās agresijas saasinājums veicina nepieciešamību turpināt mūsu centienus panākt Krievijas saukšanu pie atbildības," paziņoja Austrālijas valdība.

Arī Nīderlandes ārlietu ministrs Vopke Hūkstra pauda līdzīgu noskaņojumu, sakot, ka "nevaram un neļausim, ka 298 cilvēku, ieskaitot 196 Nīderlandes pilsoņu, nāve paliek nesodīta".

Malaizijas nacionālās aviokompānijas "Malaysia Airlines" pasažieru lidmašīna "Boeing 777" tika notriekta 2014.gada 17.jūlijā virs Maskavas atbalstīto kaujinieku kontrolētās teritorijas Ukrainas austrumos. Katastrofā dzīvību zaudēja visi lidmašīnā esošie 298 pasažieri un apkalpes locekļi. Aptuveni divas trešdaļas no bojāgājušajiem bija Nīderlandes pilsoņi.

Starptautiskie izmeklētāji noskaidrojuši, ka lidmašīna tika notriekta ar zeme-gaiss tipa raķeti "Buk", kura uz Ukrainu tikusi nogādāta no Krievijas pretgaisa brigādes, kas bāzēta Kurskā.

Krievija ir noliegusi savu saistību ar traģēdiju.

Pērn decembrī Nīderlandes prokuratūra pieprasīja mūža ieslodzījumu četriem aizdomās turamajiem - Krievijas pilsoņi Igoram Girkinam, Sergejam Dubinskim un Oļegam Pulatovam, kā arī Ukrainas pilsonim Leonīdam Harčenko -, kuri apsūdzēti par BUK raķetes izšaušanu, kas trāpīja reisa MH17 lidmašīnai.

Spriedums prāvā, kas noris stingri apsargātā tiesā netālu no Amsterdamas Shipholas lidostas, no kuras liktenīgajā lidojumā devās Malaizijas lidmašīna, noslēgsies ne ātrāk kā šā gada beigās.

Aizdomās turētie atsakās ierasties tiesā Nīderlandē un tiek tiesāti aizmuguriski.

ICAO ir ANO aģentūra, kas atbildīga par civilās starptautiskās gaisa satiksmes noteikumu ievērošanu. Ja tā prasību apmierinās, tas pavērs ceļu kompensācijas pieprasīšanai no Krievijas.

Pirmdien iesniegtā prasība nav saistīta ar Nīderlandē notiekošo tiesas procesu.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu