Bēgļiem ir jābūt jauniem, izskatīgiem un sievietēm... Kāpēc ķīnieši jau no laiku laikiem ir apsēsti ar ukrainietēm?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: EPA/ Scanpix

Kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā Ķīnas sociālajos medijos izplatās joki par "bez mājām palikušo ukraiņu meiteņu izmitināšanu". Ķīnas apsēstība ar "ukraiņu daiļavām" ir jau sen novērota parādība, vēsta "Vice World News".

Kopš Krievija iebruka Ukrainā, bombardēja tās lidostas un daudzdzīvokļu ēkas, un cilvēki visā pasaulē ar aizturētu elpu vēroja drūmo notikumu attīstību, daži ķīnieši domāja par ko citu — ukraiņu sievietēm.

Sociālajos medijos ir izplatīts "joks", ka ķīniešu vīrieši labprāt sniegtu patvērumu no kara bēgošajiem ukraiņiem. Taču ir viens nosacījums - "šiem bēgļiem ir jābūt jauniem, izskatīgiem un sievietēm".

"Izmitināšana bez mājas palikušajām ukraiņu meitenēm," tā kāds "Weibo" lietotājs ar vārdu "Niruomeixiongjiubiexiong" rakstīja 24. februārī, kas ir diena, kad Krievija sāka karu vairākās Ukrainas pilsētās. Šis profils tika slēgts, jo tā īpašnieks publicēja jokus, kuri ir saistīti ar karu. "Prioritāte tiks dota tām, kas ir jaunas, skaistas, neprecētas un veselīgas. Karš ir nežēlīgs, taču cilvēki vēlas mīlēt," rakstīja slēgtā profila īpašnieks.

"Līgavas pa pastu"

Lai gan lietotāji, kuri pārpublicēja šo ierakstu, bija mazākumā, taču stereotipi par "ukraiņu skaistulēm" ķīniski runājošo pasaulē ir cirkulējuši gadiem ilgi. Interneta vidē Ukrainas skaisto sieviešu lielais īpatsvars tiek skaidrots ar valsts klimatu un iedzīvotāju etnisko sastāvu.

Iepirkšanās vietnē "Taobao" var samaksāt aptuveni 30 eiro, lai zaķa kostīmos saģērbtas ukraiņu sievietes nolasītu personalizētu dzimšanas dienas apsveikumu.

Pakalpojuma sniedzējs stāsta, ka kara dēļ pakalpojums šobrīd nav pieejams.

Iepazīšanās pakalpojumu sniedzējs ar nosaukumu "Meilishka" specializējas tieši ķīniešu vīriešu iepazīstināšanā ar Austrumeiropas sievietēm. Kara laikā interese par ukraiņu meitenēm strauji pieaugusi, sākot no aptuveni pieciem interesentiem dienā līdz gandrīz desmit.

"Šobrīd ir daudz klientu, kas interesējas par ukraiņu meitenēm," "Vice World News" stāsta uzņēmuma īpašnieks Pāvels Stepaņecs.

"Klienti zina, ka ukraiņu meitenes skumst un viņas uzskata, ka Ķīna ir droša valsts. Šī iemesla dēļ ķīniešu vīrieši domā, ka šīs meitenes varētu apsvērt domu Ķīnā meklēt sev vīru."

Interese par iepazīšanos ar ukraiņu sievietēm nav raksturīga tikai ķīniešu vecpuišiem. Ukrainā plaukst interneta romānu industrija, kurā Rietumu vīrieši iepazīstas ar ukraiņu sievietēm. Šo procesu dēvē par "līgavas pa pastu". Tiek uzskatīts, ka ukraiņu sievietes ir izskatīgākas, mazāk iestājas par feminisma idejām un šobrīd būtu gatavas precēties ar jebkuru vidusmēra vīrieti, lai izkļūtu no kara skartās un ekonomiski stagnējošās valsts.

Ķīniešu vīriešiem ir vēlme iekarot blondas un baltādainas sievietes sirdi. Tas tiek uzskatīts par viņu personīgo panākumu un Ķīnas pieaugošās varas simbolu. Spilgtākais piemērs tam ir Mei Aisi, kurš ap 2014. gadu ieguva slavu valstī, apprecoties ar 12 gadus jaunāku ukrainieti. Daudziem ķīniešu vīriešiem Mei dzīve ir apskaužams stāsts par strādnieku šķiras pārstāvja uzvaru.

Iepazīšanās klubi - dārgs prieks

Vēlāk Mei Ukrainā izveidoja iepazīšanās klubu, kurā no ķīniešu vīriešiem prasa desmitiem tūkstošu dolāru, pretī par to viņus iepazīstinot ar ukrainietēm. "Douyin", kas ir līdzīga aplikācijai "TikTok", Mei 1,6 miljoniem sekotāju parāda savu dzīvi Ukrainas villā. Lielākajā daļā kadru galvenā uzmanība ir pievērsta viņa sievai, kura dejo, defilē un peldas baseinā, tādējādi piesaistot daudz greizsirdīgu komentētāju.

Stepaņecs iepazīšanās klubu izveidoja 2017. gadā. Par pakalpojumu viņš no vīriešiem prasa aptuveni no 950 līdz 11 400 eiro.

Ķīniešu vīriešiem viņš piedāvā iespēju izveidot attiecības ar sievietēm no Krievijas, Ukrainas un Baltkrievijas. Lai varētu iepazīties ar sievietēm, kuras prot runāt mandarīnu valodā, ir jaunākas un izskatīgākas, parasti nākas šķirties no lielākas naudas summas. Pašlaik klubā ir aptuveni 70 vīriešu, un, pēc Stepaņeca teiktā, kopš kluba dibināšanas, izmantojot pakalpojumu, ir salaulājušies aptuveni astoņi līdz deviņi pāri.

Uzņēmējs stāsta, ka ķīniešu vīrieši dod priekšroku austrumeiropietēm, jo, salīdzinot ar ķīnietēm, viņas retāk pieprasa no vīrieša bagātību. Savukārt ķīnieši vēlas eiropeiska izskata pēcnācējus, tādēļ bieži vien priekšroka tiek dota sievietēm ar ļoti gaišiem matiem un zilām acīm.

Slāvu sieviešu vidū tieši ukrainietes ir vispieprasītākās, tā novērojis Stepaņecs.

"Godīgi sakot, ukraiņu sievietes tiek uzskatītas par vienām no skaistākajām pasaulē," viņš atzīst. "Visi to zina."

Sievas meklēšanā iesaista influencerus

Liza, kura ir Kanādā dzīvojoša ukraiņu influencere, pirms tam septiņus gadus dzīvoja Ķīnā. Viņa bieži izmanto mirkļbirku #UkrainianBeauty savos video vietnē "Douyin". Liza, kura nevēlējās izpaust savu pilno vārdu, stāsta, ka ķīniešu vīrieši bieži lūdz viņu iepazīstināt ar citām ukraiņu sievietēm.

"Manuprāt, tas ir smieklīgi. Kā jūs varat nejauši izvēlēties vienu draudzeni?" sacīja 26 gadus vecā influencere. "Es nejūtu, ka tas būtu kaut kas slikts. Es domāju, ka daži no viņiem ir nedaudz naivi un patiešām smieklīgi."

Tajā pašā laikā ķīniešu sievietes, kas tiekas ar ārzemju vīriešiem, bieži tiek apsūdzētas savas valsts nodevībā. Turpretī vīrieši tiek slavēti kā varoņi, ja viņi apprec ārzemnieces, tādējādi viņas padarot par nācijas daļu.

Interneta lietotāju pastiprinātā interese redzēt, kā baltās sievietes mācās mandarīnu valodu, gatavo ķīniešu ēdienus un tiekas ar ķīniešu sievasmātēm, ir pamudinājusi daudzus pārus veidot šādus video.

27 gadus vecais Sjao Hei stāsta, ka viņš un viņa sieva ukrainiete Jana oktobrī sāka veidot video. Pāris satikās darbavietā. Lai varētu ar Janu iepazīties, vīrietis apguva angļu valodu un nedaudz arī krievu valodu. Viņi apprecējās 2019. gadā.

Sjao Hei stāsta, ka visizplatītākā ziņa, ko viņš saņem no sekotājiem pat kara laikā, ir: "Vai jūs varat arī mani iepazīstināt ar ukraiņu meitenēm?"

Nevienmērīgā sieviešu un vīriešu skaita proporcija

Daudzi vīrieši Ķīnā sūdzas, ka nevar atrast otro pusīti vietējo sieviešu vidū. Valstī ir nevienmērīga dzimumu attiecība, to galvenokārt ir izraisījuši aborti, kuros grūtnieces izvēlas atbrīvoties no sieviešu dzimuma embrijiem. Ķīnietes ir kļuvušas izglītotākas un finansiāli neatkarīgākas, tādēļ viņas nevēlas samierināties ar nelaimīgu laulību.

"Demogrāfiskajā ziņā miljoniem ķīniešu vīriešu ir izspiesti no vietējā laulību "tirgus". Tas ir noticis, daļēji pateicoties Ķīnas viena bērna politikai un kultūrai, kurā dēli vienmēr ir svarīgāki. Viņiem ir grūti atrast partneri," skaidro Pans Vangs, kurš Jaundienvidvelsas Universitātē pasniedz Ķīnas un Āzijas studijas.

Tajā pašā laikā nevienmērīgā dzimumu attiecība Ukrainā (sieviešu vairāk nekā vīriešu) liek sievietēm meklēt vīru ārpus Ukrainas. Lai gan baltās rases sievas tiek uzskatītas par sava veida trofejām, ārzemnieces, kurām nav balta ādas krāsa, kā, piemēram, dienvidaustrumāzietes, liecina par vīrieša nabadzību un nespēju piesaistīt vietējās vai baltādainās sievietes, stāsta Vangs. 

Daudzas ķīniešu sievietes tiešsaistē izsaka sašutumu par jokošanu par ukraiņu sieviešu izmitināšanu. Pagājušajā nedēļā publicētajā video ķīniešu students Ukrainā stāstīja, ka nejūtīgie izteikumi par "ukraiņu skaistulēm" ir veicinājuši pret Ķīnu vērstu nostāju, kā arī ārzemēs dzīvojošos ķīniešus pakļauj briesmām.

Aizvainojoši joki internetā un Krievijas nežēlīgās politikas atbalstītāji

Sociālās platformas, tostarp "Weibo", "Douyin" un "WeChat", sāk dzēst jokus par ukraiņu sievietēm. Mei, kurš ir slavens ar to, ka viņa sieva ir ukrainiete, profils tika apturēts pēc tam, kad viņš publicēja kara video, taču skatītāji apgalvoja, ka tie nav filmēti Ukrainā.

Mančestras Universitātes zinātniece Jeļena Barabanceva, kura ir pētījusi sievas ukrainietes Ķīnā, secina:

"Tas man liek domāt par to, ka nievājošo valodu atzīst par kaitīgu tikai tad, kad tā tiek uzskatīta par draudu ķīniešu tautai, nevis aizskar un diskriminē ukraiņu sievietes."

Barabanceva sacīja, ka ķīniešu vīrieši publicē jokus par "Ukrainas skaistulēm" kopš 2014. gada, kad karadarbība norisinājās Donbasā, kuru šobrīd kontrolē prokrieviskie separātistu grupējumi. Realitātē ķīniešu-ukraiņu pāri joprojām ir reta parādība, un sabiedrība uz tiem bieži raugās ar ziņkāri.

Ķīnas digitālajā telpā ir sākušas dominēt prokrieviskās balsis, un daudzi cilvēki, kas atbalsta mieru Ukrainā, klusē.

Ukraiņu influenceres Ķīnā, starp kurām dažas ir ķīniešu sievas, ir viena no retajām balsīm, kas sniedz alternatīvu skatījumu. Viņas runā par ukraiņu drosmi, dalās ar sāpēm, kā arī iestājas pret Krievijas īstenoto iebrukumu.

Liza, "Douyin" influencere, stāsta, ka pēc kara sākšanās viņa saņēmusi agresīvas ziņas, piemēram: "Es ceru, ka tu nomirsi" un "brauc uz Ukrainu un mirsi kopā ar viņiem". Šādas ziņas viņa saņēma pat pirms tam, kad sāka publicēt informāciju saistībā ar karu.

No saņemtā naida Liza apmulsa, jo laikposmā, kad viņa dzīvoja Ķīnā, sieviete vienmēr atrada cilvēkus, kuri izturējās pieklājīgi un draudzīgi. Kopš tā laika viņa sāka publicēt video, kuros iestājas pret iebrukumu un parasto iedzīvotāju, gan krievu, gan ukraiņu, slepkavībām.

Influencere gūst atbalstu no sekotājiem un saviem ķīniešu draugiem Kanādā.

Tajā pašā laikā viņas profilā naidīgie komentāri saņem tūkstošiem zīmju "patīk". Populārākais komentārs zem pēdējā video ir "Krievijai ir jāuzvar!".

Neskatoties uz naidpilnajiem komentāriem, sieviete negrasās padoties. Viņa vēlas, lai pēc iespējas vairāk cilvēku uzzinātu patiesību. "Pat ja tas ietekmēs tikai divus vai trīs cilvēkus, tas tāpat ir labi," saka Liza.

Seko mums arī Instagram un TikTok – uzzini visu pirmais!  

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu