FOTO un VIDEO ⟩ Rīgā leģionāru piemiņas gājienā piedalās vairāki simti cilvēku

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Organizācijas "Daugavas Vanagi" rīkotais leģionāru piemiņas gājiens.
Organizācijas "Daugavas Vanagi" rīkotais leģionāru piemiņas gājiens. Foto: Zane Bitere/LETA

Trešdien, 16. martā, no plkst.11 Vecrīgā notika latviešu leģionāru piemiņas gājiens no svētā Jāņa baznīcas pa Kaļķu ielu līdz Brīvības laukumam, kurā piedalījās vairāki simti cilvēku.

Šogad gājiena dalībnieku ir acīmredzami mazāk, nekā tas bija pasākumos pirms Covid-19 pandēmijas.

Gājiena galvgalī iet organizācijas "Daugavas vanagi" pārstāvji, redzami arī atsevišķi Nacionālās apvienības politiķi.

Foto: Latviešu leģionāru piemiņas gājiens Rīgā

Gājienu pie pieminekļa sagaida no Latvijas karogiem izveidota aleja.

Starp pasākuma vērotājiem pie Laimas pulksteņa redzami arī tā pretinieki. Piemēram, iepriekšējos gados aktīvi protestējušais Aleksandrs Giļmans.

Šoreiz protestētājiem nav plakātu un viņi tikai vēro notiekošo.

Savukārt biedrībai "Latvijas antinacistiskā komiteja", kas iepriekš vairākus gadus netālu no Brīvības pieminekļa rīkoja sapulci pret "Waffen SS" noziegumu attaisnošanu, Rīgas pašvaldība šogad aizliegusi iecerētajā vietā rīkot protesta pasākumu, rosinot to rīkot citviet.

Kā sacīja biedrības pārstāvis Andrejs Pagors, ņemot vērā situāciju pasaulē, lai neveicinātu provokācijas un nesaasinātu konfliktus, biedrība nolēmusi nepārsūdzēt Rīgas domes lēmumu.

Ņemot vērā, ka Rīgas domes piedāvātās vietas, kur šādu sapulci rīkot, nav saistītas ar 16. marta notikumiem, biedrības pārstāvji dosies uz Ventspils novada Zlēkām, kur noliks ziedus pie pieminekļa nacistu nogalinātajiem iedzīvotājiem.

16. marts jeb Leģionāru piemiņas diena ir neoficiāla piemiņas diena, kad latviešu leģiona veterāni un citi cilvēki piemin valsts iedzīvotājus, kuri cīnījās Vācijas bruņotajos spēkos latviešu leģiona sastāvā. Daļa cilvēku uzskata, ka šie cilvēki cerējuši cīnīties par neatkarīgu Latviju, citi - ka viņi bijuši fašistu līdzskrējēji, bet vēl citi - ka kara laika apstākļu upuri, kuri pret savu gribu nonākuši frontē.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu