Infektologs prognozē Covid-19 situāciju vasarā. Rudenī varētu parādīties jauni varianti

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Cilvēki sejas maskās sabiedriskā transporta pieturvietā Covid-19 pandēmijas laikā.
Cilvēki sejas maskās sabiedriskā transporta pieturvietā Covid-19 pandēmijas laikā. Foto: Zane Bitere/LETA

Lai arī saslimstība ar Covid-19 Latvijā mazinās un turpinās mazināties, uzvaru pār koronavīrusu svinēt nevaram, jo rudenī var parādīties jauni Covid-19 varianti, to intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" atzina infektologs Uga Dumpis.

Viņš atzina, ka, lai gan saslimstība ar Covid-19 Latvijā mazinās, slimnīcās arvien ir daudz kovida slimnieku. Pārsvarā tiek stacionēti seniori virs 75 gadiem, kuri nav vakcinēti pret Covid-19 vai arī nav saņēmuši balstvakcīnu.

Covid-19 aktīvi izplatītās arī vakcinēto vidū, taču viņi kovidu pārslimo vieglāk. "Saslimstība ar Covid-19 iet uz leju, bet vīruss nekur nav pazudis," teica Dumpis.

Dumpis skaidroja, ka pašreizējā Covid-19 izplatības mazināšanās saistīta ar to, ka daudzi Latvijā ir pārslimojuši vai arī vakcinējušies pret Covid-19.

"Ir imūnās aizsardzības siena, ko mēs esam uzbūvējuši," teica Dumpis, gan norādot - lai arī esam kļuvuši stiprāki, vīrusam tik ātri gals nepienāks, jo rudenī var parādīties jauni Covid-19 varianti.

Infektologs atzina, ka bažas raisa arī Covid-19 izplatības pieaugums daudzās Eiropas valstīs, izsakot cerību, ka Covid-19 saslimstības līkne Latvijā turpinās virzīties uz leju un "vasarā nekāps atpakaļ". Par zemu saslimstības līmeni Latvijā varēs runāt tad, ka diennaktī reģistrēto Covid-19 gadījumu skaits nepārsniegs 500 atzīmi.

Pēc infektologa teiktā, Covid-19 ierobežojumu atcelšana attiecībā uz lielāko daļu sabiedrības ir pamatota. "Ejam uz parastu, labu vasaru," sacīja Dumpis, atzīstot, ka rudenī riska grupā esošajiem pacientiem, visticamāk, vajadzēs saņemt vēl vienu balstvakcīnu pret Covid-19.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu