"Mēs viņus garantēti ieelpojam." Speciālists skaidro, kā Latvijā katru gadu iespējams novērst ap 1000 nāvju

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Satiksme 13. janvāra ielā. Ilustratīvs attēls.
Satiksme 13. janvāra ielā. Ilustratīvs attēls. Foto: Edijs Pālens/LETA

Katru gadu Latvijā varētu novērst ap 1000 priekšlaicīgu nāvju, ja pienācīgi rūpētos par gaisa kvalitāti, LTV raidījumam "Panorāma" norāda vides veselības speciālists Ivars Vanadziņš.

Pašlaik jau vairākas dienas, īpaši galvaspilsētā, tiek novērota slikta gaisa kvalitāte. Viens no nozīmīgiem piesārņojuma iemesliem ir smilšu, sāls un riepu daļiņu maisījums, kas, nokļūstot elpceļos, bojā cilvēku veselību.

Nokūstot sniegam, īpaši pilsētās un lielceļu tuvumā, gaisu, ko ieelpojam, var burtiski redzēt. Arī dienesti, kas mēra gaisa kvalitāti norāda – iepriekšējās dienās pilsētās tā pasliktinājās, un prognozes rāda, ka arī brīvdienās pilsētās gaisa kvalitāte joprojām būs slikta.

Iemesli gaisa kvalitātes pasliktinājumam ir vairāki. Gan apkures, gan automašīnu piesārņojums, kam laikapstākļu ietekmē neizdodas pietiekami izkliedēties, gan arī laikus nesavāktais smilšu, putekļu un riepu daļiņu, kvēpu un sodrēju maisījums ielās. Rīgas Stradiņa universitātes institūta speciālists Ivars Vanadziņš uzsvēra – tās nav tikai smiltis.

"Šāda veida putekļi... Viņiem tā problēma, ka viņi faktiski ir ķīmiski, ļoti agresīvi. Mēs viņus arī garantēti ieelpojam. Jo dziļāk mēs ieelpojam ilgtermiņā, tie riski ir saistīti ar tā saucamo hroniska iekaisuma attīstību.

Plaušās veidojas, attīstās šī hroniska obstruktīvā plaušu slimība, kas tad, protams, arī daudziem cilvēkiem diemžēl ir priekšlaicīgās nāves iemesls," stāstīja Vanadziņš.

Izejot no telpām, pirmā doma ir novilkt respiratoru un ieelpot svaigu gaisu. Taču šajās dienās galvaspilsētā un arī citās lielajās pilsētās gaiss ir ļoti piesārņots. Tāpēc cilvēkiem ar hroniskām plaušu vai sirds un asinsvadu slimībām Vanadziņš iesaka lietot respiratoru vismaz dažas dienas, kamēr situācija normalizējas.

Plašāk "Panorāmas" sižetā:

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu