Zelenski mēģina virzīt Nobela Miera prēmijai

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis. Attēls ilustratīvs.
Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis. Attēls ilustratīvs. Foto: Edijs Pālens/LETA

Eiropas politiķu grupa ir vērsusies pie Nobela Komitejas ar atklātu vēstuli, lūdzot pieņemt Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska un Ukrainas tautas izvirzīšanu šīgada Nobela Miera prēmijai, neraugoties uz to, ka ir beidzies termiņš kandidatūru iesniegšanai.

Kandidatūras Nobela Miera prēmijai vajadzēja iesniegt līdz 31.janvārim, bet vēstules autori lūdz izņēmuma kārtā pagarināt šo termiņu līdz 31.martam.

"Lai gan mēs saprotam, ka tas ir procedūras pārkāpums, mēs uzskatām, ka šo pārkāpumu attaisno tagadējā bezprecedenta situācija. Mūsu demokrātiskais pienākums ir stāties pretī autoritārismam un atbalstīt tautu, kas cīnās par demokrātiju un savām tiesībām uz pašpārvaldi," teikts vēstulē.

"Mēs esam liecinieki Ukrainas tautas drosmei, izturot šo karu, kuru pret viņiem ir uzsākusi Krievijas Federācija. Drosmīgie ukraiņu vīrieši un sievietes cīnās par demokrātijas un pašpārvaldes saglabāšanu. No nepakļāvīgā, demokrātiski ievēlētā Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska līdz vīrietim, kas ar asarām acīs atvadās no savas ģimenes, lai cīnītos par savu valsti, cilvēki visā Ukrainā ceļas pretoties autoritārisma spēkiem. Mēs uzskatām, ka tagad ir laiks parādīt Ukrainas tautai, ka pasaule ir viņu pusē," teikts vēstulē.

Vēstuli parakstīja 36 politiķi no Nīderlandes, Lielbritānijas, Vācijas, Zviedrijas, Igaunijas, Bulgārijas, Rumānijas un Slovākijas. Tā ir atvērta arī citiem politiķiem parakstīšanai līdz 30.martam.

Starp parakstītājiem ir bijušais Igaunijas ārlietu ministrs un tagadējais Eiropas Parlamenta deputāts Urmass Paets, Igaunijas ekspremjers Andruss Ansips, Hāgas Stratēģisko studiju centra politisko lietu direktors un bijušais Nīderlandes parlamentārietis Hans ten Bruke, Eiroparlamenta deputāte un Eiropas Tautas partijas vicepriekšsēdētāja Estere de Lange, Eiroparlamenta deputāte Katrīna Langenzīpena, bijušie Nīderlandes aizsardzības ministri Anka Beilevelda un Joriss Vorhūve, bijušie Nīderlandes ārlietu ministri Bernards Bots, Berts Kunderss un Maksims Verhagens, bijušais Nīderlandes vicepremjers Andrē Ruvūts, bijusī eirokomisāre Nēli Krūsa, Beļģijas ekspremjers un Eiroparlamenta deputāts Gijs Verhofstats.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu