Porošenko Eiropai: Putins jāpiespiež piekrist mieram, taču viņam nedrīkst piekāpties un uzticēties

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Petro Porošenko
Petro Porošenko Foto: MYKHAILO MARKIV/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SER

Ukrainas bijušais prezidents Petro Porošenko aicinājis Eiropas valstis apvienot spēkus, lai piespiestu Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu piekrist mieram, bet vienlaikus brīdinājis nepiekāpties un neuzticēties viņam.

"Esmu pārliecināts, ka sarunas vienmēr jāturpina, un diplomātiski soļi karadarbības apturēšanai ir tieši tas, kas mums pašlaik vajadzīgs. Taču man ir daži ieteikumi sarunvedējiem," viņš sacījis Francijas raidsabiedrībai BFMTV.

"Pirmais ieteikums - nekādus kompromisus uz Ukrainas rēķina, jo tā būtu vājuma izpausme, bet vājumu Putins ļoti labi prot izmantot," Porošenko sacīto citējis viņa vadītās partijas "Eiropas solidaritāte" preses dienests.

"Otrais ieteikums - neuzticieties Putinam. Viņš ne reizi nav pildījis tās saistības, ko uzņēmusies Krievija vai viņš pats. Mums jābūt stipriem un jāpiespiež Putinu piekrist mieram," piebildis bijušais prezidents.

"Gribu uzsvērt - tie, kuri domā, ka Ukrainā pašlaik norisinās parasts karš, dziļi maldās. Putina uzbrukums atomelektrostacijām nozīmē, ka kodoldraudu elements jau pastāv. Kodolpiesārņojums nepazīst robežas un viegli tiek tām pāri - arī NATO valstu robežām, un te [alianses līguma] piekto pantu vairs nevarēs likt lietā," viņš brīdinājis.

"Ja Putins neapstāsies, ja Putins neatvilks karaspēku, jums jānosaka bargākas sankcijas. Jāpalielina militārā palīdzība Ukrainai, jāstiprina Ukrainas Bruņotie spēki, un tieši ar šādu mehānismu palīdzību jāaptur Putins kā agresors," uzsvēris Porošenko.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu