No 1. aprīļa atcels lielāko daļu no Covid-19 ierobežojumiem

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Cilvēki ar sejas maskām sabiedriskajā transportā.
Cilvēki ar sejas maskām sabiedriskajā transportā. Foto: Edijs Pālens/LETA

Ministru kabinets otrdien vienojās par Covid-19 drošības pasākumu regulējumu no 1. aprīļa, kas paredz atteikties no vēl vairākiem ierobežojumiem.

Ar valdības pieņemtajiem grozījumiem noteikumos epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai tiek noteiktas tiesības pakalpojuma sniedzējam vai pasākuma organizatoram noteikt konkrētas epidemioloģiskās drošības prasības savai pakalpojuma sniegšanas vietai vai pasākuma norises vietai, piemēram, sejas masku lietošanu, distances un plūsmu ievērošanu, tāpat arī var tikt noteikts, ka pakalpojums tiek sniegts vai pasākums tiek organizēts epidemioloģiski drošā vidē.

Vienlaikus tiek saglabāts nosacījums sejas masku lietošanai sabiedriskajā transportā, izņemot taksometrus un citus komercpārvadājumus ar vieglo automašīnu, kur vienlaikus transporta līdzeklī atrodas nelies cilvēku skaits.

Masku lietošana netiek attiecināta uz starptautiskajiem aviopārvadājumiem, jo katra valsts aviokompānijām piemēro savus nosacījumus.

Tāpat, ņemot vērā ļoti augstos Covid-19 izplatības riskus, masku lietošana tiek saglabāta ārstniecības iestādēs un ilgstošas sociālās aprūpes iestādēs, šo iestāžu apmeklētājiem, darbiniekiem veicot pacientu vai klientu aprūpi un darbiniekiem un klientiem, kontaktējoties ar apmeklētājiem. Ņemot vērā to, ka ilgstošas sociālās aprūpes centra klienti ir pakļauti īpaši augstam Covid-19 radītam riskam veselībai, kā arī šajās iestādēs ir augsts risks Covid-19 plašai izplatībai, kas var nodarīt būtisku kaitējumu šajos centros dzīvojošajiem cilvēkiem, tiek paredzētas īpašas drošības prasības šo centru klientiem, apmeklējot sabiedriskas vietas.

Grozījumu anotācijā gan minēts, ka, samazinoties Covid-19 izplatības riskam līdz zemam līmenim, kas varētu tikt sasniegts maijā, varētu tikt lemts par sejas masku lietošanas atcelšanu, piemēram, sabiedriskajā transportā.

Tāpat no 1.aprīļa tiek atcelta prasība, ieceļojot Latvijā no Eiropas Savienības (ES), Eiropas Ekonomikas zonas valstīm, Šveices un Lielbritānijas, uzrādīt vakcinācijas, pārslimošanas vai testēšanas sertifikātu. Šī prasība tiek saglabāta ieceļojot no trešajām valstīm, un attiecībā uz šīm valstīm ieceļošanas nosacījumi netiek mainīti. Arī turpmāk tiks sekots citu ES valstu pieredzei ceļošanas nosacījumu noteikšanā, un tiklīdz ES tiks novērota tendence, ka valstis atsakās no sertifikātu pieprasīšanas ieceļotājiem arī no trešajām valstīm, šī pieredze tiks pārņemta arī Latvijā.

Vienlaikus arī pēc 1.aprīļa tiek saglabāta prasība ārstniecības iestādēs un ieslodzījuma vietās nodarbinātiem pienākumu būt vakcinētiem. Tāpat pēc noteiktiem kritērijiem darba devējs var noteikt šādu nosacījumu arī citās jomās.

No aprīļa izglītības programmu īstenošanas vietās nebūs jālieto sejas maskas

No 1.aprīļa sejas maskas un nemedicīniskie aizsegi nebūs jālieto izglītības programmu īstenošanas vietās, un tas attiecas gan uz izglītojamiem, gan nodarbinātajiem.

Vienlaikus lemts saglabāt tiesības izglītības iestādes vadītājam, izvērtējot epidemioloģisko situāciju, pieņemt ar dibinātāju saskaņotu pamatotu lēmumu par nemedicīnisku aizsega lietošanu vai augstskolās un koledžās par sejas masku lietošanu, piemēram, lietojot koplietošanas telpās vai gadījumā, ja nodarbinātie vai izglītojamie ir inficējušies ar Covid-19.

Tāpat grozījumi paredz, ka izglītojamajiem un izglītības iestādēs nodarbinātajiem nenosaka mājas karantīnu.

Tiek svītrots regulējums par izglītojamo un nodarbināto rutīnas skrīninga testēšanu. Turpmāk testēšana var tikt veikta, ja pamata un vidējās izglītības pakāpē, tai skaitā interešu izglītības un profesionālās ievirzes izglītības programmās izglītojamajiem un nodarbinātiem, kā arī pirmsskolas izglītības pakāpē nodarbinātajiem, ir bijis kontakts ar Covid-19 inficētu personu mājsaimniecībā, tad minētās personas piedalās izglītības procesā klātienē, septiņu dienu laikā pēc pēdējā kontakta ar inficēto personu veicot divus paštestus un novērojot savu veselības stāvokli.

Paštesti var tikt veikti, ja izglītojamajiem un izglītības iestādēs nodarbinātajiem parādās Covid-19 saslimstības simptomi.

Līdz septembrim ārstniecības iestādēs un ieslodzījuma vietās nodarbinātajiem būs nepieciešams veikt balstvakcināciju pret Covid-19

Līdz 1.septembrim ārstniecības iestādēs un ieslodzījuma vietās nodarbinātajiem būs nepieciešams veikt balstvakcināciju pret Covid-19.

Tāpat šajās jomās arī pēc 1.aprīļa varēs strādāt tikai personas ar veikto primāro vakcināciju pret Covid-19 vai pārslimošanas sertifikātu, ņemot vērā, ka ārstniecības iestādēs un ieslodzījuma vietās nodarbinātie saistīti ar augstu inficēšanās risku īpaši jutīgām sabiedrības grupām un šie darbinieki arī pilda sabiedrībai kritiski svarīgus uzdevumus. Pieaugot Covid-19 izplatībai, tieši šo nodarbināto atbilstoša vakcinācija būtu jāpanāk līdz ar riska grupu vakcināciju, uzsvērts noteikumu anotācijā.

Vienlaikus prasību pēc vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāta arī pēc 1.aprīļa var noteikt arī citu nozaru pārstāvjiem. Grozījumi paredz iespēju darba devējam izvēlēties noteikt darbiniekam nosacījumus veikt darbu klātienē tikai ar vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu vai sertifikātu, kas apliecina balstvakcināciju.

Noteikumi paredz kritērijus, vadoties no kuriem darba devējs šādus nosacījumus darbiniekiem var paredzēt. Viens no kritērijiem ir darbs, kas saistīts ar risku citu cilvēku veselībai. Tie ir darbi, kurus nosaka noteikumi par darbiem, kas saistīti ar risku citu cilvēku veselībai.

Tāpat arī pienākumu strādāt klātienē ar vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu darba devējs var noteikt, ja darbinieks nonāk ciešā kontaktā ar pakalpojuma saņēmēju, ja darbiniekiem ir paaugstinātas iespējas inficēties, atrodoties tiešā saskarsmē un kontaktējoties ar lielu skaitu personu, kuru veselības stāvoklis nav zināms vai arī, ja darbinieku klātienes darba pienākumi ir kritiski svarīgi sabiedrībai, kā arī uzņēmuma vai iestādes darbības nepārtrauktības nodrošināšanai.

Papildus minētajam, darba devējs var arī noteikt savā uzņēmumā citas epidemioloģiskās drošības prasības, piemēram mutes un deguna aizsegu lietošanu, darbinieku testēšanu, nosacījumus kontaktpersonām.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu