Darba devējam turpmāk nebūs jāziņo SPKC par Covid-19 kontaktpersonām

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Shutterstock

No 1.aprīļa saglabāta iespēja kolektīva vadītājam, tai skaitā darba devējam, noteikt testēšanu, kā arī masku vai respiratoru lietošanu kontaktpersonām, taču nebūs jāziņo Slimību profilakses un kontroles centram (SPKC) par kolektīvā esošām Covid-19 sasirgušo kontaktpersonām.

Valdība otrdien pieņēma grozījumus noteikumos par "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai". Ar grozījumiem ir veiktas izmaiņas nosacījumos kontaktpersonu noteikšanas, medicīniskās novērošanas un mājas karantīnas ievērošanai.

Noteikumi saglabā iespēju kolektīva vadītājam, tai skaitā darba devējam, noteikt kontaktpersonas, lai varētu organizēt epidemioloģiskās drošības prasības savā darba vietā kontaktpersonām, piemēram, testēšanu, masku vai FFP2 respiratoru lietošanu un tamlīdzīgi.

Bet noteikumi neparedz pienākumu kolektīvu vadītājiem, tai skaitā darba devējiem, sniegt informāciju SPKC par savā kolektīvā konstatētajām kontaktpersonām.

Noteikumi paredz arī to, ka ģimenes ārstam nav aktīvi jāveic kontaktpersonu medicīnisko novērošanu un jāorganizē šo personu testēšanu, bet nepieciešamības gadījumā ārsts attālināti sniedz konsultācijas.

Noteikumi arī paredz, ka mājas karantīna vairs nav jāievēro, apmeklējot sabiedriskas vietas, bet mājas karantīna ir jāievēro tiem, kas strādā augsta riska objektos - ārstniecības iestādēs un ilgstošas sociālās aprūpes iestādēs. Šis pienākums attiecas uz personām, kas bijušas ciešā kontaktā ar inficēto cilvēku, nelietojot individuālos aizsardzības līdzekļus.

Minētajās iestādēs kontaktpersonai ir vai nu jāveic Covid-19 tests pirms darba pienākumu sākšanas septiņu dienu laikā, vai septiņas dienas jāievēro mājas karantīna. Pārējām personām, kas bijušas kontaktā ar inficētu cilvēku, ir jānovēro savu veselību un, apmeklējot sabiedriskas vietas, jālieto ne zemākas klases kā FFP2 respirators.

Lai persona varētu veikt minētos pasākumus un apzināties inficēšanās riskus ar Covid-19, kolektīva vadītājam, tai skaitā darba devējam un izglītības iestādes vadītājam, ir jāinformē kolektīva dalībnieki par Covid-19 saslimšanas gadījumu kolektīvā vai kontaktpersonu, un kolektīva dalībniekiem ir jāņem vērā paaugstināti Covid-19 inficēšanās apstākļi.

Noteikts arī, ka mājas karantīna nav jāievēro izglītības iestāžu darbiniekiem un izglītojamiem. Pirmsskolas izglītības pakāpē izglītojamais, tai skaitā interešu izglītības un profesionālās ievirzes izglītības programmās, kurš noteikts kā kontaktpersona, ja kontakts ar inficētu personu ir saistīts ar Covid-19 gadījumu mājsaimniecībā, var piedalīties klātienes izglītības procesā vai klātienē saņemt bērnu uzraudzības pakalpojumu, ja kopš pēdējā kontakta ar inficētu personu ir pagājušas ne mazāk kā septiņas dienas un nav saslimšanas simptomu. Bērna likumiskajam pārstāvim par šo laika periodu ir tiesības saņemt darba nespējas lapu.

Savukārt pamata un vidējās izglītības pakāpē, tai skaitā interešu izglītības un profesionālās ievirzes izglītības programmās, izņemot profesionālās tālākizglītības un profesionālās pilnveides programmas, izglītojamie un nodarbinātie, kā arī pirmsskolas izglītības pakāpē nodarbinātie, ja kontakts ar inficētu personu ir saistīts ar Covid-19 gadījumu mājsaimniecībā, piedalās izglītības procesā klātienē, septiņu dienu laikā pēc pēdējā kontakta ar inficēto personu veicot divus paštestus un novērojot savu veselības stāvokli.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu