No trešdienas bloķēta "Yandex Go" darbība, pastiprināti pārbaudīs pārvadātājus

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Zane Bitere/LETA

No trešdienas, 23. marta, Autotransporta direkcija anulējusi tīmekļvietnes un mobilās lietotnes pakalpojumu sniedzēja "Yandex Taxi" reģistrāciju, kā arī bloķējusi mobilās lietotnes "Yandex Go" darbību. Pastiprināti tiks pārbaudīts, vai pārvadītāji ievēro šo prasību.

Autotransporta direkcijas pārstāve Zane Plone skaidroja, ka šāds lēmums pieņemts, konstatējot, ka kompānija nodrošina aktīvu datu apmaiņu ar serveriem, kas ir izvietoti Krievijā.

Tādējādi visiem elektronisko sakaru komersantiem ir nosūtīts pieprasījums bloķēt mobilo lietotni un tīmekļvietni "Yandex Go".

No trešdienas pārvadātāji vairs nedrīkstēs izmantot mobilo lietotni "Yandex Go" un šis pakalpojumu sniedzējs vairs nevarēs nodrošināt pakalpojumus Latvijas teritorijā, informēja Plone.

Viņa atzīmēja, ka atbilstoši Autopārvadājumu likumam autovadītājiem un pārvadātājiem, kuri turpinās izmantot "Yandex Go", var tikt piemērots sods par nereģistrētas tīmekļvietnes izmantošanu.

Autotransporta direkcija, veicot faktiskās situācijas novērtējumu attiecībā uz "Yandex Taxi" nodrošinātās mobilās lietotnes "Yandex Go" datu plūsmu, fiksēja IP adreses, uz kurām aplikācija nosūta un/vai saņem datus, un konstatēja, ka "Yandex Go" veic datu apmaiņu ar Krievijā esošiem serveriem. Tādējādi secināts, ka dati par Latvijas teritorijā piedāvātajiem, pārvadātāja veiktajiem un atteiktajiem komercpārvadājumiem, autovadītājiem, transportlīdzekļiem, kā arī maksājumu karšu un veikto maksājumu dati tiek novirzīti iespējamai apstrādei un glabāšanai serveros, kas atrodas Krievijā.

Autotransporta direkcijas valdes priekšsēdētājs Kristiāns Godiņš norāda, ka datu nodošana valstīm, kas nav Eiropas Savienības (ES) vai NATO dalībvalsts, ir būtisks pārkāpums, kas apdraud valsts drošību un rada iespēju piekļūt datiem par Latvijas un ārvalstu iedzīvotājiem, kuri izmanto tīmekļvietnes vai mobilās lietotnes pakalpojumus.

"Yandex Go" gan plāno apstrīdēt Autotransporta direkcijas lēmumu, kas par to esot uzzinājusi no plašsaziņas līdzekļiem.

"Mēs nepiekrītam bloķēšanai un arī tās oficiālajam pamatojumam. Plānojam lēmumu apstrīdēt,"

pauž "Yandex Go" preses dienestā. Vienlaikus uzņēmuma pārstāvji nekomentēja, kur tieši lēmums tiks apstrīdēts.

Tāpat "Yandex Go" pārstāvji norāda, ka uzņēmums nekad nav noliedzis, ka pakalpojuma algoritmi var izmantot Krievijas serverus vienlaikus ar Somijas datu centru.

"Latvijas lietotāju dati tiek glabāti, stingri ievērojot ES regulas un Vispārējo datu aizsardzības regulu (GDPR) - regulējumu, kas ir izstrādāts un pieņemts ES, tostarp arī Latvijā," pauž "Yandex Go" pārstāvji, piebilstot, ka 2020. gadā uzņēmuma serviss veiksmīgi veica reģistrāciju Autotransporta direkcijā, kas apstiprināja "Yandex Go" atbilstību regulējumam. Kopš tā laika nav veiktas nekādas izmaiņas servisa uzbūvē.

Šī ir otrā reize, kad Autotransporta direkcija lēmusi bloķēt mobilās lietotnes "Yandex Go" darbību Latvijas teritorijā.

Pastiprināti pārbaudīs, vai pārvadātāji neturpina izmantot "Yandex Go"

Rīgas domes Kontroles dienests pastiprināti pārbaudīs, vai pārvadātāji ievēro prasību, ka no trešdienas mobilā lietotne "Yandex Go" vairs nedrīkst piedāvāt pakalpojumus Latvijas teritorijā, informē Plone.

Viņa norāda, ja pārvadātāji turpinās nodrošināt pakalpojumus, izmantojot mobilo lietotni "Yandex Go", var tikt piemērots naudas sods un var tikt skatīts jautājums par licences anulēšanu, bet autovadītājiem draud izslēgšana no Taksometru vadītāja reģistra.

ATD ir nosūtījusi pieprasījumu bloķēt mobilo lietotni "Yandex Go" visiem elektronisko sakaru komersantiem, kuriem tas ir jāizdara piecu darba dienu laikā. Tādējādi pastāv iespēja, ka tīmekļvietnes un mobilās lietotnes pakalpojumu sniedzējs "Yandex Taxi", neskatoties uz darbības liegumu, turpinās piedāvāt pakalpojumu, izmantojot mobilo lietotni "Yandex Go".

ATD aicina pārvadātājus neizmantot šo platformu, jo autovadītājiem var tikt piemērots naudas sods līdz 650 eiro apmērā, kā arī tos var izslēgt no Taksometru vadītāja reģistra, savukārt pārvadātājam var piemērotu sodu līdz 1400 eiro, kā arī anulēt licenci, kas nozīmēs, ka šādu uzņēmējdarbību pārvadātājs vairs nevarēs veikt.

Atbilstoši regulējumam ATD reizi gadā pārbauda pakalpojuma sniedzēja un tā tīmekļvietnes vai mobilās lietotnes atbilstību normatīviem. Ievērojot minēto tiesisko regulējumu, pārbaudīti tika abi pakalpojumu sniedzēji - "Bolt" un "Yandex Taxi".

"Bolt" pārkāpumi netika konstatēti, bet, veicot faktiskās situācijas novērtējumu attiecībā uz "Yandex Taxi" nodrošinātās mobilās lietotnes "Yandex Go" datu plūsmu, ATD fiksēja IP adreses, uz kurām aplikācija "Yandex Go" nosūta un/vai saņem datus, un tika konstatēts, ka "Yandex Go" veic datu apmaiņu ar Krievijā esošiem serveriem.

Tādējādi ATD secināja, ka dati par Latvijas teritorijā piedāvātajiem, pārvadātāja veiktajiem un atteiktajiem komercpārvadājumiem, autovadītājiem, transportlīdzekļiem, kā arī maksājumu karšu un veikto maksājumu dati tiek novirzīti iespējamai apstrādei un glabāšanai serveros, kas atrodas Krievijā.

Plone skaidro, ka datu nodošana valstīm, kas nav Eiropas Savienības (ES) dalībvalsts vai Ziemeļatlantijas līguma organizācijas jeb NATO dalībvalsts ir būtisks pārkāpums, kas apdraud valsts drošību un rada iespēju piekļūt datiem par Latvijas un ārvalstu iedzīvotājiem, kuri izmanto tīmekļvietnes vai mobilās lietotnes pakalpojumus.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu