"Lācis metās man virsū! Ja nebūtu sadzirdējis, viss varēja beigties bēdīgi." Vidzemē turpinās lāču invāzija

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Scott E Read/Shutterstock

Svētdienas, 20. marta, pēcpusdienā Valmieras pusē Skaņkalnes pagastā kāds vīrietis esot sastapies ar lāci aci pret aci. Ķepainis bijis aptuveni desmit metru attālumā no kunga, raksta žurnāls "Medībām".

"Biju paspējis pastrādāt minūtes desmit, piecpadsmit. Lācis metās man virsū! Paspēju iebļauties un sviedu viņa virzienā metrīgo baļķēnu. Lācis tajā pašā mirklī apstājās un muka meža virzienā. Dzīvnieks bija ļoti tuvu! Turpat uz cinīša man bija telefons, ierakstīju savas tā brīža izjūtas video, nofotografēju lāča pēdas.

Ja nebūtu dzīvnieka tuvošanos sadzirdējis, viss varēja beigties bēdīgi.

Zvanīju arī uz Ziemeļvidzemes virsmežniecību un izstāstīju savu piedzīvojumu. Mežniecībā man atbildēja: "Bet ko mēs varam darīt?" Es atbildēju, lai informē darbiniekus par šajā apvidū mītošu lāci, lai kādam mežzinim kājā neiekož," žurnālam norādīja kungs, kurš sastapies ar lāci.

Žurnāls norāda, ka mežniecības darbinieku atbilde ir korekta. Lācis ir aizsargājamais dzīvnieks, tāpēc par ķepaiņa nodarītajām pārestībām jāziņo Dabas aizsardzības pārvaldei (DAP), jo lācis ir viņu klients.

DAP Dabas aizsardzības departamenta direktore Gita Strode, komentējot notikušo, žurnālam skaidroja, ka šobrīd lāču populācija ir tik stabila, ka lācēni dzimst arī Latvijā un pavasarī lācenes, kuras sargā lācēnus, var radīt draudus, ja tām pietuvojas.

"Mūsu iestādes interneta vietnē ir infografikas, kurās izskaidrots, kā jārīkojas, sastopot lāci. Šobrīd, pavasarī, intensīvi darbi mežā nenotiek. Citādi tas būs ogu un sēņu laikā kad mežā būs daudz vairāk cilvēku. Ir pamodies viens no pārvestajiem lāčiem, kuru var atpazīt pēc krotālijas ausī, un nofilmēts pie Lejasciema. Mēs mēģinām dzīvnieku vērot.

Ir sasaukta darba grupa, kurā lemsim, kurš un kā tad šādās situācijās var rīkoties. Ja ir atbilstoša situācija, mums ir iespēja pieņemt lēmumu bīstamo lāci likvidēt. Problēma ir tajā, ka neviens to nevēlas uzņemties.

Tāpat jāsaprot, kurš ir tas brīdis, kad lācis patiešām kļūst bīstams. Kurš prasīs atļauju un kurš izpildīs šo uzdevumu.

Rudens eksperiments ar lāču pārvietošanu nav izdevies. Ja tam būs niķis meklēt barību pie cilvēku mājokļiem, citas iespējas, kā lāci likvidēt, nebūs. Runāsim ar policiju un pašvaldībām.

Iespējams, būs jāizveido mobila brigāde šādu problēmu risināšanai. Līdzīgi, kā ir Igaunijā. Protams, nedrīkst aiziet galējībā, ka jebkurš lācis tiek uzskatīts par bīstamu."

Šis jau ir otrais gadījums vienas nedēļas laikā, kad cilvēkam ir pietuvojies lācis.

Jau vēstījām, ka piektdien, 18. martā, Austrumvidzemes pusē LVM Lejasciema iecirknī, mežmalā pie Silmalu ceļa, LVM vecākais plānotājs sastapa lāci - dzīvnieks nostājās uz pakaļkājām un, grozot ķermeni, kustināja priekšķepas.

"Nekad līdz šim nebiju lāci dzīvē redzējis. Braucu pa Silmalu ceļu, pamanīju kaut ko brūnu. Apstājos, gribēju nofilmēt. Lācis sacēla kūkumu - spalvas gaisā, uzsita ar ķepu pa cini, dzirdēju rūkšanu. Nofilmēju un braucu tālāk. Kad pēc 40 minūtēm pa šo pašu ceļu devos atpakaļ, lācis joprojām laiski sauļojās mežmalā," norāda LVM darbinieks.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu