Tanki, kuri šauj puķes. Kā Kremlis propagandas mašinērijā iesaista pat trīsgadīgus bērnus?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Krievijas īstenotā propaganda: neārstējami slimiem bērniem un viņu vecākiem slimnīcas priekšā liek nostāties Z burta formā
Krievijas īstenotā propaganda: neārstējami slimiem bērniem un viņu vecākiem slimnīcas priekšā liek nostāties Z burta formā Foto: Kamil Galeev/ Twitter

Kremļa propaganda skar visu Krievijas sabiedrību - arī tās jaunākos locekļus. Skolotāji un bērnudārzu audzinātāji ir spiesti maziem bērniem vadīt nodarbības par "ļauno ienaidnieku" sakaušanu, kurās bērni zīmējumos attēlo militāro tehniku un "Z" simbolu. Tie pedagogi, kuri pret šādu "apmācību" iebilst, riskē saņemt mazāku algu vai pat pilnībā pazaudēt darbu, vēsta "Vice World News".

Audzinātāji pirmsskolas izglītības iestādēs Krievijā ir spiesti vadīt nodarbības, kuru laikā maziem bērniem māca atbalstīt Krievijas karu Ukrainā. Pirmsskolas izglītības iestāžu pedagogi baidās, ka tiks atlaisti no darba vai viņiem tiks samazinātas algas, ja viņi nepiedalīsies propagandas kampaņā.

Pirmsskolas vecuma bērniem, pat tādiem, kuriem ir tikai trīs gadi, un viņu skolotājiem ir dots rīkojums piedalīties "patriotiskās" aktivitātēs, kas ietver militārās tehnikas zīmēšanu, Krievijas karogu krāsošanu uz sniega, nodarbības par Vladimiru Putinu un fotosesijas, kuras popularizē burtus "Z" un "V", kas kļuvuši par Putina noziedzīgā režīma simboliem.

"Viņi mums lūdza sadarboties ar vecākiem un organizēt zīmēšanas konkursus," stāsta anonīma bērnudārza audzinātāja no Ņižņijnovgorodas. Daži no sievietes kolēģiem ir vadījuši nodarbības, kurās mazuļiem tika uzdots izdomāt multfilmu varoņus, kas spētu sakaut ļauno ienaidnieku.

"Esmu kategoriski pret to. Gan pedagoģiskie noteikumi, gan izglītības sistēma nosaka, ka šāda vecuma bērniem militāri patriotisks darbs ir nepieņemams," viņa sacīja.

Kremlis dažādiem līdzekļiem cenšas panākt sabiedrības atbalstu uzbrukumam Ukrainai, tādēļ valsts īstenotā kara propaganda pēdējo nedēļu laikā ir ļoti aktivizējusies. Lai gan Krievijas varas iestādes jau sen ir zināmas ar savu darbinieku mudināšanu inscenētā politiskā atbalsta izteikšanā, it īpaši, tuvojoties vēlēšanām, tomēr šī brīža situācija atšķiras, jo politikā reti tik atklāti iesaista mazus bērnus. 

Viena no izplatītākajiem kara atbalsta parādīšanas veidiem ir bijusi "Z" burta izmantošana, ko zīmē uz Krievijas militārajiem transportlīdzekļiem, lai atvieglotu to atpazīstamību. Tas tika darīts vēl pirms tam, kad šo simbolu sāka popularizēt Krievijas amatpersonas un valstij piederošā televīzija.

Bērnudārzos visā valsts teritorijā bērni zīmē "Z" simbolu, kā arī dodas uz apsnigušajiem rotaļlaukumiem, lai visi kopīgi nostātos "Z" burta formā.

"Mēs veicam pārrunas un rīkojam tematiskās nodarbības, kas paredzētas patriotisma un nacionālā lepnuma audzināšanai," sociālajos medijos rakstīja kāds bērnudārzs Sibīrijas pilsētā Čitā. 

Tekstam bija klāt pievienota fotogrāfija ar septiņiem melnbaltā tērptiem  bērniem, kuri stāvēja  priekšā baloniem, un redzami burti "V" un "Z", kas izgatavoti no oranža un melna auduma.

Neskatoties uz riskiem, daži skolotāji ir izteikuši savu viedokli par bērnu iesaistīšanu politikā. Kādas Krievijas rietumu sākumskolas pedagoģe bija viena no gandrīz 5000 krievu skolotājiem, kas kara pirmajās dienās parakstīja atklātu protesta vēstuli.

Sieviete skaidro, ka lielākā daļa viņas kolēģu karu atbalsta vai arī priecājas par iespēju nelietot kritisko domāšanu un sekot valsts televīzijā redzamajam.

"Inerces dēļ cilvēki iet pret savu sirdsapziņu," skolotāja atklāj "VICE World News".

Kad vietējās varas iestādes mēģināja viņu piespiest organizēt patriotiskas aktivitātes savā klasē, skolotāja atteicās: "Es viņiem teicu, ka nestrādāšu skolā, ja viņi mums liks vadīt šāda veida nodarbības."

Vēl viena izplatīta "patriotisma" izpausme bērnudārzos ir attēli ar militārām tēmām.

Kādā Sanktpēterburgas bērnudārzā atrodas zīmējums, kurā redzams Krievijas tanks, kas izšauj ziedus. Citā uzzīmēts Krievijas šaujamierocis ar uzrakstu "Mēs gribam mieru".

Fotoattēlā, ko dažas dienas iepriekš ievietoja tās pašas pilsētas cits bērnudārzs, bija redzams, kā zēns dedzīgi norāda uz prezidenta Vladimira Putina fotogrāfiju.

Krievijas īstenotā propaganda bērnudārzā
Krievijas īstenotā propaganda bērnudārzā Foto: ГБДОУ детский сад №111 Выборгского района СПб/ Vk

Krievijā ir liels valstij piederošu bērnudārzu tīkls, ko par minimālu samaksu var apmeklēt bērni no 3 gadu vecuma. Daudzi bērnudārzu pedagogi, tāpat kā viņu kolēģi skolās, baidās, ka varētu pazaudēt darbu vai tikt pakļauti algu samazināšanai, ja viņi publiski neatbalstīs karu.

"Pirmsskolas iestāžu darbinieku algas sastāv no pamatalgas un vadības piešķirtajām piemaksām," skaidro bērnudārza audzinātāja Ņižņijnovgorodā.  

Sieviete piebilst, ka vadītāji nevilcināsies atņemt skolotājiem piemaksas, ja viņi neizrādīs lojalitāti.

Patriotiskā audzināšana notiek ne tikai bērnudārzos, bet arī skolās, kā, piemēram, 3. martā vairāk nekā pieciem miljoniem Krievijas skolēnu tika rīkota īpaša nodarbība ar nosaukumu "Miera aizstāvji", kas vēstīja par Krievijas militārajām darbībām Ukrainā. Līdzīgas nodarbības notika arī aizpagājušajā nedēļā, kas sakrita ar gadadienu, kopš Krievija 2014. gadā anektēja Krimu.

Seko mums arī Instagram un TikTok – uzzini visu pirmais!  

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu