VIDEO ⟩ Raidījums: Vai Latvijā tirgo Krievijā zīmētas kartes ar iezīmētu Ukrainas daļu Krievijas sastāvā?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Ieva Čīka/LETA

Kāds Latvijas iedzīvotājs uzskata, ka krievu literatūras grāmatnīcās Latvijā tirgo Krievijā izdotus ģeogrāfijas atlantus, kuros daļa Ukrainas teritorijas iezīmēta Krievijas sastāvā. Plašāk par notikušo vēsta raidījums "Bez Tabu".

Raidījuma redakcijā vērsās Linards, kuru mulsināja redzētais kādā Pasaules ģeogrāfijas atlantā: Ukrainas kartē īpaši iezīmēta Krima un Donbasa reģions. Aplūkojot karti viņam šķiet, ka izdevējs šos reģionus jau atdalījis no Ukrainas.

Kartogrāfijas un ģeotelpisko risinājumu uzņēmuma "Jāņa sēta" galvenais redaktors Jānis Turlajs raidījumam norādīja, ka reģioni kartē nav atdalīti no Ukrainas. Īpaši tos iezīmējot, tiekot sniegta pēc iespējas plašāka informācija par situāciju reģionos. Līdzīgi iezīmētas arī citu valstu, piemēram, Moldovas, Gruzijas, Azerbaidžānas daļas kā Krievijas ietekmētas teritorijas ar nenoregulētu politisko statusu.

"Šie reģioni jau astoņus gadus ir Ukrainas teritorijas, kas ir atrautas no Ukrainas. Protams, nelikumīgi atrautas. Mēs rādām tās kā Ukrainas sastāvdaļas. Tās nav atdalītas ar valsts robežu.

Karšu lietotāju lielākajai daļai ir svarīgi redzēt, kur ir šīs problēmas. Teksta sadaļā paskaidrojam, kas notiek šajos reģionos. Ir situācija "de iure", pie kuras pieturamies, bet ir arī situācija "de facto", kas notiek reģionos gadiem ilgi. Cilvēkiem, kuri turp brauks, ir jārēķinās, ka tur būs citi noteikumi, nekā tur, kur tie atrodas juridiski [Ukrainā]," skaidroja Turlajs.

Video: "Bez Tabu" sižets

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu