"Varēja notikt traģēdija." Kā izskatās Čornobiļas AES pēc pabijušajiem okupantiem?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: EPA/Scanpix

Pirmajā kara dienā Krievijas karaspēks ieņēma Čornobiļas atomelektrostaciju (AES). Tagad AES atkal ir Ukrainas kontrolē. Raidsabiedrības BBC žurnālistei Jogitai Limajei bija iespēja ielūkoties, kā tur izskatās kopš Krievijas karaspēka aiziešanas.

24. februāra pēcpusdienā Krievijas spēki ielenca Čornobiļu ar tankiem un bruņumašīnām, iebraucot Ukrainā no Baltkrievijas robežas.

Aptuveni 170 ukraiņu zemessargi, kas apsargāja AES, tika aizvesti uz pagrabu un tur turēti gūstā. Tad krievu karavīri pārmeklēja telpas, meklējot ieročus un sprāgstvielas.

Inženieriem, uzraugiem un citiem tehniskajiem darbiniekiem tika atļauts turpināt darbu. Nākamo divu dienu laikā tika ievestas Krievijas atomenerģijas aģentūras "Rosatom" komandas.

Foto: Čornobiļas AES pēc pabijušajiem okupantiem

Čornobiļas darbinieki ļoti vēlējās kontrolēt AES. Lai arī AES nav aktīva, radioaktīvie atkritumi joprojām tur atrodas. Kopš 1986. gada ir iztērēti miljardi dolāru, lai attīrītu un ierobežotu turpmāku piesārņojumu. Ja apstākļi objektā netiek pienācīgi uzraudzīti, pastāv liels kodolmateriāla noplūdes risks.

"Viņi vēlējās uzzināt, kā objekts tiek pārvaldīts. Viņi gribēja informāciju par visām procedūrām, dokumentiem un operācijās. Es biju nobijies, jo iztaujāšana bija pastāvīga un dažreiz arī agresīva," sacīja stacijas drošības uzraugs Oleksandrs Lobada.

AES galvenās ēkas augšējā stāvā atrodas galvenās telpas, no kurām tiek kontrolēta visa stacija. Dažas telpas ir slēgtas, taču, kad krievi neatrada atslēgas, viņi ielauzās istabās, izgriežot durvju daļu, kurā bija iestrādāta slēdzene.

"Mums bija nepārtraukti jāsarunājas ar viņiem un jācenšas viņus neaizvainot, lai viņi ļautu mūsu darbiniekiem pārvaldīt objektu," sacīja inženieris Valērijs Semonovs.

Kad elektrības padeve stacijai tika pārtraukta uz trim dienām, Valērijs sacīja, ka meklējis degvielu, lai ģenerators darbotos. Pat zaga degvielu no Krievijas karaspēka.

Lobada stāsta: "Ja mēs būtu zaudējuši kontroli, tas varētu nozīmēt katastrofu. Varēja izdalīties radioaktīvs materiāls. Tā apmērus varat iedomāties. Es nebaidījos par savu dzīvību. Es baidījos par to, kas notiks, ja es nebūtu klāt un neuzraudzītu rūpnīcu. Es baidījos, ka tā varēja būt traģēdija."

Teritorija aiz rūpnīcas, ko dēvē par "Sarkano mežu", ir viena no radioaktīvākajām vietām uz pasaules. Ukrainas militārpersonu publiskotie bezpilota lidaparātu kadri liecina, ka Krievijas karavīri rakuši ierakumus un pat tur palikuši. To BBC apstiprināja arī stacijas amatpersonas.

Foto: TVNET reportāža no Černobiļas

Tas liecina par to, cik maz karavīri zināja par kodoldrošību. Ukrainas valsts kodolenerģijas aģentūra "Energoatom" paziņojusi, ka Krievijas karavīri bijuši pakļauti "ievērojamām radiācijas devām".

Krievijas karaspēka karavīri tur sakrāva smilšu maisus, aiz kuriem varētu paslēpties, ja tiem uzbruktu. Valērijs par to pasmējās, sakot, ka Ukrainas militārpersonas negrasītos apšaudīt kodolreaktoru.

Galvenās ēkas pagrabā atrodas kopmītņu tipa istabas, kas ir pilnībā izpostītas. Uz grīdas mētājas matrači, drēbes, apavi un citas tur esošās Ukrainas zemessargu personīgās mantas.

Čornobiļas amatpersonas sacīja, ka krievu karavīri izlaupīja visu, ko vien varēja. "Mums izdevās nosargāt šo vietu. Taču tas ir apbēdinoši, ka viņi paņēma līdzi 169 mūsu militārpersonas," sacīja Valērijs.

Nav apstiprināta informācija par to, kur Ukrainas militārpersonas varētu būt, taču Čornobiļas darbinieki uzskata, ka viņi atrodas Krievijā.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu