VIDEO "Jaunākā meitene bija 15 gadus veca." Izvarotās ukraiņu sievietes Polijā nevar veikt legālus abortus, Latvija gatava palīdzēt

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Sofiia.P/Shutterstock

Daudzām izvarotajām ukraiņu sievietēm iestājusies nevēlama grūtniecība. Nokļuvušas Polijā, viņas nevar veikt legālu abortu, un valsts pat šādos gadījumos nav gatava izdarīt izņēmumu. Tādēļ notiek darbs pie grozījumiem, lai sievietēm varētu palīdzēt Latvijā, informē raidījums "TV3 Ziņas".

Polijā nonāk arī tās ukraiņu sievietes un meitenes, kuras okupantu noziegumus piedzīvojušas visdrausmīgākajā veidā - pazemotas, mocītas, izvarotas.

Polijas sieviešu un ģimenes plānošanas federācijas vadītāja Kristina Kačpura norāda, ka organizācija dienā saņem pat desmit zvanus no vardarbības upurēm, kurām iestājusies grūtniecība. Viņas vēlas to pārtraukt, bet Polija ir vienīgā Eiropas valsts, kur legālu abortu faktiski neveic.

"Šorīt man zvanīja divas ukraiņu sievietes agrīnā grūtniecībā. Viņām jau ir trīs bērni, apmetušās Varšavas pievārtē. Viņas man lūdz aborta zāles.

Polijā tādas nav pieejamas, bet man ir kontakti ar organizācijām Nīderlandē, un tās mums sūta šos medikamentus Ukrainas bēglēm bez maksas. Aktīvisti uz Polijas robežas pat izplata skrejlapas, lai ukrainietes beidz nogalināt bērnus, ka aborti nogalinot vairāk cilvēku nekā karš. Vai varat iztēloties?" stāsta Kačpura.

Teorētiski gan vardarbības upuriem Polijā ir ļauts abortu veikt, bet pat tad atrast ārstu, kurš palīdzētu pārtraukt nevēlamo grūtniecību, katoliskajā valstī ir teju neiespējami. Mēneša laikā nācies palīdzēt jau 300 izvarotām sievietēm.

"Jaunākās meitenes bija 15 un 16 gadus vecas. Poļu brīvprātīgā satika viņas uz robežas. Viņas raudāja un asiņoja. Viņas bija izvarotas.

Mēs ļoti ātri viņām noorganizējām avārijas kontracepciju, jo tas bija noticis pirms divām dienām, tāpēc tā vēl darbojās. Un nosūtījām viņas uz slimnīcu," atklāj Polijas sieviešu un ģimenes plānošanas federācijas vadītāja. 

Kristina stāsta, ka izveidojusi telefona līniju, kurā pat atrasta ukraiņu ginekoloģe. Viņa konsultē cietušās sievietes, bet strādāt reliģiozajā sabiedrībā nav viegli. Pat šajos apstākļos brīvprātīgos sauc par bērnu slepkavām. Latvijā to ir grūti aptvert.

"Šīs sievietes, kas palīdz, viņām vēl ir uzbrukumi. Viņas sauc par noziedzniecēm, sievietēm, kas nemīl bērnus.

Bet runa nav par to! Ir veikts noziegums pret sievietēm, kas ierodas Polijā. Pret viņām bijis ne tikai fizisks uzbrukums, bet iebrukums arī viņu ķermenī, garīgajā integritātē. Šeit vispār nav runa par normālām attiecībām, ko viņas ir piedzīvojušas un palikušas grūtas.

Tas liekas neiespējami 21. gadsimtā, ka kaut kas tāds vispār notiek un ka pat demokrātijas, kas sevi sauc par demokrātijām, neīsteno cilvēktiesības,"

stāsta biedrības "Centrs MARTA" vadītāja Iluta Lāce.

""Martas" centra redzeslokā nav nonākuši nevēlamas grūtniecības vai izvarošanas gadījumi, bet tie nenozīmē, ka tādu nav, jo seksuālā vardarbība ir tāda forma, par kuru cilvēks jūtas apkaunots runāt. Sievietes jūtas apkaunotas, vainīgas, nekādā veidā nesaredz, ka tas ir kaut kas, ko publiski stāstīt," stāsta Lāce.

Centra "Marta" ir gatavs palīdzēt cietušajām Latvijā, bet regulējums pagaidām to ierobežo. Pie mums abortu bez maksas veic tiem upuriem, kuri izvarošanu var pierādīt tiesu medicīnas ekspertīzēs. Ukrainas gadījumā tas nav iespējams.

Jau šonedēļ ginekologi ar ministrijas ierēdņiem sākuši strādāt pie izņēmuma tieši Ukrainas sievietēm.

"Šis ierosinājums īstenībā nāk no Veselības ministrijas puses, tas nav pat profesionāļu primāri virzīts. Mēs uzreiz atsaucamies un sakām, kas ir nosacījumi.

Ja runājam par vardarbīgu dzimumaktu, nāk līdzi infekciju risks. Arī uz šo visu ir jāizmeklē.

Tā pakete ir kopumā ginekologa konsultācija, izmeklējumi vajadzīgie, plus papildus specifiskāk uz infekcijām," skaidro RSU Dzemdniecības un ginekoloģijas katedras vadītāja, VM galvenā speciāliste dzemdniecībā un ginekoloģijā Dace Rezeberga.

Video: Raidījuma "TV3 Ziņas" sižets

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu