Ukraina izmeklē kara noziegumus: 5600 lietu pret 500 Krievijas personām

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AP/Scanpix

Ukraina izmeklē 5600 lietas par kara noziegumiem, kas vērstas pret "500 aizdomās turētajiem" no Krievijas valdības un armijas, paziņojusi Ukrainas ģenerālprokurore Irina Venediktova.

Krievijas prezidents "Vladimirs Putins ir 21.gadsimta galvenais kara noziedznieks," viņa paziņoja sarunā ar Lielbritānijas televīzijas kanālu "Sky News" un piebilda, ka kā prezidentam viņam varētu būt imunitāte pret starptautisku tiesāšanu, tomēr tā nevar būt bezgalīga.

Viņa pavēstīja, ka Kijivas reģionā līdz svētdienas rītam atrastas 1222 cilvēku mirstīgās atliekas.

Venediktova arī apliecināja, ka ir "bagātīgi pierādījumi" Krievijas karavīru saistībai ar raķete uzbrukumu Kramatorskas dzelzceļa stacijai Ukrainas austrumos, kur, pēc vietējo amatpersonu ziņotā, nogalināti 52 cilvēki.

"Tādēļ tā būs viena no lietām mūsu lielajā profilā," piebilda Ukrainas ģenerālprokurore.

Pirms nedēļas Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis paziņoja, ka ir izveidojis "speciālu mehānismu" Krievijas kara noziegumu Ukrainā izmeklēšanai, solot atrast un sodīt ikvienu par tiem atbildīgo.

Mehānisms ietver nacionālos un starptautiskos ekspertus, izmeklētājus, prokurorus un tiesnešus, viņš sacīja.

Lielbritānija ir nodrošinājusi tehnisko ekspertīzi, Hāgā bāzētajai Starptautiskajai krimināltiesai veicot savu izmeklēšanu par Krievijas iebrukumu Ukrainā.

Sestdien, apmeklējot Kijivu, Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons pauda pārliecību, ka civiliedzīvotāju nogalināšana tādās Ukrainas pilsētās kā Buča un Irpiņa "uz visiem laikiem ir aptraipījusi" Putina reputāciju un ir pielīdzināma kara noziegumiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu