Kas ir Putina noslēpumainie "Facebook" fani?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Rokas Tenys/Shutterstock

Krievijas iebrukums Ukrainā ir plaši nosodīts daudzviet pasaulē, taču vietnes "Facebook" domubiedru grupa, ko vada cilvēki ar neskaidru motivāciju, vēlas mainīt priekšstatus par valsts līderi, vēsta raidsabiedrība BBC.

Miljoniem cilvēku ir apskatījuši ierakstus, kuros prezidents Vladimirs Putins tiek attēlots kā smaidīgs, labsirdīgs un mieru mīlošs cilvēks.

BBC ar Stratēģiskā dialoga institūta (ISD) pētnieku palīdzību ir izpētījuši šīs  Putinu atbalstošās grupas.

ISD eksperti identificēja 10 Putinu atbalstošas sabiedriskās grupas, kuru nosaukumi ir, piemēram, "Vladimirs Putins - brīvās pasaules līderis". Šajās grupās ir vairāk nekā 650 000 biedru. Grupu saturs ietver fotogrāfijas un Krievijas līderi slavinošus vēstījumus vairākās valodās, tostarp angļu, krievu, persiešu un arābu valodā.

Grupas ir ne tikai populāras, bet arī ļoti aktīvas. Pēdējā mēneša laikā pētnieki saskaitīja 16 500 ziņu, ar kurām cilvēki mijiedarbojās vairāk nekā 3,6 miljons reižu.

Šķiet, ka šo grupu vispārējais mērķis ir popularizēt Putinu kā varoni, kas stājas pretī Rietumiem, saņemot pārliecinošu starptautisku atbalstu.

Attēlos bieži vien redzams, kā Krievijas līderis "pārliecinoši staigā, tur rokās kucēnus, ar ilgu skatienu raugās kamerā, salutē karavīriem un jāj ar dažādiem savvaļas dzīvniekiem, tostarp lāčiem un lauvām".

Kopš iebrukuma sākuma 24. februārī šīs grupas ir ieguvušas vairāk nekā 100 000 jaunu biedru.

Izpētot informāciju par cilvēkiem, kas ir lielākā daļa satura autoru, atklājās, ka daudziem no faniem, kas norādīti kā grupu administratori, ir dublēti konti ar vienu un to pašu nosaukumu. Pētnieki tīklā atrada vismaz 100 šādus kontus.

Šie konti parasti seko viens otram un dažkārt publicē viens otram sirsnīgus ziņojumus vai sūta viens otram sirds emocijzīmes. Un viņi administrē šos Putinu atbalstošos kontus kopā ar citiem kontiem, kas uzdodas par Krievijas Federāciju vai Krievijas drošības dienestiem, kuri nepārprotami ir viltus.

ISD norāda, ka dublētu kontu uzturēšana ir potenciāls vietnes "Facebook" noteikumu pārkāpums.

Vadošais pētnieks Mustafa Aijads šo praksi dēvē par "astroturfing" piemēru - tiešsaistes operāciju, kurā iesaistīti vairāki konti, kas maldīgi rada iespaidu par plašāku masu atbalstu.

Kampaņa "rada iespaidu par plašu atbalstu Putinam un Kremlim iebrukuma ēnā un, lai sasniegtu savu mērķi, balstās uz viltus kontiem", teikts ISD ziņojumā.

Rūpīgāk izpētot dažus grupas administratorus, redzamas neparastas aktivitātes. Viens no tiem, vārdā Marine, kurš norāda, ka viņa atrašanās vieta ir Sīrija, izmanto trīs atsevišķus kontus, lai ģenerētu atbalstu Putinam. Viņa trīs konti arābu valodā katru dienu publicē ziņas vienā un tajā pašā laikā.

Cita administratore, Viktorija no Kambodžas, veido saturu grupā khmeru valodā. Kopš 4. februāra pie viņas ierakstiem ir redzami vairāk nekā 34 000 reakciju.

Marine un Viktorija kopīgi vada "Facebook" lapu khmeru valodā, kas ir daļa no plašākas koordinācijas shēmas starp dažiem kontiem.

Ieraksti tiek plaši kopīgoti dažādās grupās. Piemēram, cits konts, kas reģistrēts Bulgārijā, dažu minūšu laikā 12 reizes publicēja vienu un to pašu Putina attēlu.

BBC mēģināja sazināties ar cilvēkiem, kas atbild par visiem šiem kontiem, lai saņemtu komentārus, taču tas neizdevās.

Tomēr kāds vīrietis no Kenijas, vārdā Radžs, kurš piedalās vairākās no šīm grupām un kura vārda beigās "Facebook" ir norādīts "Putin", atbildēja uz BBC zvanu. Īsā sarunā viņš nosauca prezidentu par "izcilu līderi", bet teica, ka nevēlas apspriest karu. Mēs nosūtījām viņam e-pastā papildu jautājumus par viņa interesi par Krieviju, bet viņš neatbildēja.

Hasmiks no Armēnijas saka, ka ir žurnālists un tagad palīdz vadīt sešas Putinu atbalstošas grupas. Mēs jautājām, kas viņu mudinājis to darīt. Viņš atbildēja, ka tie bijuši cilvēki, kas jau vadīja šīs grupas, un teica, ka par savu darbu viņš nesaņem atalgojumu.

Ir grūti saprast, kāda ir šo kontu veidotāju motivācija. Nav acīmredzamas saiknes ar Krievijas valdību. Iesaistītie cilvēki arī neslēpj savus nodomus.

Tomēr nevar izslēgt iespēju, ka tīklam ir kādas saiknes ar Krievijas varas iestādēm vai Putinu atbalstošiem elementiem Krievijā.

Daudzus cilvēkus visā pasaulē piesaista Putins un viņa pret Rietumiem vērstais pasaules redzējums.

BBC sazinājās ar "Facebook", kas apgalvo, ka tam ir politika pret viltus kontiem un ka tas ir apturējis vairākus kontus, pamatojoties uz ziņojumā sniegto informāciju.

"Mēs turpinām rīkoties, lai novērstu dezinformācijas izplatīšanos saistībā ar karu Ukrainā," saka uzņēmuma "Meta" pārstāvis.

Pētījuma gaitā BBC saskārās ar vēl vienu interesantu parādību - Vladimira Putina viltus kontiem.

Putins ir viens no nedaudzajiem pasaules līderiem, kurš neizmanto sociālos tīklus, un viņa vārdā nav oficiāla "Facebook" konta. Viņam, kā zināms, nav pat viedtālruņa.

Pēc viņa preses pārstāvja teiktā, Putinam vienkārši "nav vajadzīgi" sociālie tīkli, jo tie "nedod viņam neko tādu, kā viņam jau nav".

Putina viltus "Facebook" lapai bija vairāk nekā trīs miljoni sekotāju, līdz tā tika noņemta par atdarināšanu īsi pēc iebrukuma februāra beigās.

Ievērojams skaits tās abonentu - vairāk nekā 700 000 - pievienojās pandēmijas laikā, kad lapa stāstīja par Krievijā ražotajām vakcīnām pret Covid-19.

Neilgi pēc iebrukuma lapā tika publicēts ieraksts, kurā tika paziņots, ka "operācijas" mērķis ir "miera uzturēšana" un tā "vērsta tikai uz kaimiņvalsts demilitarizāciju". Šī ziņa ar "patīk" atzīmēta vairāk nekā 200 000 reižu.

Un lapai bija arī ieradums savos ziņojumos par Putinu atzīmēt cilvēkus, tostarp lietotājus, kurus pētnieki identificēja kā dublētus kontus. Citiem vārdiem sakot, tā sadarbojās ar Putina superfaniem.

Nav zināms, kas slēpjas aiz šiem kontiem. Norādīts, ka to pārvaldošās personas atrodas Krievijā un Latvijā.

Fanu lapas ir auglīga augsne Kremļa atbalstam starptautiskā mērogā, saka Nika Aleksejeva, pētniece no Digital Forensic Research Lab (DFRLab).

"Tie var palīdzēt veidot sabiedrības atbalstu ārvalstīs Krievijas tā dēvētajai "militārajai operācijai Ukrainā", ja vien tie netiks noņemti no galvenajām sociālo mediju platformām," viņa sacīja.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu