Bordāns: Nākamnedēļ valdībā iesniegs priekšlikumu par Uzvaras parka pieminekļa demontāžu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Pieminekļu komplekss Uzvaras parkā atzīts par nedrošu, teritorija ap to ir norobežota
Pieminekļu komplekss Uzvaras parkā atzīts par nedrošu, teritorija ap to ir norobežota Foto: Jānis Škapars/TVNET

Nākamnedēļ Tieslietu ministrija (TM) valdībā iesniegs informatīvo ziņojumu, kurā ietverts arī priekšlikums Uzvaras parkā esošo pieminekli demontēt, Latvijas Televīzijas raidījumā "Kas notiek Latvijā" paziņoja tieslietu ministrs Jānis Bordāns ("Konservatīvie").

TM savā atzinumā norādījusi, ka piemineklis varētu būt demontējams, ja izrādītos, ka Krievijas puse nepienācīgi rūpējas par Latvijas pieminekļiem Sibīrijā, skaidro Bordāns.

Otrs iespējamais iemesls, kuru diskusijā nosauca tieslietu ministrs: piemineklis simbolizē valsti, kas šobrīd karo Ukrainā, kur Krievijas karavīri arī pastrādā zvērības pret civiliedzīvotājiem.

Bordāns skaidroja, ka tad, ja viena puse līgumu nav pildījusi, tas nozīmē, ka Latvijas puse, kas uztur vairāk nekā 100 dažādus padomju armijai veltītus monumentus un piemiņas vietas, varētu atteikties arī no Uzvaras parkā esoša pieminekļa uzturēšanas.

Bordāns uzsvēra, ka Uzvaras parkā esošais monuments daudz pieminētajā Latvijas-Krievijas vienošanās dokumentā nav konkrēti nosaukts.

11. aprīlī tika ziņots, ka TM turpina darbu pie risinājumu izstrādes Uzvaras parkā esošā pieminekļa jautājumā.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV), vaicāts par to, vai ir rasts kāds risinājums Uzvaras parkā esošā pieminekļa jautājumā, otrdien pēc koalīcijas sanāksmes norādīja, ka Saeimas Ārlietu komisijā tika panākta vienošanās, ka TM strādās pie iespējamajiem risinājumiem.

Risinājums vēl nav piedāvāts, un TM pašlaik turpina darbu šajā jautājumā, atzīmēja premjers.

Kā ziņots, pieminekļu komplekss Uzvaras parkā atzīts par nedrošu, tādēļ pašvaldība to norobežos, pirmdien paziņoja Rīgas domes priekšsēdētājs Mārtiņš Staķis (PP).

30.martā Saeimas Ārlietu komisijas sēdē Ārlietu ministrijas pārstāvji skaidroja, ka Latvijas saistības attiecībā uz pieminekli ir iekļautas vienā no četru līgumu pakotnes, kura arī noteica Krievijas armijas izvešanu no Latvijas 1994.gadā.

Pēc plašām diskusijām, sēdē vienojās, ka Ārlietu komisija vērsīsies TM, ņemot vērā, ka no tās puses jautājums ir aktualizēts, lai uzzinātu tās juridisko piedāvājumu. Līdz aprīļa vidum no TM tiks gaidīts valdībā saskaņots redzējums, lai neveidotos situācija, ka cita ministrija vēlāk iebilst pret TM pozīciju.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu