Turcija sāk jaunu ofensīvu pret kurdu nemierniekiem Irākā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AFP/SCANPIX

Turcija pirmdien sākusi jaunu gaisa un sauszemes ofensīvu pret kurdu kaujiniekiem Irākas ziemeļos.

Turcijas aizsardzības ministrs Hulusi Akars paziņoja, ka trīs nemierīgos reģionos Turcijas robežas tuvumā specvienības, bezpilota lidaparāti un triecienhelikopteri veic uzbrukumu Kurdistānas Strādnieku partiju (PKK) kaujinieku slēptuvēm.

"Mūsu varonīgie piloti veiksmīgi uzbruka teroristiskai organizācijai piederošām apmetnēm, alām, tuneļiem un munīcijas noliktavām," klāstīja ministrs, piebilstot, ka "neitralizēts liels skaits teroristu". Viņš atklāja, ka "tuvāko stundu un dienu laikā" operācija tiks pastiprināta.

Aizsardzības ministrija vēstīja, ka operācijas mērķis bijis novērst plānotu PKK uzbrukumu Turcijā, lai gan Turcijas mediji jau vairākas nedēļas vēstīja par ofensīvas plānošanu pret kurdu kaujiniekiem.

Ofensīva veikta divas dienas pēc tam, kad Turcijā retā vizītē ieradās Irākas autonomā kurdu reģiona premjerministrs Masrurs Barzani, kurš tikās ar Turcijas prezidentu Redžepu Tajipu Erdoganu.

Turcija arī agrāk ir veikusi līdzīgus uzbrukumus pāri robežām.

Uzbrukums saasina Ankaras attiecības ar Irākas centrālo valību Bagdādē, kura apsūdz Turciju par valsts teritoriālās nedalāmības pārkāpumu.

PKK kas kopš 1984.gada cīnās par neatkarīgas Kurdistānas valsts izveidošanu kurdu apdzīvotajos apgabalos Turcijā. Šis konflikts kopumā prasījis aptuveni 45 000 cilvēku dzīvības. Līdzīgi Turcijai, gan ASV, gan Eiropas Savienība (ES) PKK uzskata par teroristisku organizāciju.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu