Apēstas olas un jaunais partneris Voldis. Kāda ir aktuālā situācija Durbes jūras ērgļu ligzdā?

Jūras ērgļu ligzdā Milda baro mazo ērglēnu ar partnera atnestu zivi. Foto: Ekrānšāviņš no Latvijas Dabas fonda tiešsaistes video
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

2022. gada 20. februārī slavenajai jūras ērglienei Mildai ligzdā pievienojās kāds tēviņš, kuram sākotnēji tika dots pagaidu vārds S kungs. "Apollo" sazinājās ar Latvijas Dabas fonda (LDF) ornitologu Jāni Ķuzi, lai noskaidrotu, kāda ir aktuālā situācija Durbes jūras ērgļu ligzdā.

Kopš 2017. gada marta ligzdā uzturējās jūras ērgļu pāris, kam ligzdas vērotāji devuši vārdus Milda un Raimis. Tiešraidē no jūras ērgļu ligzdas pagājusī sezona sākās ar skatītājus satraucošiem notikumiem - pazuda jūras ērgļu tēviņš Raimis, kurš tā arī neatradās.

Kur pazuda Raimis?

"Apollo" vaicāja Ķuzem, vai LDF ir izdevies iegūt kādu informāciju par to, kur pazudis Raimis. Ornitologs atbildēja: "Raimis pazuda apmēram pirms gada, šobrīd droši var pieņemt, ka putns ir gājis bojā."

Ornitologs norādīja, ka iemesls Raimja bojāejai nav zināms, taču Ķuze pieļauj, ka pie vainas bijis iekšsugas konflikts vai kāds cits negadījums.

"Latvijā ir konstatēta ērgļu bojāeja elektropārvades līnijās, vēja elektrostacijās, ērgļi kļūst par transporta upuriem, saindējas ar svinu un citos veidos."

Jaunie partneri

Pēc Raimja pazušanas kopš 2021. gada aprīļa beigām ligzdā ar Mildu kopā uzturējās tēviņš, kuram skatītāji deva vārdu K kungs. Šā gada 18. februārī K kungs kamerā bija redzams pēdējo reizi.

Savukārt šī gada 20. februārī Mildai ligzdā pievienojās jauns partneris - S kungs, kuram vēlāk tika dots vārds Voldis - par godu Ukrainas prezidentam Volodimiram Zelenskim.

"Apollo" vaicāja Ķuzem, vai zināms, kur Milda ar Voldi iepazinusies. "Drošas atbildes uz šo jautājumu nav.

Jaunie tēviņi, kuriem pienācis brieduma laiks, sāk meklēt savu teritoriju un ligzdošanas partneri, apciemojot dažādas ligzdas, sastopot citus tēviņus un dažkārt cīnoties ar tiem."

Viņš sacīja, ka Durbes ligzdā kopš Raimja pazušanas novēroti vairāki tēviņi, un tas neesot nekas neparasts, ja uzreiz neizveidojas jauns pāris.

"Kāpēc Milda nolēma akceptēt tieši Voldi – to ir grūti pateikt, vai šis pāris būs stabils, rādīs laiks. Milda ir apmēram 10 gadus veca, pieredzējusi ērgliene, bet Voldis visdrīzāk jauns tēviņš, kuram pieredzes ligzdošanā nav," stāsta ornitologs.

Sugasbrāļi apēd olas

15. martā Milda izdēja pirmo olu šogad, kas, salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, bija pāris dienas vēlāk. Otro olu jūras ērgļu mātīte izdēja 18. martā.

Taču 23. martā tiešraides skatītājus pārsteidza interesants notikums - sveša mātīte apēda abas izdētās olas. Putnu, kas izēda olas, Ķuze gredzenojis 2016. gada 25. maijā Jaunpils apkārtnē. Tā bija jauna mātīte, kas sasniegusi ligzdošanas vecumu un meklēja ligzdošanas teritoriju. Ķuze pieļauj, ka svešo putnu vēl redzēs ligzdas tuvumā un konflikti turpināsies.

"Apollo" ekspertam vaicāja, vai tā ir normāla parādība, ka sugasbrāļi izēd svešas olas. "Olu izēšana ir viena no iekšsugas konkurences izpausmēm. Šādi gadījumi vismaz mums līdz šim nebija zināmi, to gan var skaidrot arī ar to, ka kopējais ar tiešsaistes kamerām novēroto ligzdu (un attiecīgi vēroto sezonu) skaits pagaidām vēl ir salīdzinoši neliels," stāsta Ķuze.

Ķuze norāda, ka "iespēja, ka šopavasar Durbes ligzdā tiks iedēta vēl kāda ola, ir ļoti maza".

Latvijā ir reģistrēti tikai atsevišķi gadījumi, kad vēlās ligzdās (iespējams, pēc sākotnējā dējuma izpostīšanas) olas tiek iedētas vēl aprīļa pirmās dekādes beigās. Jūras ērgļu ligzdošanas sezona ir ļoti gara – aptuveni pieci mēneši (laiks no pirmās olas izdēšanas līdz jauno putnu izlidošanai no ligzdas).

Ķuze norāda, ka pēc ligzdas atstāšanas jaunajiem putniem ir jāsasniedz atbilstoša kondīcija pirmās ziemas pārlaišanai – jo vēlāk putni atstāj ligzdu, jo mazāka iespēja, ka pirmā ziema tiks pārlaista veiksmīgi. Šī iemesla dēļ jūras ērgļi sāk ligzdot agri ziemas beigās / pavasarī.

"Apollo" ornitologam vaicāja, vai Mildas uzvedībā pēc Volda satikšanas ir manītas kādas izmaiņas.

Ķuze atbildēja: "Milda šajā pārī ir stabilākais un pieredzējušākais partneris, un būtiskas izmaiņas šī putna uzvedībā diez vai ir pamats gaidīt. Drīzāk mainīties varētu Voldis, gūstot arvien lielāku pieredzi ligzdošanā."

Uz jautājumu, vai laikapstākļi var ietekmēt jūras ērgļu mitināšanos Durbē, Ķuze norādīja, ka šis pavasaris nav uzskatāms par ligzdošanai nelabvēlīgu, turklāt jāņem vērā tas, ka šie putni ir pielāgojušies ligzdošanas sākšanai ziemas beigās, kad laika apstākļi var būt ļoti skarbi.

"Laikapstākļi ligzdošanas sekmes var ietekmēt vairākos veidos – liela sala apstākļos, kad ūdenstilpes ir aizsalušas, ir grūtāk atrast barību, turklāt ligzdojošo (perējošo) putnu iztraucēšana ar lielāku iespēju beigsies ar nesekmīgu sezonu, jo olas var ātrāk atdzist un iet bojā," stāsta ornitologs.

Mildas un Volda popularitāte

Kā norāda Ķuze, Durbes ligzda vēsturiski ir LDF populārākā putnu tiešraide, un arī šis gads nav izņēmums.

"Tomēr, ja ligzdošana šeit nenotiks, skatītāju uzmanība visdrīzāk aizvirzīsies uz citām ligzdām – šobrīd jau ir atgriezies zivjērglis, melnais stārķis, melnā klija," norāda Ķuze.

Durbes ligzda tiek vērota tiešraidē jau kopš 2015. gada. Ligzdā notiekošo iespējams komentēt "Dabasdati.lv" forumā latviešu valodā un "Looduskalender.ee" forumā angļu valodā.

Jūras ērgļu mītne Kurzemē, Durbes novadā ir pati populārākā LDF tiešraide. Tā atrodas vecas egles galotnē apmēram deviņstāvu mājas augstumā.

Šī ligzda ir tiešraižu veterāne - vērojama jau kopš 2015. gada. Jūras ērglim Durbertai, kas izšķīlās 2015. gadā, pat veltīta Imanta Bunkša sarakstīta grāmata "Brīnumola".

LDF norāda, ka olas jau ir izdētas arī vistu vanaga ligzdā, bet pārējās ligzdās putnu atgriešanās vēl tiek gaidīta un atliks sekot līdzi tam, vai veidosies pāri un notiks ligzdošana.

Pagājušajā sezonā putnu tiešraidēm bija vairāk nekā pieci miljoni skatījumu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu