Ukraina lūgusi Latviju nodrošināt kriminālekspertus Krievijas pastrādāto kara noziegumu izmeklēšanai

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: EPA/Scanpix

Ukraina lūgusi Latviju nodrošināt kriminālekspertus Krievijas pastrādāto kara noziegumu izmeklēšanai, ceturtdien, 21. aprīlī, Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" atzina Latvijas tieslietu ministrs Jānis Bordāns (K).

Politiķis pašlaik atrodas Kijivā un raidījumā pauda, ka pierādījumu par kara noziegumiem ir ļoti daudz. "Pierādījumi tiks savākti, to jau šobrīd ir milzīgs skaits. Ir ierosināts vairāk nekā 10 000 krimināllietu, 10 000 kara noziegumu faktu ir minēti," apgalvoja Bordāns.

Pēc viņa paustā, Ukrainas puse saredz, ka ir nepieciešams veidot speciālu kara tribunālu, līdzīgu kā tas bija Nirnbergā, kad daudzas valstis izveido kara tribunālu, un tad var nonākt pie starptautiski atzīta rezultāta.

"Ukraiņi ir lūguši mūs palīdzēt ar kriminālekspertiem, kas varētu nākt uz vietas un veikt visu to, kas nepieciešams kriminālnoziegumu fiksēšanai šeit, uz zemes. Pašai Ukrainai ir eksperti, bet pie desmitiem tūkstošu noziegumu skaita ir nepieciešama palīdzība," skaidroja amatpersona.

Bordāns stāstīja, ka Francija jau ir atsūtījusi savu ekspertu komandu un tas ukraiņiem ir ļoti palīdzējis.

Vienlaikus daudz ko esot iespējams darīt arī uz vietas Latvijā, piemēram, veikt pierādījumu pārbaudi, DNS analīzes. "Bet šīs laboratorijas ir arī pašiem ukraiņiem, tāpēc ļoti svarīgi ir, ka cilvēki varētu būt šeit, uz vietas," uzsvēra Bordāns.

"Vēsture dažādi mēdz pārsteigt un, iespējams, ja Krievija tiks sagrauta šajā kara, tad arī pie Krievijas kara noziegumus paveikušajiem cilvēkiem mēs varēsim nonāks. Šobrīd ir svarīgi Latvijai saprast, ka ir jāatsakās pilnībā no visa, kas ir saistīts ar Krieviju, gan enerģētiski, gan informatīvi," uzsvēra ministrs.

Jau ziņots, ka Bordāns ir devies komandējumā uz Ukrainu, apstiprināja ministra preses sekretārs Andris Vitenburgs.

Bordāns komandējumā devies līdz 22. aprīlim, liecina oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" publicētā informācija. Savukārt Vitenburgs uzsver, ka ministrs Latvijā atgriezīsies vien 25. aprīlī.

Plašākus komentārus par Bordāna plānotajām vizītēm Ukrainā ministra pārstāvis nesniedza.

Bordāna prombūtnes laikā par Ministru prezidenta biedra, tieslietu ministra pienākumu izpildītāju iecelts satiksmes ministrs Tālis Linkaits (K).

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu