Kāpēc Indija var pirkt Krievijas naftu un joprojām uzturēt draudzīgas attiecības ar ASV?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AP/Scanpix

Dienvidāzijas valsts ne tikai atteicās nosodīt Krievijas brutālo uzbrukumu Ukrainai, bet tās veiktie Krievijas naftas iepirkumi ar atlaidēm, kā apgalvoja kritiķi, bija pretrunā ar sankcijām, kuru mērķis bija sagraut Kremļa finanses, vēsta CNN.

Baltais nams skaidri pauda savu neapmierinātību, nosaucot Deli par "nedaudz svārstīgu" un paužot "vilšanos".

Tad pēkšņi Rietumu noskaņojums mainījās. Kad Baidens šomēnes tikās ar Indijas premjerministru Narendru Modi, tie bija tikai skaļi vārdi par "dziļu saikni starp mūsu cilvēkiem" un "kopīgām vērtībām". Tad piektdien, 22. aprīlī, Lielbritānijas līderis Boriss Džonsons ielidoja Deli, lai runātu par tirdzniecības saitēm, vienlaikus noklusējot "atšķirības" attieksmē pret Krieviju.

Tomēr Indijas nostāja attiecībā uz Ukrainu lielākoties nemainās. Tā joprojām pērk lētu Krievijas naftu - faktiski 2022. gada pirmajos mēnešos tā ir pirkusi gandrīz tikpat daudz naftas, cik 2021. gadā, saskaņā ar "Reuters" datiem - un joprojām neizsakās par Krievijas iebrukumu. Vēl 7. aprīlī tā atturējās no balsojuma ANO balsojumā par Krievijas izslēgšanu no Cilvēktiesību padomes.

Londonas Karaliskās koledžas starptautisko attiecību profesors Haršs V. Pants uzskata, ka ASV saprata, ka pret Indiju ir jāizturas kā pret "jaunu partneri, kas ir jāuzrunā".

Kāpēc Indija ir svarīga ASV?

Gan Deli, gan Vašingtonu arvien vairāk satrauc Ķīnas pieaugošais militārais spēks, tās agresīvās teritoriālās pretenzijas uz sauszemes un jūrā, kā arī pieaugošā ekonomiskā ietekme uz tās mazajiem kaimiņiem.

Prezidenta Sji Dzjiņpina vadībā Ķīnas armijas - Tautas atbrīvošanas armijas - bruņotie spēki ir kļuvuši par pasaulē lielāko flotes spēku, tehnoloģiski progresīviem iznīcinātājiem un arvien pieaugošu kodolieroču arsenālu.

Daļa no Vašingtonas plāna, kā pret to cīnīties, ir saistīta ar Indijas - līdzās ASV, Japānai un Austrālijai - iekļaušanu aizvien aktīvākā drošības grupā, teica Pants.

Tikmēr Indijai ir savas bažas par Ķīnu. Abas valstis ir iesaistījušās militārajā konfliktā gar to kopīgo Himalaju robežu, kas pēdējo pāris gadu laikā ir prasījis desmitiem dzīvību. Indija lielā mērā paļaujas uz Krievijas ieročiem, lai apgādātu savu armiju - arī Himalajos.

Pēc Baidena un Modi tikšanās, kad ASV aizsardzības ministrs Loids Ostins brīdināja, ka Ķīna cenšas "pārveidot reģionu un starptautisko sistēmu", un sacīja, ka ASV un Indija ir "apzinājušas jaunas iespējas paplašināt militāro spēku darbības jomu". Tika paustas kopīgas bažas par Ķīnas agresiju.

Tā bija zīme, ka neatkarīgi no domstarpībām Ukrainas jautājumā abām valstīm ir dziļa "izpratne par otras puses nostāju", sacīja Takshashila institūta Indijā Ķīnas studiju speciālists Manojs Kevelramani.

Šķiet, ka Indijai un Ķīnai ir līdzīga nostāja Ukrainas kara jautājumā. Abas ir sevi pozicionējušas kā neitrālas novērotājas, nevis skaļas pretinieces, abas ir aicinājušas uz mieru un atteikušās pilnībā nosodīt iebrukumu.

Un abām ir stratēģiskas attiecības ar Krieviju, kuras tās nevēlas apdraudēt.

Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins un Krievijas līderis Vladimirs Putins februārī paziņoja, ka viņu attiecībām "nav robežu", savukārt, pēc dažām aplēsēm, Indija no Krievijas saņem vairāk nekā 50 % sava militārā aprīkojuma.

Taču šīs līdzības ir tikai virspusējas. Patiesībā ir "milzīgas atšķirības", uzskata Kevelramani.

Ķīna ir nosodījusi Rietumu sankcijas un vairākkārt vainoja ASV un NATO konflikta izraisīšanā, atkārtojot Krievijas viedokli, ka NATO izraisīja krīzi, paplašinot savu darbību austrumu virzienā, sacīja Kevalramani. 

Indija, no otras puses, ir izvairījusies kritizēt NATO un, šķiet, vēlas mazināt savas domstarpības ar ASV. Kara gaitā Indijas nostājā ir notikušas arī nelielas izmaiņas.

Modi bija runājis ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski, bet Ķīnas vadītāji to nebija darījuši, norādīja Singapūras Nanjangas Tehnoloģiskās universitātes S. Radžaratnama Starptautisko studiju skolas asociētais profesors starptautiskajās attiecībās Li Mingdzjans. Arī Indija bija stingrāk kritizējusi iespējamos Krievijas kara noziegumus, sacīja Li.

Šomēnes Indijas vēstnieks ANO nosauca civiliedzīvotāju nogalināšanu Bučā par "dziļi satraucošu", nosodīja to un aicināja veikt atklātu izmeklēšanu.

Savukārt Ķīnas vēstnieks Džans Džuns sacīja, ka nāves gadījumi ir "dziļi satraucoši", bet atturējās apvainot Krieviju un aicināja "visas puses" "izvairīties no nepamatotām apsūdzībām".

Zīmīgi, ka pēc Baidena un Modi sarunām ASV valsts sekretārs Antonijs Blinkens atzīmēja Indijas nosodījumu par civiliedzīvotāju nogalināšanu Ukrain" un tās sniegto humāno palīdzību Ukrainas iedzīvotājiem.

Iespējams, ASV arī atzīst, ka Indijas attiecības ar Krieviju vēsturiski ir bijušas ļoti atšķirīgas no attiecībām ar Rietumiem. Blinkens norādīja, ka Indijas saites ar Krieviju ir veidojušās gadu desmitiem laikā, kad Amerikas Savienotās Valstis nevarēja būt Indijas partneris.

Šķiet, ka tā bija atsauce uz auksto karu starp ASV un PSRS, kura laikā Indija oficiāli nebija atkarīga no kādas spēcīgas valsts vai valstu grupas. Tomēr Indija sāka nosliekties uz PSRS pusi 20. gadsimta 70. gados, kad ASV sāka sniegt militāru un finansiālu palīdzību tās kaimiņvalstij Pakistānai.

Tad Krievija sāka piegādāt Indijai ieročus, un Indija joprojām ir lielā mērā atkarīga no Krievijas militārā aprīkojuma.

2018. gadā Indija noslēdza 5 miljardu ASV dolāru vērtu ieroču līgumu ar Krieviju par pretgaisa aizsardzības raķešu sistēmu, neraugoties uz to, ka šis darījums varētu to nostādīt Vašingtonas 2017. gadā pieņemtā federālā likuma par Amerikas pretinieku apkarošanu ar sankciju palīdzību, ar kuru Irānai, Krievijai un Ziemeļkorejai tika noteiktas jaunas sankcijas, redzeslokā.

Indijas atkarība no Krievijas ieročiem ierobežo tās iespējas nosodīt Krievijas iebrukumu Ukrainā. Kad Putins pagājušā gada decembrī apmeklēja Deli, Modi pat nosauca Putinu par "tuvu draugu".

Visu iesaistīto pušu vilinājums

Tas viss ir novedis pie situācijas, kurā Indiju "vajā visas puses," sacīja Pants.

Maskava joprojām atbalsta Indiju un joprojām vēlas pārdot Indijai naftu ar atlaidēm. Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs pat tikās ar savu kolēģi Deli šomēnes un uzslavēja Indiju par to, ka tā uz Ukrainas karu neskatās "vienpusīgi".

Arī Rietumi, ar kuriem attiecības kopš Modi ievēlēšanas 2014. gadā ir kļuvušas arvien ciešākas, atbalsta Indiju. Indijas un ASV gada tirdzniecības apjoms ir vairāk nekā 110 miljardi ASV dolāru, salīdzinot ar Indijas tirdzniecību ar Krieviju, kas sasniedz aptuveni astoņus miljardus dolāru. Pēdējos gados Indija ir kļuvusi arī par nozīmīgu ASV militārā aprīkojuma pircēju.

Tomēr Baidena tikšanās laikā ar Modi bija jūtams satraukums. ASV prezidents mudināja savu Indijas kolēģi nepalielināt Krievijas naftas izmantošanu, tā vietā piedāvājot palīdzēt Indijai iegādāties naftu no citām valstīm. Indija, kas importē 80 % no tai nepieciešamās naftas, no Krievijas saņem ne vairāk kā 3%.

Tādējādi šķiet, ka Indijai ir izdevies panākt iespaidīgu līdzsvaru.

"Indija no šīs krīzes faktiski izkļūst ļoti spēcīga," sacīja Pants. "Un tas patiesībā ir diezgan liels sasniegums."

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu