Kokskaidu granulas tiek tirgotas par dubultcenu. Aicina necelt paniku

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: springtime78/Shutterstock.com

Gan energoresursu cenu kāpums, gan karš Ukrainā nesen radīja situāciju, ka iedzīvotāji, kuri savu māju apkurina ar granulām, tās strauji izpirka vēl par veco cenu. Aprīlī granulas atkal pievestas, bet nu tiek tirgotas jau par dubultcenu, turklāt tā vēl var turpināt celties, vēsta LTV Ziņu dienesta raidījums "Dienas ziņas".

Paši ražotāji norāda, ka pasūtījuma izpildei dažkārt nepieciešams mēnesis, un, svārstoties energoresursu un celulozes šķeldas cenai tirgū, nebija skaidrības par gala cenu granulām. Iepriekš par paleti bija jāmaksā vidēji 160 eiro, tagad tie jau ir vidēji 300 eiro.

SIA "Staļi" izpilddirektors Artūrs Bukšs: "Jautājums pat nav par cenu, bet kurš ražo un ir spējīgs pielāgoties, kurš piedāvā tirgū granulas.

Pamats ir celulozes šķelda, un par celulozes šķeldu neviens nezina, cik viņa maksās pēc mēneša, pēc diviem mēnešiem, un to mēs redzam procesā un redzam, par kādu cenu viņu nopērkam. Cenu kāpums - tā ir tieša korelācija paletes cenā tam, kā mēs redzam resursu cenu kāpumu."

Lai arī pasaules energoresursu tirgus pagaidām ir nestabils, nozares asociācija aicina necelt paniku tirgū. Iepriekš patērētāji granulas mēdza iegādāties vasarā, nevis kā tagad - agri pavasarī.

Tas radījis situāciju, ka granulas bija daudzviet izpirktas un tās nevarēja iegādāties.

Latvijas Kokmateriālu ražotāju un tirgotāju asociācijas valdes loceklis Kristaps Klauss teica: "Šie tirgotāji balstījās uz Baltkrievijas, Krievijas granulu ieguvi lielā mērā, šobrīd viņi pārmetušies uz vietējiem un vēl papildus privātām mājsaimniecībām, viņi rauj ārā no ražotājiem šo produktu, kas atkal izdara spiedienu uz cenu, tā ka es gribētu teikt – nomierināmies, nav pamata [panikai] šodien."

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu