Panika lielveikalos un "iesprostotu" iedzīvotāju kliedzieni. Kā Ķīnā cīnās ar jaunu Covid-19 uzliesmojumu?

Foto: AFP/SCANPIX
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Ķīnas galvaspilsētas Pekinas lielākajā rajonā nesen izdotais rīkojums par masveida Covid-19 testēšanu pamudinājis iedzīvotājus nodrošināties ar pārtikas krājumiem. Iedzīvotāji baidās, ka viņus varētu piemeklēt līdzīga izolācija kā Šanhajā, kur jau vairākas nedēļas turpinās drakoniska izolācija, ziņo medijs "Reuters".

Čaojanas rajonā, kurā dzīvo 3,45 miljoni cilvēku, varas iestādes vēlā svētdienas vakarā deva rīkojumu rajonā dzīvojošajiem un strādājošajiem iedzīvotājiem nedēļas laikā trīs reizes veikt Covid-19 pārbaudes. Pekina brīdināja, ka vīruss jau pirms atklāšanās pilsētā ir aptuveni nedēļu "slepeni" izplatījies tās teritorijā.

Bažas par stingru Covid-19 "lokdaunu" pirmdien izraisīja panisku iepirkšanos Pekinā. Ķīnas galvaspilsētas centrālajā rajonā izveidojās garas rindas uz obligātajām Covid-19 pārbaudēm.

Foto: AFP/SCANPIX

Policija, tērpusies aizsargtērpos, patrulē ielās, bloķē ceļus un aicina gājējus doties mājās.

Foto: EPA/Scanpix
Foto: EPA/Scanpix

Ķīna jau ilgu laiku cenšas ierobežot jauno Covid-19 vilni savā lielākajā pilsētā Šanhajā, kas jau vairākas nedēļas ir gandrīz pilnībā slēgta. Pirmdien pilsētā tika ziņots par 51 jaunu Covid-19 nāves gadījumu.

Pekinā izdotais rīkojums par masveida testēšanu un brīdinājumi par "drūmo" situāciju galvaspilsētā izraisīja masveida iepirkšanos lielveikalos, iedzīvotājiem steidzoties uzkrāt pirmās nepieciešamības preces, sagādājot sev, piemēram, dārzeņus, svaigu gaļu, šķīstošās nūdeles un tualetes papīru. Ļaudis Pekinā jau ir informēti, kā pirms vairākām nedēļām līdzīgā situācijā gāja Šanhajā, raksta medijs.

Pekinas iedzīvotājs Žao, uzzinot par rīkojumu veikt masveida pārbaudes, pirmdien no pārtikas veikala izgāja ar vairākiem iepirkumu maisiem rokās.

31 gadu vecais vīrietis aģentūrai AFP sacīja, ka viņš gribēja pārliecināties, ka viņa mazajam bērnam būs pietiekami daudz ēdiena, ja ģimenei varas iestādes liks palikt "ieslodzītiem" mājās.

"Pieaugušie var izdzīvot vairākas dienas, bet bērniem tā nav," aģentūrai AFP sacīja Žao.

Kāda cita lielveikala apmeklētāja medijam sacīja, ka viņa ir noraizējusies, jo "viss var notikt kā Šanhajā".

"Cilvēki ir noraizējušies... visi izpērk preces, un mēs uztraucamies, ka produkti var beigties," sacīja 48 gadus vecā Čaojanas iedzīvotāja. Viņa aģentūrai AFP piebilda, ka viņas ģimene ir sagādājusi pietiekami daudz pārtikas, lai varētu ar to iztikt aptuveni nedēļu.

Iepriekš ziņots, ka Šanhajā ir grūtības nodrošināt mājās ieslodzītajiem svaigu pārtiku, savukārt saslimušie ziņo par grūtībām piekļūt medicīniskajai aprūpei, kas nav saistīta ar Covid-19.

Aprīļa vidū plašu uzmanību ieguva internetā publicēti video, kā mājās vairākas nedēļas "iesprostotie" Šanhajas iedzīvotāji vakara stundā histēriski kliedz no saviem mājas logiem.

VIDEO: Šanhajas iedzīvotāji masveidā histēriski kliedz

Aprīļa sākumā medija "The Economist" korespondente Alise Su publicēja sociālā tīklā "Weibo" manītu video, kurā redzams, kā mājās ieslodzītie Šanhajas iedzīvotāji no saviem balkoniem dzied un protestē pret preču piegāžu trūkumu. Video redzams, ka  parādās drons, no kura skan paziņojums ķīniešu valodā:"Lūdzu, ievērojiet Covid-19 ierobežojumus. Kontrolējiet savas dvēseles vēlmi pēc brīvības. Neatveriet logu un nedziediet!" 

VIDEO: Drons aizrāda protestējošajiem Šanhajas iedzīvotājiem

Tāpat martā sociālajos tīklos tika publicēts video, kurā redzams, kā Šanhajas iedzīvotāji kādā lielveikalā cīnās cits ar citu par pārtiku un citu nepieciešamo produktu krājumiem.

VIDEO: Pircēji histēriski iepērkas kādā Šanhajas lielveikalā

Pieaugošais Covid-19 saslimšanas gadījumu skaits Ķīnas galvaspilsētā izraisījis bažas par līdzīgu scenāriju.

Pekinas centrālajā un visblīvāk apdzīvotajā rajonā Čaojanā, kur dzīvo aptuveni 3,5 miljoni cilvēku, no pirmdienas tika izdots rīkojums par iedzīvotāju un klātienē strādājošo cilvēku masveida testēšanu. Šajā rajonā atrodas daudzu starptautisku uzņēmumu un vēstniecību galvenās mītnes.

Pirmdien pie tirdzniecības centriem un ārpus biroju kompleksiem veidojās rindas, jo cilvēki gaidīja, līdz veselības aprūpes darbinieki aizsargtērpos paņems paraugus.

Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/Scanpix

"Ja tiks atklāts kaut viens saslimšanas gadījums, tas var ietekmēt šo rajonu," sacīja 25 gadus vecais biroja darbinieks Jao Leimins, kurš kopā ar kolēģiem devās uz testēšanas vietu Čaojanā.

Pagaidām ziņots, ka vismaz viens no Pekinas mājokļu kompleksiem ir "slēgts", bet vairākas galvaspilsētas fitnesa studijas un sporta zāles ir atcēlušas nodarbības vai ir slēgtas.

Pekina ir arī noteikusi stingru kontroli iebraukšanai pilsētā, ieceļotājiem jābūt iepriekšējo 48 stundu laikā saņemtam negatīvam Covid-19 testam.

Pagājušajā nedēļā galvaspilsētā tika ziņots par desmitiem saslimšanas gadījumu, tostarp 14 jauniem inficēšanās gadījumiem pirmdien, pēc veselības aizsardzības iestāžu brīdinājuma, ka kovids neatklāts cirkulējis jau vairākas dienas.

Taču Pekinas rādītāji ir "bālāki" salīdzinājumā ar rādītājiem Šanhajā, kur kopš 1. marta reģistrēts vairāk nekā pusmiljons saslimšanas gadījumu.

Ķīnas finanšu centrs, kurā dzīvo 25 miljoni iedzīvotāju, cīnās ar vissmagāko Covid-19 uzliesmojumu Ķīnā pēdējo divu gadu laikā, neraugoties uz nedēļām ilgiem stingriem pasākumiem vīrusa ierobežošanai.

Saskaņā ar "nulles Covid-19" stratēģiju Ķīnas vadība valstī ir noteikusi "lokdaunu", masveida testēšanu un ceļošanas ierobežojumus, lai mēģinātu izskaust infekcijas izplatīšanos.

Amatpersonas apgalvo, ka šī politika ir palīdzējusi Ķīnai izvairīties no veselības aprūpes krīzes, kas pandēmijas laikā bija vērojama citviet pasaulē, taču šī pieeja ir smagi ietekmējusi uzņēmumus un iedzīvotāju morāli.

Nedēļas nogalē Ķīnas sociālajos plašsaziņas līdzekļos sāka izplatīties termins "stingrā mājsēde", kad tika publicēti attēli no Šanhajas, kur bija redzams, kā amatpersonas ar metāla loksnēm aizzīmogo ēku ieejas.

"Katram dzīvojamajam kompleksam, katriem vārtiem, katrām durvīm jābūt stingri uzraudzītām," preses konferencē sacīja Šanhajas ziemeļaustrumu tirdzniecības rajona Jangpu vadītāja vietnieks Ki Kepings, raksturojot jauno, mērķtiecīgāku pieeju un sakot, ka tā "ļaus labāk īstenot diferencētu profilaksi".

Nedēļas nogalē varas iestādes norobežoja vairāku dzīvojamo ēku kvartālu ieejas un pat veselas ielas ar divus metrus augstiem žogiem.

Foto: EPA/Scanpix
Foto: EPA/Scanpix
Foto: Reuters/ScanPix

Šanhajas valdība 24. aprīlī ziņoja par 51 jaunu Covid-19 nāves gadījumu, kas ir līdz šim augstākais diennaktī reģistrētais rādītājs. No 17. aprīļa līdz šim brīdim oficiālais mirušo skaits sasniedz 138. Daudzi Šanhajas iedzīvotāji gan apgalvoja, ka viņu radinieki vai draugi ir miruši pēc saslimšanas ar Covid-19 jau martā, tādējādi apšaubot oficiālos statistikas datus.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu