Krievijas izraisītais karš Ukrainā veicinājis "zelta pasu" ierobežošanu. Kas tās ir un kāpēc ES cenšas tās aizliegt?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AFP/ Scanpix

Daudziem Krievijas oligarhiem ietekmīgākais aktīvs, ko var nopirkt par naudu, nav superjahta vai privātā lidmašīna - tā ir pase, vēsta "Insider".

Turīgi ārzemnieki var iegūt "zelta pasi" jeb pilsonību vai uzturēšanās atļauju apmaiņā pret ieguldījumiem konkrētajā valstī.

Vairāk nekā ducis valstu, tostarp ASV, piedāvā imigrantu investoru programmas. EB-5 programma nodrošina zaļās kartes ārvalstniekiem, kuri ASV investē vismaz 1,8 miljonus ASV dolāru un rada 10 pastāvīgas pilna laika darba vietas ASV darba ņēmējiem.

Tūkstošiem tā saukto zelta pasu pēdējos gados ir saņēmusi tieši Krievijas elite, tostarp tādi pazīstami oligarhi kā Romāns Abramovičs, kurš pagājušajā gadā ieguva Portugāles pilsonību.

Eiropas Parlaments lēš, ka Krievijas pilsoņi veido aptuveni pusi no apstiprinātajiem "zelta pasu" pieteikumiem Eiropas Savienībā (ES). Tagad amatpersonas ir nobažījušās, ka šīs programmas ir pavērušas durvis uz Eiropas Savienību, radot "vairākus nopietnus drošības riskus" Krievijas iebrukuma Ukrainā apstākļos.

Līdz šī gada februārim Apvienotā Karaliste piedāvāja pastāvīgās uzturēšanās vīzas ārvalstniekiem, kuri valstī ieguldīja vismaz 2,6 miljonus ASV dolāru.

Kopš programmas ieviešanas 2008. gadā daudzi krievi ir iegādājušies daudzu miljonu dolāru vērtus mājokļus, lai kvalificētos šai programmai. Trafalgaras laukums, kas ir ekskluzīvs dārzu komplekss, kopš tā laika ir ieguvis iesauku "Sarkanais laukums", jo daudzi tā iedzīvotāji ir krievu miljardieri.

Visbiežāk šīs greznās savrupmājas ir tukšas. Apvienotās Karalistes vīzas - un jebkuras ar ES saistītas pases - patiesais ieguvums ir iespēja brīvi ceļot un apmesties uz dzīvi visā Eiropas Savienībā. Tas, savukārt, rada iespēju dalībvalstīm pakļauties naudas atmazgāšanas un korupcijas riskam, apgalvo amatpersonas.

"Tas ir vājš posms, caur kuru var panākt uzņemšanu ES," norādīja Templas Universitātes starptautisko tiesību katedras vadītājs Čārlzs Vīners un vadošais dubultpilsonības eksperts Pīters Spiro.

"Bažas rada tas, ka nevēlamas un, iespējams, noziedzīgas personas iegūs ES pases, kas pēc tam dos viņiem tiesības uz mobilitāti un apmešanos."

Viņš piebilda, ka ļoti turīgiem cilvēkiem, jo īpaši to valstu pilsoņiem, kurās notiek karš vai kuras skārušas sankcijas, papildu pasu saņemšana ir "sava veida apdrošināšana".

Saskaņā ar ES Parlamenta pētījuma datiem personas no Ķīnas un Krievijas kopā sastāda 75% no visām uzturēšanās atļaujām, kas piešķirtas, pamatojoties uz investīcijām, un tām seko Tuvie Austrumi un Ziemeļāfrika.

Gan Krievijā, gan Ķīnā "trīsdesmit gadu laikā ir ievērojami palielinājusies privātā bagātība un nevienlīdzība, kas apvienojumā ar nenoteiktību autoritārajā pārvaldībā un ierobežotām ceļošanas iespējām veicina pieprasījumu", teikts ziņojumā.

Kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā Apvienotā Karaliste, Malta, Bulgārija, Portugāle, Grieķija, Čehija un Čehija ir aizliegušas vai apturējušas Krievijas pilsoņiem piešķirt "zelta pases". Tagad Eiropas Parlaments vēlas pilnībā aizliegt šīs programmas.

"Ir pienācis laiks aizvērt šīs durvis, lai Krievijas oligarhi un citas personas ar netīru naudu paliktu ārpusē," martā komentēja ES referente Sofija Intvelda.

"Dalībvalstu valdības ir atteikušās risināt šo problēmu, apgalvojot, ka tas nav ES jautājums. Ņemot vērā pašreiz notiekošo, tās vairs nevar izvairīties no šī jautājuma risināšanas."

Turcijā turīgi krievi pērk pat četrus dzīvokļus vienlaicīgi, lai varētu pretendēt uz pilsonību, sacīja Stambulā bāzētās nekustamā īpašuma kompānijas "Golden Sign" vadītājs.

"Katrs ieguldījums ir Turcijas ekonomikas dzinējspēks," viņa teica, piebilstot, ka pagājušajā mēnesī 70% no viņa uzņēmuma apgrozījuma veidoja krievi.

"Tomēr ārvalstnieki, kas pērk dārgu nekustamo īpašumu, bez nodoma tur dzīvot, var paaugstināt vietējās dzīves dārdzību," norādīja Spiro. Saskaņā ar Turcijas Statistikas institūta datiem aprīlī inflācija Turcijā pieauga līdz 20 gadu augstākajam līmenim - 61,14%.

"Vietās, kur nekustamais īpašums ir nepieciešams vai ir galvenais ieguldījumu kanāls, tas mēdz uzpūst vietējo nekustamā īpašuma tirgu," teica Spiro. "Pastāv jautājums par to, vai tās nav pieķērušās pasu pārdošanai tādā pašā veidā, kā dažas jaunattīstības valstis pieķeras dabas resursiem."

Tomēr, neraugoties uz ilgtermiņa ekonomiskajām bažām un Krievijas iebrukumu Ukrainā, Spiro sacīja, ka "zelta pases" acīmredzot kaut kādā veidā šeit paliks - pat ja tās galu galā ES tiks aizliegtas.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu