"Latvijas gāze" gaida skaidrojumu no EK, kā samaksāt par Krievijas gāzi, nepārkāpjot sankcijas

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
AS "Latvijas gāze" valdes priekšsēdētājs Aigars Kalvītis.
AS "Latvijas gāze" valdes priekšsēdētājs Aigars Kalvītis. Foto: Zane Bitere / LETA

Uzņēmuma "Latvijas gāze" vadītājs Aigars Kalvītis norāda, ka arī uz Latviju šobrīd Krievijas gāze neplūst, taču iemesls ir nevis atteikšanās no sadarbības, bet gan augstā gāzes cena.

Uzņēmuma vadītājs stāstīja, ka uzņēmums gaida skaidrojumu no Eiropas Komisijas (EK), kā par Krievijas gāzi varēs samaksāt, nepārkāpjot sankcijas.

Latvijas lielākajam gāzes tirgotājam "Latvijas gāze" ar vienu no saviem īpašniekiem "Gazprom" ir ilgtermiņa līgums, kas paredz par gāzi maksāt eiro valūtā. Valdes priekšsēdētājs Aigars Kalvītis stāstīja, ka, kopš Krievija prasa norēķinus veikt rubļos, nekādi darījumi nav notikuši. Iemesls gan esot nevis prasītā valūta, bet gan augstā gāzes cena.

Kalvītis norādīja, ka gāzi ziemai varētu pirkt brīdī, kad tās cena biržā nokritīsies no aptuveni 100 uz 60 vai 70 eiro par megavatstundu.

"Katrā ziņā mums šobrīd ir pietiekami krājumi uzkrāti, lai mēs varētu atļauties gaidīt labāku tirgus situāciju, un tajā brīdī, kad šī situācija atļaus mums to darīt, mēs arī sāksim gāzes iepirkumus," skaidroja "Latvijas gāzes" vadītājs.

Tomēr – kā par gāzi samaksāt, "Latvijas gāzei" skaidrības nav. Kalvītis norādīja, ka no Latvijas uz Krieviju rubļus pārskaitīt nemaz neesot iespējams. Krievijas puse piedāvā izmantot komercbanku "Gazprombank", kura šobrīd nav sankcionēta.

"Latvijas gāzei" bankā būtu jāatver konts, uz kuru par gāzi skaitītu naudu eiro valūtā, kas pēc tam tiktu konvertēta rubļos un pārskaitīta "Gazprom". "Latvijas gāze" gaida skaidrojumu no EK, vai šāda kārtība būtu pieļaujama.

Savukārt iespēju vērsties pret "Gazprom" par līguma pārkāpšanu, neļaujot maksāt kā līdz šim, Kalvītis nekomentēja.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu