Divus gadus pēc Floida slepkavības atklāta jauna informācija par rasu diskrimināciju Mineapoles policijā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Joe Matrix/Shutterstock

Minesotas Cilvēktiesību departaments trešdien, 27. aprīlī, publicēja savus secinājumus par Mineapoles policijas departamenta resorisko pārbaudi saistībā ar civiltiesību pārkāpumiem pēc aptuveni divus gadus ilgušās izmeklēšanas, kas tika sākta dažas dienas pēc Džordža Floida nogalināšanas, vēsta "Insider".

Valsts aģentūra konstatēja, ka Mineapole un tās policijas departaments pēdējā gadu desmita laikā piekopuši nelikumīgu rasu diskriminācijas praksi.

Minesotas cilvēktiesību komisāre Rebeka Lusero preses brīfingā sacīja, ka "šo rasu diskriminācijas modeli policijas darbībā galvenokārt izraisījusi organizatoriskā kultūra", kas ietver "kļūdainu apmācību", "nepilnīgas" atbildības sistēmas un pilsētas un policijas vadības rīcības trūkumu.

Aģentūra paziņoja, ka tā sadarbosies ar Mineapoles pilsētu, lai izstrādātu dekrētu, kas paredzētu izmaiņas policijas departamentā.

Minesotas Cilvēktiesību departaments savā izpētē izskatīja milzīgu datu apjomu par policijas veiktajām apstādināšanām, kratīšanām, arestiem, spēka lietošanu, politiku, procedūrām, apmācībām, intervijām un braucieniem.

Izmeklēšanā tika konstatēts, ka MPD policisti melnādainajiem līdzīgos apstākļos piespriež bargākus sodus nekā baltajiem.

Policijas dati liecina, ka 63% no visiem spēka lietošanas gadījumiem, ko reģistrēja MPD darbinieki, bija vērsti pret melnādainajiem, lai gan melnādainie veido aptuveni 19% Mineapoles iedzīvotāju.

"Policisti netiek saukti pie atbildības neefektīvu uzraudzības paradumu dēļ, kas veicina diskriminējošu policijas darbu," teikts ziņojumā.

Izmeklēšanā arī tika konstatēts, ka MPD policisti biežāk aptur transportlīdzekļus, kuros atrodas dažādu rasu cilvēki, un viņi rases dēļ atšķirīgi izturas pret melnādainajiem un baltādainajiem satiksmes dalībnieku apturēšanas laikā.

Ziņojumā teikts, ka MPD policisti "izmanto slēptus sociālos plašsaziņas līdzekļus, lai vērstos pret melnādaino līderiem, melnādaino organizācijām un ievēlētām amatpersonām."

"Daži MPD darbinieki un uzraugi lieto rasistisku un necienīgu valodu," teikts ziņojumā, kurā piebilsts, ka "policisti ir apmācīti būt agresīvi pret kopienas locekļiem, eskalējot situācijas un bieži lietojot neatbilstošu spēku".

"Saskaņā ar videoierakstiem no kamerām, kas piestiprinātas pie policistu formas tērpiem, kopienas locekļu paziņojumiem un intervijām ar MPD amatpersonām, dažas MPD amatpersonas un uzraugi lieto rasu aizvainojumus," teikts ziņojumā. "Viņi sauc melnādainos cilvēkus n-vārdā, par "pērtiķiem" un melnādainas sievietes sauc par "melnajām kucēm".

Mineapoles policisti ziņoja, ka viņu kolēģi melnādainos policijas darbiniekus dēvējuši arī par "lopiem".

"Šādu uz rasi balstītu policijas darbības modeli vai praksi izraisa MPD neefektīvās uzraudzības un atbildības struktūras un neefektīvās apmācības, kas pastiprina kultūru, kura ir noskaņota pret atbildīgu rīcību," teikts ziņojumā.

Minesotas Cilvēktiesību departaments sāka izmeklēšanu par policijas nodaļu 2020. gada 1. jūnijā - nedēļu pēc tam, kad bijušais Mineapoles policists Dereks Šovins 25. maijā nogalināja Floidu.

Šovins pagājušā gada jūnijā tika notiesāts par 46 gadus vecā melnādainā vīrieša Floida slepkavību, un viņam tika piespriesti 22,5 gadi cietumā.

Šajā lietā zvērinātie atzina Šovinu par vainīgu otrās pakāpes slepkavībā, trešās pakāpes slepkavībā un netīšā slepkavībā pēc tam, kad viņi uzklausīja pierādījumus par to, ka viņš vairāk nekā deviņas minūtes spieda ar celi Floida kaklu, kamēr Floids gulēja uz zemes, saķēdēts roku dzelžos, un kliedza pēc palīdzības.

Trīs citi bijušie Mineapoles policisti, kuri bija kopā ar Šovinu, kad viņš nogalināja Floidu, tika notiesāti federālajā tiesā par Floida civilo tiesību pārkāpšanu. Jūnijā viņus gaida štata tiesas prāva.

Floida nāve izraisīja protestus visā valstī un pasaulē pret policijas brutalitāti un par rasu diskrimināciju.

Patlaban turpinās atsevišķa ASV Tieslietu ministrijas izmeklēšana par Mineapoles policijas departamentu, kas tika sākta pagājušā gada aprīlī.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu