VDD: Pērn samazinājušās Ķīnas specdienestu aktivitātes, tomēr paredzamā nākotnē Ķīnas interese par Latviju atkārtoti pieaugs

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Martin Hibberd/Shutterstock

Valsts drošības dienests (VDD) pērn novērojis Ķīnas specdienestu aktivitāšu līmeņa mazināšanos attiecībā pret Latviju, tomēr paredzamā nākotnē Ķīnas interese par Latviju atkārtoti pieaugs, teikts ceturtdien publicētajā VDD pagājušā gada darbības pārskatā.

Ķīnas specdienestu aktivitāšu līmeņa mazināšanās attiecībā pret Latviju lielā mērā skaidrojama ar Covid-19 izplatības mazināšanai ieviestajiem ceļošanas un sabiedriskās dzīves ierobežojumiem.

VDD vērtējumā paredzamā nākotnē Ķīnas interese par Latviju atkārtoti pieaugs, it īpaši, ja padziļināsies Rietumu un Ķīnas domstarpības nozīmīgos jautājumos.

Pārskatā arī minēts, ka Ķīnas specdienestu aktivitātes galvenokārt bija saistītas ar interesi par Latvijas tautsaimniecībai nozīmīgām nozarēm un uzņēmumiem.

Ķīnas izlūkdienesti atklātus sadarbības piedāvājumus ārvalstniekiem parasti piedāvā, tiem viesojoties Austrumāzijā. Kaut arī Latvija šobrīd nav Ķīnas specdienestu prioritāte, Latvijas iedzīvotājiem ir jāņem vērā, ka šīs valsts izlūki nekavēsies izmantot labvēlīgus apstākļus operatīvo pozīciju veidošanai Latvijā.

Cenšoties panākt arvien lielāku dominanci pasaules tirgos un uzlabot savu tēlu, Ķīna pēdējos gados investē lielus resursus inovatīvu produktu izstrādē. Tādēļ Ķīnas specdienestu interešu lokā arī 2021. gadā bija NATO valstu, tostarp Latvijas, zinātnes projekti ar augstu inovācijas potenciālu.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu