Smiltēns: Valsts finansējuma samazināšana pašvaldībām ir kā vietvaru "izvarošana" trīs gadu laikā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Zane Bitere / LETA

Valsts finansējuma samazināšana pašvaldībām ir kā vietvaru "izvarošana" trīs gadu laikā, aģentūrai LETA uz jautājumu par iemesliem, kāpēc Rīga ar pašreizējo attīstības tempu atpaliek no Viļņas un Tallinas, sacīja Rīgas vicemērs Edvards Smiltēns (NA/LRA).

Viņš pašlaik atrodas Ukrainā, kur ar Ukrainas pārstāvjiem runā par Rīgas atbalstu un turpmāko sadarbību.

"Rīgas un valdības attiecības pēdējo gadu laikā kļuvušas dramatiskas. Krišjāņa Kariņa (JV) valdības gadījums ir bezprecedenta gadījums," uzskata Smiltēns.

Viņš apgalvoja, ka pašvaldība šo gadu laikā zaudējusi daudz finansējuma. Tāpat netika apstiprināts Rīgas attīstības plāns. Smiltēns salīdzināja, ka šīs fundamentālās izmaiņas ir kā pašvaldību "izvarošana" pēdējos trīs gados.

Smiltēns skaidroja, ka pašvaldība attīstījusi Rīgas metrololi, un tagad pašvaldība Ukrainā piedāvā palīdzību un meklē investīcijas un sadarbību ar Ukrainu.

Ir jādomā par valsts un Rīgas attīstību, jo galvaspilsēta ir valsts lielākais ekonomikas "motors", domā Smiltēns.

Arī iedzīvotāju atbalsta mehānisms Rīgā būtu jāmaina. "Ģimenei izīrēt māju ar mazdārziņu Pierīgā ir lētāk, nekā īrēt dzīvokli Rīgā. Skaidrs, ka ģimenei vajag plašākas telpas. Procesi ārpus Rīgas norit labāk, jo Pierīgas pašvaldības ir kompaktākas," teica Smiltēns.

Vicemērs piebilda, ka pašvaldībai ir plāns, ko attīstīt, bet tai ir nepieciešams finansējums, un valdības piedāvājums aizņemties nestrādā. "Lielākais slogs gulstas uz pašvaldībām, kurām atņemti 400 miljoni eiro. Šobrīd mums ir mājokļu problēmas Rīgā ukraiņiem, lai viņi arī ilgāku laika periodu droši šeit var palikt," skaidroja Smiltēns.

Jau ziņots, ka Latvijas Bankas ekonomists Oļegs Krasnopjorovs otrdien Latvijas Bankas ekspertu diskusijā "Kā Rīgai nezaudēt Baltijas sacensībā un atgūt Eiropas metropoles statusu?" sacīja, ka ar pašreizējo attīstības tempu Rīga labklājības ziņā nekad nepanāks Viļņu un Tallinu.

Pēc viņa teiktā, Viļņa jau šobrīd ir Baltijas lielākā ekonomika un bagātākā pilsēta. Pēc iedzīvotāju skaita Viļņa var apsteigt Rīgu jau 2025.gadā.

Krasnopjorova ieskatā nav citas iespējas apturēt Rīgas depopulāciju, kā uzlabot dzīves kvalitāti pilsētā, turklāt Rīga var uzlabot dzīves kvalitāti pat pie esošā ienākumu līmeņa un iedzīvotāju skaita.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu