SBU: Novērsts Krievijas īpaši plānots terorakts, kurā tiktu vainota Ukraina

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: shutterstock.com/dragunov

Ukrainas Drošības dienests neitralizējis Krievijas sabotāžas un izlūkošanas grupu, kas plānojusi notriekt pasažieru lidmašīnu virs Krievijas vai Baltkrievijas un vainot tajā Ukrainu, vietnē "Telegram" svētdien paziņojis Ukrainas Drošības dienests (SBU).

"Ukrainas Drošības dienests veica (..) speciālo operāciju, kuras laikā neitralizēja dziļi slepenu ienaidnieka sabotāžas un izlūkošanas grupu. Krievijas bruņoto spēku ģenerālštāba aģenti plānoja teroraktu, lai virs Krievijas vai Baltkrievijas teritorijas notriektu pasažieru lidmašīnu," paziņoja Ukrainas Drošības dienests.

"Okupanti plānoja nepamatoti apsūdzēt Ukrainu un mūsu partnerus uzbrukumā lidmašīnai. Lai īstenotu provokāciju, uzbrucēji vēlējās uz civilās aviācijas lidmašīnu izšaut pretgaisa aizsardzības sistēmu "Stinger" (MANPADS). Lai nozagtu un slepus izvestu rietumu MANPADS no ārzemēm, Krievijas specdienestu pārstāvji deva attiecīgu uzdevumu savai slepenajai grupai," sacīja SBU preses pārstāvis.

Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: AFP/SCANPIX

Ienaidnieka diversijas un izlūkošanas grupā (DRG) bija divas personas ar dubultpilsonību, kā arī viņu savervēts līdzdalībnieks. Viņu darbības koordinēja Krievijas pilsonis Aleksandrs Tjuterevs, kurš ir Krievijas Bruņoto spēku Ģenerālštāba Galvenās pārvaldes darbinieks.

Tika noskaidrots, ka viņš iepriekš bijis iesaistīts vairāku teroraktu organizēšanā Odesas apgabalā un par to ticis izsludināts meklēšanā.

Pēc Tjutereva norādījumiem ienaidnieka aģenti centās maskēties, izliekoties par patriotiski noskaņotiem Ukrainas brīvprātīgajiem un šādā veidā cenšoties nodibināt kontaktus ar Ukrainas bruņoto spēku pārstāvjiem, teikts SBU paziņojumā.

Lai izveidotu "uzticīgas" attiecības, viņi nodeva Ukrainas armijai uzticamu informāciju par tā dēvēto "kadiroviešu" okupācijas vienību pozīcijām un pārvietošanos.

Krievijas aģenti plānoja vēlāk izmantot savus jaunos kontaktus, lai nelikumīgi iegūtu ārvalstu MANPAD un nodotu tos Krievijai.

Speciālās operācijas laikā SBU darbinieki aizturēja visus okupantu diversijas un izlūkošanas grupas dalībniekus.

Pašlaik notiek izmeklēšanas un operatīvās darbības, lai noskaidrotu visus atklātā nozieguma apstākļus un sauktu tā organizētājus pie atbildības, raksta SBU.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu