Ukraiņu radīta leģenda, kas ieguva pasaules slavu. Kas patiesībā ir "Kijivas spoks"?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ScanPix

25. februārī pasaules slavu ieguva leģenda par "Kijivas spoku". Tā ir par kādu ukraiņu pilotu, kurš viens pats 30 stundu laikā notrieca sešus krievu iznīcinātājus. Tomēr jaunākā informācija liecina, ka šis tēls attiecināms uz pilotu brigādi. "Apollo" apkopoja jaunāko informāciju par "eņģeli", kas spēcināja Ukrainas iedzīvotāju cīņas garu.

Raidsabiedrība BBC veikusi izpēti par pilotu, secinot, ka "Kijivas spoks" ir pilsētas leģenda par Ukrainas aizstāvi, kurš ar iznīcinātāju "MiG-29" kara pirmajās 30 stundās it kā notriecis sešas krievu lidmašīnas. Lai gan neviens avots konkrētu izcilā lidotāja aprakstu un pierādījumus viņa varoņdarbiem nesniedza, varonīgā Kijivas debesu aizstāvja tēls ātri izplatījās Ukrainas medijos un sociālajos tīklos.​

Šis varonis esot notriecis pat 40 ienaidnieka lidmašīnas, taču Ukrainas Gaisa spēki sociālajā tīklā "Facebook" ir pavēstījuši, ka "Kijivas spoks ir leģenda par pārcilvēcisku varoni, kuru radījuši paši ukraiņi".

Ukrainas Gaisa spēki aicina pirms ziņu izplatīšanas pārbaudīt informācijas avotus.

Iepriekšējos ziņojumos par leģendu tika pieminēts 29 gadus vecais majors Stepans Tarabalka. Iestādes apstiprināja, ka viņš nogalināts kaujā 13. martā un pēc nāves apbalvots ar Ukrainas varoņa medaļu.

Gaisa spēki uzsver: "Tarabalka nav "Kijivas spoks", un viņš nav notriecis 40 lidmašīnas."

Izrādās, ka "Kijivas spoks" ir gaisa spēku 40. taktiskās aviācijas brigādes pilotu kolektīvs, kuri aizstāv gaisa telpu virs galvaspilsētas. Tomēr tas netraucēja "Kijivas spoka" stāstam izplatīties sociālajos tīklos.

Aizsardzības ministrija mikroblogošanas vietnē "Twittter" publicēja video, kurā cildināja Tarabalkas varonību, izsakot pateicību par gaisa telpas aizsardzību un drosmi.

Militārie eksperti pauda bažas, ka vienam pilotam būtu bijis pa spēkam notriekt 40 Krievijas lidmašīnas.

Ukrainas militārais vēsturnieks Mihails Žirohovs raksturoja "Kijiivas spoka" stāstu kā "propagandu morāles celšanai". Sarunā ar BBC viņš sacīja, ka kara sākumā krievi dominēja Ukrainas gaisa telpā, tāpēc ukraiņu pilots "varēja notriekt tikai divus vai trīs okupantu gaisa kuģus".

"Šāda tipa propaganda ir būtiska, jo mūsu bruņotie spēki nav visai lieli, un daudzi domā, ka mēs nevaram būt līdzvērtīgi krieviem. Kara laikā tautai tas ir nepieciešams," viņš teica.

Šo moderno leģendu iedvesmoja fakts, ka ukraiņu piloti joprojām liedz Krievijai pilnībā pārvaldīt debesis, lai gan lido ar sliktākiem, vecākiem, Krievijā konstruētiem MiG-29.

Krievijai ar visu tās militāro spēku apjomu ir bijuši vairāk nekā divi mēneši, lai sagrautu Ukrainas pretgaisa aizsardzību, bet Krievijas karaspēkam tas nav izdevies.

Ukrainas varasiestādes leģendu par "Kijivas spoku" radīja tikai dažas dienas pēc kara sākuma.

Ukrainas Drošības dienests vietnē "Telegram" publicēja iznīcinātāja pilota attēlu ar ierakstu, kurā "Kijivas spoks" nosaukts par "eņģeli", kas notriecis 10 Krievijas lidmašīnas. Taču netika norādīts "eņģeļa" vārds, un vēlāk plašsaziņas līdzekļos ziņoja, ka izmantotā fotogrāfija ir veca.

Kāds Ukrainas militārais eksperts, kurš vēlējās palikt anonīms, sacīja, ka stāsts par "Kijivas spoku" palīdzēja uzturēt morālo saikni tautā.

Ukraiņu cīņas sparu ietekmēja arī karakuģa "Moskva" nogrimšana. Ukraina Krievijas kreiseri nogremdēja ar divām "Neptun" raķetēm. Krievija atzina, ka uz kuģa izcēlies ugunsgrēks un kuģis nogrimis, taču noliedza, ka kreiseris nogrimis raķešu uzbrukuma rezultātā. Šis notikums vēlāk tika atainots arī uz pastmarkām.

Tādu leģendu kā "Kijivas spoks" rašanās nepārsteidz, jo tiek publicēti  kontrastējoši fakti gan par Krievijas, gan Ukrainas zaudējumiem.

30. aprīlī Ukrainas Bruņoto spēku ģenerālštābs paziņoja - kopš iebrukuma sākuma krievi zaudējuši 1008 tankus, 2445 bruņutransportierus, 436 lielgabalus, 151 daudzstobru reaktīvo mīnmetēju, 77 zenītartilērijas iekārtas, 190 lidmašīnas, 155 helikopterus, 1701 automobili, trīs kuģus un piecas ātrlaivas, 76 autocisternas, 232 bezpilota lidaparātus, 32 specializētās tehnikas vienību un četras taktisko raķešu palaišanas iekārtas.

Eksperti ir vienisprātis, ka vairumā gadījumu Krievijas lidmašīnas tika notriektas ar zeme-gaiss raķetēm, īpaši ar pārnēsājamām pretgaisa aizsardzības sistēmām MANPAD.

Džastins Kramps no drošības konsultāciju uzņēmuma "Sybilline" apgalvo, ka leģenda par "Kijivas spoku" ir svarīga, jo mūsu sociālo mediju laikmetā "cilvēkiem ir vajadzīgi mīti, varoņi un leģendas, lai nodrošinātu vienotību un jēgu".

Leģenda par "Kijivas spoku" izrādījās viens no veiksmīgākajiem ieročiem informatīvajā karā, kurā Ukraina brīžiem cīnās tikpat sīvi kā kaujas laukā, vēsta "New York Times".

Ukraina joprojām veic apzinātus soļus, lai uzturētu mītu par "Kijivas spoku" dzīvu.

Gaisa spēki mikroblogošanas vietnē "Twitter" arī vēstījuši: ""Kijivas spoks" ir dzīvs. Tas iemieso augsti kvalificēto taktiskās aviācijas brigādes pilotu kolektīvo garu, kuri veiksmīgi aizstāv Kijivu un tās reģionu."

Tas ir stāsts, kas dod drosmi un cerību Ukrainas iedzīvotājiem šajos tumšajos kara apstākļos.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu