Igaunijas un Somijas gāzes operatori vienojušies par peldošo LNG termināli

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Vytautas Kielaitis/Shutterstock

Igaunijas un Somijas gāzes sistēmu operatori "Elering" un "Gasgrid Finland" trešdien, 4. maijā, parakstījuši sadarbības līgumu par kopīga sašķidrinātās dabasgāzes (LNG) termināļa nomu un pārvaldību, lai garantētu gāzes piegāžu drošību Igaunijā un Somijā, kā arī vairs nebūtu vajadzības lietot Krievijas gāzi, kas tiek piegādāta pa cauruļvadiem.

"Elering" valdes priekšsēdētājs Tāvi Veskimegi sacīja, ka līgumā precizēta visnozīmīgākā LNG piegādes ķēdes daļa - peldošais LNG terminālis.

"Plānam atbilstoši virzās mūsu kopīgais process, kas ietver arī to, ka līdz gada beigām reģionā tiks nodrošināts kuģis," viņš komentēja.

Veskimegi norādīja, ka tagad ir vienošanās par peldošo termināli un turpināsies sarunas ar kompānijām "Alexela" un "Infortar" par piestātni Paldisku ostā.

"Elering" un "Gasgrid" sadarbības līgums noteic, ka puses attīstīs nepieciešamo infrastruktūru LNG peldošā termināļa izveidei un uzņemsies ar to saistītās izmaksas attiecīgajā valstī. Vienlaikus peldošā termināļa nomas izmaksas uzņēmumi segs kopīgi, ņemot vērā Igaunijas un Somijas gāzes patēriņa attiecību, kas nozīmē, ka "Elering" daļa būs 20%, bet "Gasgrid Finland" - 80%.

Pašreizējais plāns paredz, ka peldošais LNG terminālis Igaunijā tiks izveidots līdz gada beigām un tur paliks, līdz Somijā būs izveidota pastāvīga piestātne.

Pēc LNG termināļa izveides Igaunijai būs divi gāzes piegādes virzieni: cauruļvads "Balticconnector" un peldošais LNG terminālis ziemeļos un Inčukalna pazemes gāzes krātuve, Klaipēdas LNG terminālis un Polijas-Lietuvas gāzes starpsavienojums dienvidos.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu