Ārlietu ministrija prasīs Krievijas vēstniekam skaidrot Lavrova paziņojumus

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.
Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs. Foto: Zane Bitere/LETA

Latvijas Ārlietu ministrija (ĀM) izsaukusi Krievijas vēstnieku Latvijā Mihailu Vaņinu protesta izteikšanai saistībā ar Krievijas ĀM antisemītiskiem paziņojumiem, mikroblogošanas vietnē "Twitter" norāda ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV).

Ņemot vērā Krievijas ĀM nepieņemamos antisemītiskos paziņojumus un Krievijas vēstniecības komunikāciju sociālajos tīklos, Latvijas ĀM šodien ir izsaukusi Vaņinu paskaidrojumu sniegšanai un protesta izteikšanai.

Krievijas ĀM publikācijā "Par antisemītismu" minēts arī Latvijas Valsts prezidents Egils Levits. Publikācijā paziņots, ka Levitam ir ebreju saknes un viņš "veiksmīgi piesedz "Waffen SS" rehabilitāciju savā zemē".

Izraēlas ĀM izsaukusi paskaidrojumu sniegšanai Krievijas vēstnieku, pēc tam kad Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs televīzijas intervijā bija pielīdzinājis Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski Hitleram.

Lavrovs aizstāvēja Krievijas prezidenta Vladimira Putina deklarēto kara mērķi "denacificēt" Ukrainu, kā arī sacīja, ka Zelenska ebreju izcelsme Putina nostāju vājāku nepadara.

Krievijas ministrs sacīja, ka Zelenskis varbūt tiešām ir ebrejs, bet "Ādolfam Hitleram arī bija ebreju asinis".

"Tas pilnīgi neko nenozīmē. Gudri ebreji saka, ka visdedzīgākie antisemīti parasti ir ebreji," Itālijas telekanālam "Rete4" svētdienas vakarā sacīja Lavrovs, izraisot sašutumu Izraēlā.

"Ārlietu ministra Lavrova piezīmes ir nepiedodami un briesmīgi paziņojumi, kā arī šausmīgas kļūdas attiecībā uz vēsturi," paziņojumā pirmdien norādīja Izraēlas ārlietu ministrs Jairs Lapids.

"Holokaustā ebreji neslepkavoja paši sevi. Rasismā pret ebrejiem viszemākais līmenis ir apsūdzēt antisemītismā pašus ebrejus," viņš piebilda.

"Manu vectēvu nenogalināja ebreji, bet nacisti," norādīja ministrs, iesakot Lavrovam "atvērt kādu vēstures grāmatu".

"Ukraiņi nav nacisti, tikai nacisti ir nacisti, tikai viņi veica ebreju sistemātisku iznīcināšanu," norādīja Lapids.

Izraēlas Holokausta memoriāla "Yad Vashem" vadītājs Danijs Dajans Lavrova izteikumus raksturoja kā "absurdus, maldīgus, bīstamus un nicināmus".

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu