Slimnīcā Rīgā ārstējas četri karadarbībā Ukrainā ievainotie

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ievainots ukraiņu karavīrs Doneckas reģionā.
Ievainots ukraiņu karavīrs Doneckas reģionā. Foto: AP/Scanpix

Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcā (TOS) Rīgā sākuši ārstēties četri karā Ukrainā ievienoti cilvēki, informēja TOS pārstāve Dagnija Dižbite.

Pēc viņas paustā, starp karā ievainotajiem divas ir militārpersonas, taču vēl divas atvestās personas ir karā cietušie civiliedzīvotāji. Viņu stāvoklis ir stabils, bet nepieciešama ilgstoša ekstremitāšu ievainojumu ārstēšana.

Cietušie Rīgā nogādāti ar Ukrainas varasiestāžu atļauju un privātu iestāžu medicīnas transportu.

Patlaban slimnīca ir paredzējusi noteiktu vietu skaitu Ukrainas civiliedzīvotāju un militārpersonu ārstēšanai, taču joprojām nav zināms, cik šādu pacientu un kādā laika posmā varētu nonākt slimnīcā, sacīja TOS galvenais ārsts Uģis Zariņš. Viņš norādīja, ka šajā gadījumā ir runa par īpaši sarežģītiem gadījumiem, un tās ir smagas un specifiskas traumas, kam nepieciešama ilgstoša ārstēšana, un slimnīcas personāla pieredze var dod būtisku ieguldījumu šiem smagi cietušajiem pacientiem.

Zariņš uzsvēra, ka slimnīcā tiek veiktas komplicētas rekonstruktīvas operācijas vairākos etapos, kuras ir ļoti grūti realizēt valstī ar aktīvu karadarbība. Uzņemot pacientus ārstēšanai Latvijā, TOS vienlaicīgi arī savā veidā mazina slodzi Ukrainas medicīnas sistēmai.

Šodien TOS viesojās arī veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP), lai ar slimnīcas vadību un ārstiem pārrunātu Ukrainas pacientu uzņemšanu, procesa norisi līdz šim un tālākos scenārijus. Viņš ir pateicīgs Latvijas mikroķirurgiem Mārtiņam Malzubrim un Olafam Libermanim, kuriem pateicoties, Latvijā iespēja ārstēties ir pirmajiem Ukrainas teritoriālās aizsardzības vienību vīriem.

TOS traumatologs-ortopēds un mikroķirurgs Mārtiņš Malzubris nesen atgriezās no Kijivas, kur trīs nedēļas palīdzēja Ukrainas ārstiem darbā ar karā ievainotajiem.

TOS ārstiem jau ir pieredze komplicētu ekstremitāšu trauma ārstēšanā, sniedzot palīdzību Latvijas iedzīvotājiem ikdienā, gan no 2014. gada, ārstējot vairākus karadarbībā Ukrainā ievainotos.

Jau ziņots, ka Ukrainas pilsoņiem Latvijā pieejama visa valsts apmaksātā veselības aprūpe.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu