No Sibīrijas līdz Tālajiem Austrumiem. Krievijā atrastas 66 nometnes ar ukraiņu bēgļiem

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Konstantin 71/Shutterstock.com

Krievijā ir vismaz 66 nometnes ar piespiedu kārtā deportētiem ukraiņiem. Daudzas nometnes atrodas pat Sibīrijā un Kaukāzā, vēsta medijs "Unian", atsaucoties uz britu laikraksta "Inews" veikto pētījumu.

Kā noskaidrojuši žurnālisti, 38 nometnēs atrodas 6250 cilvēku, un vairāk nekā trešdaļa no nometnēm radītas Mariupoles iedzīvotājiem. Vidēji katrā no nometnēm dzīvo 162 cilvēki.

Ja visas 66 nometnes būs pilnas, tajās varētu atrasties aptuveni 10 800 cilvēku. Tiek uzsvērts, ka vairāk nekā trešdaļā nometņu varētu būt Mariupoles pilsoņi.

"Inews" analīze liecina, ka Krievijai varētu būt vajadzīgas vismaz 6000 nometņu, lai uzņemtu kopējo robežu šķērsojošo cilvēku skaitu.

Kamēr Krievijas mediji apgalvo, ka ukraiņu bēgļi ir "izvēlējušies" dzīvi Tālajos Austrumos, tiem, kas vēlas izkļūt no nometnes, tas ir teju neiespējams uzdevums. Pēc pētījumā iegūtās informācijas secināms, ka bēgļiem nav telefonu, naudas un pat dokumentu.

"Apollo" jau iepriekš vēstīja, ka Krievija arī Ukrainā izveidojusi filtrācijas nometnes. Iedzīvotāji, kuri cenšas aizbēgt no Mariupoles, nonāk Krievijas karaspēka uzturētās filtrācijas nometnēs, kur dienām un nedēļām ilgi nākas uzturēties bez iespējas pat apmazgāties.

Ja krieviem rodas aizdomas, ka aizturētie uztur kontaktus ar Ukrainas militāristiem, amatpersonām vai žurnālistiem, viņus pārved uz pašpasludināto Doneckas "tautas republiku", kur notiekot spīdzināšana un slepkavības, raidorganizācijai BBC stāstīja divi pāri, kuri, uzņemoties lielu risku, aizbēga no filtrācijas nometnēm.

Ukrainas amatpersonas šos centrus salīdzinājušas ar tiem, kādus Krievija uzturēja Čečenijas kara laikā, - tajos ieslodzītie tika brutāli pratināti un nereti pazuda bez vēsts.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu